fullskärmsbild

Nyheter

Här hittar du nyheter från Kungliga biblioteket.

20 maj 2020
​Den digitala utvecklingen är fortsatt stark på landets bibliotek, enligt Sveriges officiella biblioteksstatistik 2019. Användningen av e-medier ökar, samtidigt som de fysiska lånen har minskat över tid. Skolbiblioteken har blivit något fler jämfört med föregående år.
18 maj 2020
Genom ett tillfälligt avtal med upphovsrättsorganisationen Bonus copyright access öppnades KB:s söktjänst Svenska dagstidningar för alla i hela Sverige under coronakrisen. I första hand gällde avtalet under april men förlängdes sedan ytterligare en månad. Avtalet kommer nu att avslutas och sista dag blir den 31 maj.
24 april 2020
Tjänsten Svenska dagstidningar går att komma åt hemifrån i ytterligare en månad. Det tillfälliga avtalet mellan KB och upphovsrättsorganisationen Bonus Copyright Access förlängs till och med 31 maj.
23 april 2020
Förra året registrerades 13 058 nya böcker på KB, vilket är en minskning med 4 procent från år 2018. Det framgår av rapporten Nationalbibliografin i siffror, som även redovisar hur diskussionen om klimatförändringar syns i bokutgivningen.
8 april 2020
Nu kommer du åt allt material i tjänsten Svenska dagstidningar hemifrån. Det är möjligt tack vare ett tillfälligt avtal mellan KB och upphovsrättsorganisationen Bonus Copyright Access.
4 mars 2020
Anja Dahlstedt och Linda Lindström tillträder under maj/juni som avdelningschefer på KB. De kommer att ansvara för KB:s avdelningar för fysiska samlingar respektive digitala samlingar.
18 februari 2020
Brukspatronen Carl Daniel Burén dokumenterade sin vardag under 35 år. Nu ger KB ut hans 3 400 sidor långa dagbok, som berättar om tiden kring sekelskiftet 1800.
28 januari 2020
Hela den svenska tryckproduktionen från 1400-talet fram till i dag ska göras digitalt tillgänglig. Det är målet med en avsiktsförklaring som undertecknas av Kungliga biblioteket och universitetsbiblioteken i Göteborg, Lund, Stockholm, Umeå och Uppsala.