Creative Commons för forskare
Det enklaste sättet att publicera forskningsresultat öppet tillgängligt är att använda en Creative Commons-licens (CC-licens). Här finns mer information om hur du som forskare går tillväga.
Forskningsresultat kan omfatta flera typer av material: till exempel en artikel som publiceras i en vetenskaplig tidskrift, en bok eller ett kapitel i en monografi, ett konferensbidrag eller en rapport. Den här sidan fokuserar på artiklar men kan i princip appliceras på alla typer av forskningsresultat.
Vad är en licens?
När din artikel publiceras i en prenumerationsbaserad tidskrift skriver du under ett publiceringsavtal (på engelska copyright transfer agreement eller author agreement) där du överlåter dina ekonomiska rättigheter till artikeln exklusivt till förlaget. Ekonomiska rättigheter handlar om att kunna framställa din artikel och på olika sätt förfoga över den.
Förlaget säljer sedan licenser till de som vill kunna läsa din artikel (lärosätesbibliotek, forskningsinstitut, privata företag, etc.). Licenserna är avtal som klargör under vilka villkor artikeln får användas. Till exempel föreskriver ofta den licens som ditt bibliotek har köpt från förlaget att ingen (inklusive du själv) får publicera en kopia av din artikel på sin privata webbsida.
Öppet tillgänglig publicering
När din artikel publiceras öppet tillgängligt gäller en annan juridisk mekanism som brukar se ut som följer (detaljerna kan variera beroende på förlag): du behåller dina ekonomiska rättigheter och ger förlaget en icke-exklusiv rätt att publicera artikeln så att vem som helst får läsa och återanvända den. Vid denna publicering använder förlaget en typ av licens som inte bara riktas mot en viss person eller organisation, utan mot alla. Den kallas för öppen licens. Vem som helst får ta denna licens i anspråk utan att be dig eller förlaget om lov.
Vad är Creative Commons-licenser?
För öppet tillgänglig publicering av vetenskapliga artiklar används CC-licenser i nästan samtliga fall. CC-licenser är licensmodeller för öppna licenser. De har skapats av Creative Commons, en ideell organisation vars mål är att hjälpa de som skapar verk och vill dela med sig av dem. Licensmodellerna är fria att använda.
Själva texten som hör till licenserna är skriven på ett enkelt och tydligt sätt (se till exempel licensen CC BY Länk till annan webbplats.). Creative Commons tillhandahåller även pedagogiska sammanfattningar av varje licens (se till exempel licensen CC BY-NC Länk till annan webbplats.).
Pedagogisk film om CC-licenser, framtagen av Internetstiftelsen i Sverige Länk till annan webbplats. (CC-BY)
Olika licensmodeller
Creative Commons erbjuder olika licensmodeller Länk till annan webbplats. som kan vara relevanta för vetenskapliga publikationer:
Frågor och svar om CC-licenser
Denna text är publicerad under licensen Creative Commons Erkännande 4.0 Länk till annan webbplats. (CC BY).
Informationen är inte avsedd som juridisk rådgivning. Om du har frågor kring upphovsrätten till ditt material, vänd dig till en jurist inom din organisation. KB frånsäger sig allt ansvar för skador till följd av den här texten.