Hjär­ta och smär­ta för evigt

Kroppstvivel, tonårsgraviditeter, kärleksgrubblerier och svek. Bitterljuv längtan och brustna hjärtan som nu inspirerar till akademisk forskning. Följ med på en nostalgitripp med Mitt livs novell och Starlet!

Färgfotografi av en tecknat tidskriftsomslag med ett ungt par och rubriken "Tvingad att älska", omgivet av röda bokryggar.

Romantiskt, kul och fränt i KB:s underjordiska magasin. Omslaget visar den första Starletutgåvan från 1966.

Beforskade veckotidningar

”En gång ska du vara en av dem som levat för längesen" skrev Pär Lagerkvist. I KB:s samlingar gäller snarare principen "en gång ska du vara en av dem som lästes för längesen". För i våra underjordiska magasin Länk till annan webbplats. är det just så det är, här står rad efter rad av böcker och tidskrifter som lästes för länge sedan.

Med hjälp av pliktleveranslagen samlar KB in och bevarar alla tidskrifter som trycks i Sverige, oavsett karaktär. I stort sett alla tidskrifter (utom äldre och särskilt värdefulla nummer av vissa serietidningar) går att beställa fram från magasin och studera i våra läsesalar Länk till annan webbplats.. Majoriteten av dem bevaras inbundna med flera nummer i varje volym, nyinkomna tidskrifter tillhandahålls som lösa nummer.

Färgfotografi av flera hyllplan med bundna små volymer med röda ryggar och maskinskrivna ryggetiketter.

Några av många hyllmetrar med Starlet

Många av tidskrifterna som bevaras på KB är bortglömda idag, men det finns de som omges av ett särskilt nostalgiskt skimmer. Somligt kanske inte förväntas ingå i ett nationalbiblioteks samling, men faktum är att tidskrifter med unga tjejer som målgrupp är relativt ofta efterfrågade här på KB. En anledning är att KB är ett av få bibliotek som sparar och tillhandahåller just dessa tidskrifter, en annan är att det på senare år forskats en hel del på veckotidningar som till exempel Veckorevyn Länk till annan webbplats..

Frågespalter, klotterplank och serier

Mitt livs novell, eller Mitt livs novell : gripande berättelser ur det verkliga livet Länk till annan webbplats. som är den fullständiga titeln, gavs ut mellan 1964 och 1998 och innehåller just det som titeln skvallrar om: läsarnas egna kärleksnoveller och bidrag till frågespalterna ”Fråga doktorn”, ”Fråga Maj-Briht” och ”Hjärtespalten”. Här ventileras funderingar som ”Vill han bara ligga med mig?”, ”Finns det bot mot mensvärk?” och ”Går det att älska flera samtidigt?” Maj-Briht och doktorn svarar lugnande att vanliga huvudvärkstabletter kan bota mensvärk och att det visst går att älska både två, tre eller fyra samtidigt. Men om han bara vill ligga? Där blir det genast lite knepigare att leverera ett kort och koncist svar.

Färgfotografi av en frågespalt ur en tidskrift, med ett svartvitt porträtt av en äldre dam intill texten.

Maj-Briht ger goda råd i Mitt livs novell från 1982.

Den renodlade tjejtidningen Starlet Länk till annan webbplats.gavs ut mellan 1966 och 2008 Länk till annan webbplats.. Mellan 1986 och 1990 gavs även systertidningen Serie-Starlet Länk till annan webbplats. ut. Den innehöll romantiska serier med titlar som ” Ofta tänker jag på Elin” eller ”Killen mitt emot”. Varje enskilt nummer innehöll även plocksidor med horoskop, tävlingar och brevvänner. Men även ett idolporträtt och låttext till någon av tidens stora hits.

Färgfotografi av en uppslagen tidskrift. På vänster sida syns en idolbild av en ung långhårig man, på höger sida en innehållsförteckning och en tecknad bild av ett troll.

Vi är många som minns det klassiska Starlet-trollet. Ur Starlet från 1980.

Färgfotografi av en uppslagen tidskrift med små texter och små teckningar

"Du är som en ros, lika taggig och jäklig!" Läsarnas egna sidor ur Starlet från 1984.

Färgfotografi av en uppslagen tidskrift med en tecknad svartvit serie med ett ungt par

Tecknade serier, ofta med utländskt ursprung. Ur Starlet från 1980.

Det har nyligen även forskats på Starlet, som står i centrum för avhandlingen Ett tjejligt rum : tidningen Starlet 1966–1996 Länk till annan webbplats.. Den 20 mars berättar författaren Kristina Öhman om sin Starlet-forskning i KB:s föreläsningsserie Berättelser från KB Länk till annan webbplats. – missa inte det!

Inlägget är baserat på en text från 2016 av tidigare KB-medarbetaren Anna Nilsson