Webbplatsen kb.se använder kakor (cookies).
Läs mer i vår cookiepolicy
Under 16- och 1700-talen var tillfällespoesi ett populärt medium för att uppmärksamma betydelsefulla händelser. Men poeten Lasse Lucidor trampade i klaveret med bröllopsdikten Giljare kval , som ansågs ärekränkande och skickade författaren i fängelse.
Franz Kafka var tämligen okänd när han dog i tuberkulos för 100 år sedan. Innan sin död hade den 40-årige författaren givit order om att alla hans manuskript skulle förstöras. Men vännen Max Brod vägrade, och i år firas Kafkas minne över hela världen.
Kompositören Philipp Heinrich Erlebach producerade över tusen verk: kantater, operor, kammarmusik och fromma sånger. Majoriteten av hans kompositioner förstördes i en slottsbrand 1735, men ett av hans bevarade verk framförs nu vid Roggebiblioteket i Strängnäs.
Bränder, översvämningar, skadedjur, krig och stölder. Dessa faktorer, som genom historien utarmat och skadat vårt gemensamma kulturarv, har nu fått sällskap av cyberangrepp och andra digitala hot. Hur kan vi skydda och bevara samlingarna för kommande generationer?
Johan Bure, Sveriges första riksantikvarie och kungliga bibliotekarie, samlade en mängd anteckningar i en tjock liten volym kallad "Sumlen". Ett namn som för KB:s nutida besökare kanske främst associeras med dagens lunch. Vad bjuds det på i handskriften som lånat sitt namn åt bibliotekets restaurang?
I sommar riktas världens ögon mot Paris, där de olympiska sommarspelen invigs den 26 juli. Sommaren 1912 var det lilla Stockholm som var i blickfånget – men vad var det som hände i Aten sex år tidigare?
Kriminella gitarrer, Grisen skriker och Skabb. Med anledning av Punkens dag den 7 juni uppmärksammar vi här en inflytelserik musikrörelse präglad av antikommersialism och gör-det själv-anda.
Vi har tidigare skrivit om några av de skatter som döljer sig i KB:s fragmentsamling. Nu fortsätter vi på temat och ger fler exempel på sådant som blivit identifierat, daterat och katalogiserat efter en lång tids glömska.
Välbekanta bokstäver, starka färger, geometriska former och kvadratiska böcker. Möt Gudmund Nyström, typografen och formgivaren vars verk du med stor sannolikhet redan är bekant med – utan att känna till upphovsmannen.
I dag är Valfrid Palmgren främst ihågkommen för den betydelse hon haft för utvecklingen av det svenska folkbiblioteksväsendet. Men den filosofie doktorn hade många strängar på sin lyra och blev 1905 historisk som den första kvinnan som anställdes på KB.