Vad är öppen till­gång?

Öppen tillgång, open access, innebär att forskningsresultat går att hitta via en sökning på internet. De ska kunna läsas av alla utan kostnad och materialet ska vara fritt att återanvända.

Öppen tillgång betyder att upphovspersonen ger alla rätt att läsa, ladda ned, kopiera och sprida en vetenskaplig publikation i digital form. Samtidigt tar man fortfarande hänsyn till författarens ideella upphovsrätt. Verket får inte förvanskas och upphovspersonen måste anges när det återanvänds.

Vetenskapliga publikationer syftar framför allt på sakkunniggranskade vetenskapliga artiklar och böcker, men även avhandlingar och rapporter.

Viktigt för hela samhället

Forskning som är öppet tillgänglig för hela samhället lägger en grund för framtida forskning, och möjliggör för medborgarna att ta del av vetenskaplig information. Öppen tillgång till forskningsresultat stärker hela vetenskapssystemet, såväl som det omgivande samhället. Det främjar kunskapstillväxt, innovation och konkurrenskraft.

Dessutom bidrar öppenheten till medborgarnas delaktighet, engagemang och intresse för forskning och kunskapsproduktion.

Motiv för omställning

Omställningen till ett öppet tillgängligt vetenskapssystem har utvecklats och drivs på av många olika yrkesgrupper. Engagerade forskare, bibliotekarier, finansiärer och förläggare är några exempel. Även politiker och beslutsfattare ställer sig i allt större utsträckning bakom denna omvandling.

Guld, grön, hybrid

De huvudsakliga metoderna för öppet tillgänglig publicering beskrivs internationellt med begreppen guld och grön. Det finns även en version som kallas hybrid. Oavsett vilken metod forskaren väljer så ska forskningen vara sakkunniggranskad.

Öppen vetenskap

I ett öppet vetenskapssystem görs alla moment och verktyg i forskningsprocessen fritt tillgängliga via internet. Digitaliseringen av forskning och högre utbildning har stor betydelse för lärosätenas samverkan med det omgivande samhället. Även den akademiska samverkan, såväl inom som över disciplinerna, vinner på omvandlingen.

Tyck till

Hjälpte den här sidan dig?

Automatisk spam-kontroll

Jag är inte en robot
FriendlyCaptcha ⇗