Baskerflickan

Trots över 600 kärleksromaner och noveller fick författaren Sigge Stark utstå mycket spott och spe. Välkommen till hjärtats bibliotek, där kyssen kommer först på slutet!

Stark, Baskerflickan. Foto: KB, Lina Löfström-Baker

Sigge Stark (1896-1964) var en produktiv, läst och omtyckt författare, men även utskälld och av kritikerna anklagad för att skriva romantisk skräplitteratur. Hon skrev drygt 100 kärleksromaner och 500 noveller.

En sökning i KB:s kataloger på Sigge Stark som författare ger drygt 600 träffar. En del böcker i våra samlingar har bevarats i obundet originalskick, som romanen Baskerflickan från 1945. Färgerna på omslaget är grälla, men utformningen effektiv. Ett stort rött hjärta omgivet av likaledes röda blommor och serietiteln "hjärtats bibliotek", visar med önskvärd tydlighet att här rör det sig om romantik. Huvudpersonerna, en kvinna och en man, avbildas leende och avslappnade i en båt. Kvinnan har en röd basker och långbyxor.

– Jag har väntat så på den här stunden. – Jag också, svarade hon. Nu är vi inne i segelleden, nu kan du väl äntligen kyssa mig… Och det gjorde jag förstås.

I Baskerflickan blir bokens manlige huvud- och berättarperson skeppsbruten på en obebodd ö tillsammans med en ung kvinna i basker och ”karlbyxor”. Känslor uppstår och när räddningen uppenbarar sig i form av en båt tillhörande ett gäng skurkar kan det efterlängtade ske, på allra sista sidan:

”– Jag har väntat så på den här stunden.

– Jag också, svarade hon. Nu är vi inne i segelleden, nu kan du väl äntligen kyssa mig…

Och det gjorde jag förstås.”

Hitta objekten i våra samlingar