Napo­le­on­hat­ten av för Water­loo!

Med glittriga scenkläder och tidsenliga platåskor tog ABBA hem Sveriges första seger i Eurovision Song Contest 1974. Populära Waterloo spred sig raskt på olika språk och inspelningarna finns förstås bevarade på KB.

En guldmedalj med blågult band placerad över ett färgfoto med två kvinnor och två män

Med segern i Eurovision Song Contest 1974 tog ABBA:s karriär fart ute i världen. Foto från "Waterloo – deluxe edition" (2014)

Jo, jo
i Waterloo, Napoleon fick ge sig

Så börjar ABBA:s klassiker "Waterloo" Länk till annan webbplats. som tog hem vinsten i svenska melodifestivalen 1974 och sedan i Eurovision Song Contest samma år. "Waterloo" firar alltså 50 år som låt och Eurovision-vinnare.

Så här med facit i hand, var det ett lyckokast att "Waterloo" valdes som bidrag till festivalen. Efter tredjeplatsen med låten "Ring ring" Länk till annan webbplats. året före, fick Björn Ulvaeus, Benny Andersson och Stikkan Anderson en inbjudan av Sveriges Television att skriva ett nytt bidrag till 1974 års melodifestival. De tog sig an uppgiften och hade också "Hasta mañana" Länk till annan webbplats. som ett alternativ, eftersom man trodde att den skulle gå hem i Sydeuropa på grund av den sentimentala balladstilen. Valet föll ändå på "Waterloo", som först döptes till "Honey-pie" av Stikkan som skrev texten.

Hur får man då in slaget vid Waterloo i en schlagertext? Ett typiskt Stikkan-grepp var att komma på slagkraftiga titlar som folk skulle komma ihåg. Låttextens jag jämför Napoleons nederlag vid Waterloo 1815 med hur hon får ge sig, när hon mött kärleken och blir besegrad.

My, my
at Waterloo Napoleon did surrender

Lekfull pop

Inspelningen av lp:n Waterloo Länk till annan webbplats. började på hösten 1973 i Metronome Studios och höll på till februari året därpå. Den svenska och den engelska versionen av låten Länk till annan webbplats. släpptes på singel i Sverige samma dag, den 4 mars 1974.

Två singelomslag med cirkelformade bårder med gröna löv runt den utskurna rundeln i mitten, där skivetiketterna uppmärkta med Polar syns

KB:s exemplar av den svenska och den engelska singelutgåvan

Recensionerna av lp:n i Sverige var inte oväntat svala jämfört med exempelvis i USA. Där tyckte flera musikkritiker att "Waterloo" var en påminnelse om hur lekfullt och opretentiöst pop kunde låta. Två veckor efter skivsläppen kunde man konstatera att låten var en storsäljare. I Göteborgsposten från den 21 mars 1974 Länk till annan webbplats. stod det att läsa att på två veckor hade lp:n sålts i 70 000 exemplar, den svenska singeln i 50 000 exemplar och den engelska i 25 000. Hitten spelades också in på tyska Länk till annan webbplats. och franska Länk till annan webbplats. under våren 1974.

Déjà
à Waterloo Napoléon a dû se rendre

Skivutgåvor av Waterloo

Waterloo spelades också in på tyska och franska under våren 1974.

Rätt låt vann!

Den svenska finalen i melodifestivalen gick av stapeln den 9 februari 1974. "Waterloo" blev vinnaren med 302 poäng jämfört med Lasse Berghagens andraplacering med "Min kärlekssång till dig", som fick 211 poäng. Svenska folket verkade vara överens om att rätt låt vann, enligt insändarna i kvällstidningarna dagen efter.

ABBA fick representera Sverige i Eurovision Song Contest i The Dome i Brighton den 6 april. Benny beskriver scenframträdandet och omröstningen i sin dagbok som publicerades i Expressen den 15 april 1974:

Så står vi på scenen. Från nu är det bara ett enda sus i skallen. Ibland är man rädd att nånting skall hända, att man skall glömma texten eller nåt. Men allt funkar […] Efteråt fortsätter skallen att susa. Jag minns att jag tog av mig jackan, men när Finland gav oss fem poäng, krängde jag på mej den igen. Vi hade chansen, vi kunde vinna.

Och visst vann de! "Waterloo" landade på 24 poäng, före Italiens Gigliola Cinquettis låt ”Si” som slutade på 18 poäng.

Jubileumsåren 2004 och 2014 kom nya påkostade utgåvor av Waterloo-skivan på cd. På dessa finns extralåtar och på 40-årsutgåvan en dvd Länk till annan webbplats. med olika framföranden av "Waterloo" samt den klassiska intervjun i tv:s Rapport dagen efter vinsten i Brighton. Reportern Ulf Gudmundsson frågar Stikkan varför han har skrivit en text om ett slag där tiotusentals människor dog. Stikkan säger att det var att vinkla det hela och att namnet använts i symbolisk mening.

Wie du,
mich angesehen hast, war ich schon verloren

En lp-skiva och fyra cd-utgåvor av Waterloo. På omslagen syns två män och två kvinnor i förgrunden, i bakgrunden syns en gestalt i Napoleonhatt bakifrån.

Olika utgåvor av Waterloo i KB:s magasin

Den 6 april är det alltså 50-årsjubileum för låten och gruppen, som skulle bana väg för landet uppe i norr som en nation att räkna med när det gäller popmusik.

Vi säger grattis och Napoleonhatten av för "Waterloo", ett historiskt nederlag som blev till en historisk seger!