Fritt digi­ta­lt mate­ri­al

KB har ingen separat söktjänst för digitiserat material. Men i flera av våra tjänster finns källor som är helt öppna och som du kommer åt var som helst utan lånekort. Här berättar vi hur!

Böcker, tidskrifter, bilder, noter, e-böcker, kartor med mera

Det mesta av KB:s tryckta material finns i söktjänsterna Libris och Regina. När du gör en sökning kan du filtrera träffarna för att endast visa helt fritt digitalt material.

Leta här först!

Det allra mesta av KB:s tryckta material finns i våra stora söktjänster Libris och Regina. Här hittar du bland annat böcker, tidskrifter, bilder, kartor, noter och e-böcker. Libris är en nationell tjänst som samlar material från mer än 500 bibliotek i hela landet. Regina är en tjänst för KB:s eget tryckta material.

Det digitala materialet i tjänsterna är fritt att ladda ner och använda. Övriga elektroniska källor, till exempel e-böcker, kan vara skyddade av upphovsrätt.

Så hittar du digitalt material i Libris

För att söka i enbart elektroniskt och digitiserat material, gå till fliken "Utökad sökning".

Under valet "Bara elektroniskt/digitaliserat" kan du klicka i vilken sorts digitalt material du vill söka bland: e-böcker, e-tidskrifter, e-artiklar/e-kapitel eller övriga (till exempel digitiserade bilder, handskrifter och kartor).

Så hittar du digitalt material i Regina

När du har gjort en sökning i Regina kan du filtrera dina resultat på enbart elektroniskt material. Gå till högerkolumnen "Begränsa sökningen" och underrubriken "Tillgänglighet". Där klickar du på valen "Fulltext" eller "Öppen tillgång".

Dagstidningar

I söktjänsten Svenska tidningar kan du fritt ta del av material som är 100 år och äldre.

Tidningar som är äldre än 100 år kan du bläddra fritt i, var du än befinner dig. Du kan avgränsa sökningen till endast sådant material. Det gör du genom att sätta ett datum som är äldre än 100 år i “Till”-rutan och klicka på "Applicera datum". Detta beror på att material som är nyare än 100 år är skyddat av upphovsrättslagen, och inte fritt att bläddra i hemifrån.

Avhandlingar och offentligt tryck

KB har digitiserat svenskt riksdagstryck från åren 1521–1970, samt statens offentliga utredningar (SOU) från 1922–1999. Allt material är fritt att ladda ner och använda.

Digitalt riksdagstryck

I KB:s digitala riksdagstryck finns mer än tre miljoner dokument från år 1521 fram till 1970. Här kan du följa hur politiken har utvecklats och se vilka frågor som diskuterades i riksdagen. Du kan även ladda ner större mängder text ur dokumenten som så kallade dataset för egen bearbetning och analys.

Digitiserade SOU:er

KB har digitiserat alla statliga offentliga utredningar (SOU) som kom ut mellan 1922 och 1999. De som kommit ut senare finns på regeringens webbplats Länk till annan webbplats..

En SOU består av rapporter från regeringen som tas fram inför nya lagförslag. KB:s digitaliserade SOU:er går att söka fram i våra tjänster Regina och Libris. I Regina kan du dessutom bläddra bland dem på år och titel.

Handskrifter och personarkiv

Du kan fritt ladda ner de digitiserade delar av KB:s personarkiv som saknar upphovsrätt. Samma sak gäller för äldre, digitaliserade handskrifter.

Arken

Arken samlar arkiv efter kända personer med betydelse för svenskt kulturliv och kulturhistoria. Här hittar du brev, fotografier och anteckningar såväl som manuskript och ljudupptagningar.

Allt digitalt material i sajten är fritt att ladda ner och använda.

Det material som är digitiserat hittar du genom att välja "Digitala objekt" längst ner under fliken "Sökingångar".

Manuscripta

Manuscripta innehåller inbundna handskrifter från KB och andra kulturarvsinstitutioner. Handskrifterna är från medeltiden fram till 1700-talet. Informationen i tjänsten är på engelska.

Allt digitalt material i sajten är fritt att ladda ner och använda.

De digitiserade handskrifterna hittar du via "Search" och filtret "Digitised."

Filmer

Det går att titta på ett urval av KB:s och Svenska filminstitutets filmer online.

Filmarkivet.se

I Filmarkivet.se kan du fritt ta del av cirka 2000 filmer, från 1897 fram till våra dagar. Dokumentär- och journalfilmer dominerar utbudet, men här finns även reklam- och barnfilmer. Filmerna streamas till dig som användare.

Av upphovsrättsliga skäl är det inte tillåtet att ladda ner filmerna.

Öppna data

Använder du KB:s material för till exempel större analyser, bearbetning och utveckling av nya tjänster?

Ladda ner material som rådata

KB har en sajt där vi publicerar information från bibliotekets datakällor. Det mesta av materialet går att ladda ner som rådata i öppna standarder. Sajten är främst till för dig som vill göra egna bearbetningar och tjänster.

Från auktoritetsdata till Djävulsbibel

Källorna på data.kb.se spänner över en stor mängd ämnesområden. Några exempel:

  • auktoritetsdata från den nationella bibliotekskatalogen Libris
  • äldre kartor
  • fonografinspelningar från sekelskiftet
  • ett urval av digitiserade dagstidningar
  • den medeltida handskriften Codex gigas (Djävulsbibeln)

Databaser

KB erbjuder ett stort antal externa databaser, med allt från artiklar och avhandlingar till utländska tidskrifter och film. En del kommer du åt helt fritt, medan andra kräver lånekort på KB.

Bland databaserna hittar du till exempel Nationalencyklopedin, Britannica Online, Oxford Reference, JSTOR, New York Times, Pravda, Oxford English Dictionary, Philosopher's Index och många andra databaser inom humaniora och samhällsvetenskap.

Helt fritt material

Databaser märka "Fritt på Internet" kan vem som helst komma åt, även utanför KB.

Fritt med lånekort

Databaser märkta "Externt med lånekort" kommer du åt genom att logga in med med KB:s lånekort. Du får då upp en sida där du ska fylla i en "Barcode", det vill säga ditt lånekortsnummer.

Fritt inom KB

Databaser märkta "Inom KB" kräver att du är på plats på KB. Då ansluter du dig via vårt publika nätverk, KBpublik, med hjälp av KB:s lånekort.

Inspiration

Digitala kollektioner

I våra digitala kollektioner hittar du ett axplock av KB:s digitiserade material. Inspireras av allt från cirkusaffischer till en konsert med Sex Pistols.

Se smakprov ur KB:s samlingar
Samlingarna som dataset

Öppna data

Vill du använda KB:s material för analyser, bearbetning och utveckling av nya tjänster? Här hittar du allt från handskrifter till Librisposter som öppna data.

Besök sajten data.kb.se
Tyck till

Hjälpte den här sidan dig?