Öppen tillgång i EU

Sveriges arbete med öppen tillgång utgår från rekommendationer och strategier på EU-nivå.

Öppen tillgång och öppen vetenskap har under många år varit en prioriterad fråga inom EU. Det innebär att EU har tagit fram policyer och ramverk för öppen vetenskap, men också satsningar när det gäller forskningsfinansiering och särskilda inititaiv som Open Research Europe (ORE) och det Europeiska öppna forskningsmolnet (EOSC).

Horisont Europa

Horisont Europa är det nuvarande finansieringsprogrammet inom EU Länk till annan webbplats. för forskning och innovation. Programmet löper under tidsperioden 2021-2027 och har en budget på 93,5 miljarder euro.

Öppen vetenskap är ett av de prioriterad områdena inom Horisont Europa vilket bland annat innebär att de som beviljas bidrag inom programmet måste publicera forskningsresultat och forskningsdata med öppen tillgång.

Arbetet med Horisont Europa samordnas i Sverige av Vinnova Länk till annan webbplats..

Open Research Europe, ORE

Den öppna publiceringsplattformen ORE Länk till annan webbplats. är ett initiativ från EU-kommissionen där forskare som beviljats forskningsmedel från EU kan publicera sin vetenskapliga artikel utan kostnad. Artikeln genomgång sakkunniggranskning och publiceras med öppen tillgång.

Europeiska öppna forskningsmolnet, EOSC

EOSC (European Open Science Cloud) Länk till annan webbplats. syftar till att samla och ge öppen tillgång till forskningsdata och alla andra digitala objekt som produceras under forskningens livscykel, till exempel metoder, programvara och publikationer.

Arbetet och utveckligen av EOSC styrs gemensamt av EU-kommissionen, EOSC-föreningen och medlemsstaterna genom EOSC:s styrelse.

Vetenskapsrådet Länk till annan webbplats. har i uppdrag att samordna och främja det svenska engagemanget i EOSC samt representera det svenska forskarsamhällets intressen i EOSC-föreningen.

Rådslutsatser

EU:s ministerråd har vid flera tillfällen fattat beslut om rådsslutsatser som rör öppen vetenskap och särskilt öppen tillgång till forskningsdata och vetenskapliga publikationer. Senast beslutades i maj 2023 om rådsslutsatser för utvecklingen av vetenskaplig publicering. Tidigare har öppen vetenskap berörts i bland annat rådsslutsatserna från juni 2022 om forskningsutvärdering och öppen vetenskap.

Mer om slutsatserna på Europeiska rådets webbplats (23 maj 2023). Länk till annan webbplats.

EU-kommissionens rekommendationer

EU-kommissionen har tagit fram rekommendationer gällande öppen tillgång till och bevarande av vetenskaplig information (april 2018) Länk till annan webbplats.. De berör till exempel nationella strategier för öppen vetenskap, samt för bevarande och vidareutnyttjande av vetenskaplig information.

Strategier för öppen vetenskap

Kommissionen rekommenderar att medlemsstaterna upprättar strategier för flera områden inom öppen vetenskap, bland annat vetenskapliga publikationer. De strategier som upprättas ska beskrivas i nationella handlingsplaner.

Strategierna bör omfatta konkreta mål och indikatorer för att mäta framsteg, planer för genomförande och ekonomisk planering. De bör bidra till att uppnå följande mål:

  • Alla vetenskapliga publikationer som är resultatet av offentligt finansierad forskning görs öppet tillgängliga senast 2020
  • Så snart som möjligt efter offentliggörande ska publikationerna vara öppet tillgängliga, men en karensperiod (embargotid) på sex månader (12 månader för samhällsvetenskap och humaniora) är möjlig
  • Text- och datautvinning ska inte begränsas i onödan av de licensieringsvillkor som används för de vetenskapliga publikationerna
  • Författarna ska behålla de nödvändiga immateriella rättigheterna (självarkivering och vidareutnyttjande) när de ingår avtal med utgivare
  • Information om överenskommelser mellan offentliga institutioner och utgivare om tillgång till vetenskaplig information publiceras, särskilt för så kallade ”big deals” och ”offsetting deals”
  • Företag, medborgarforskare, offentliga sektorn, pressen och allmänheten har största möjliga tillgång till vetenskapliga publikationer. Syftet är att möjliggöra innovation, stärka den offentliga sektorn och informera allmänheten.

Strategi för bevarande och vidareutnyttjande

Kommissionen menar också att en strategi för bevarande och vidareutnyttjande av vetenskaplig information bör finnas med i den nationella handlingsplanen. En sådan strategi förutsätter att forskningspublikationer och forskningsdata sammanlänkas med information om forskare och de forskningsfinansiärer som gett stöd till forskningen.

Det europeiska forskningsområdet

EU-kommissionens webbplats ger mer information om den inre marknaden för forskning och innovation i Europa.

The European Research Area Länk till annan webbplats.

Tyck till

Hjälpte den här sidan dig?