Nyheter

Här hittar du nyheter från Kungliga biblioteket.

28 oktober 2021
KB:s digitaliserade dagstidningar får nu sällskap av två tidskrifter: Svensk kemisk tidskrift och den vetenskapliga vänsterorienterade publikationen Häften för kritiska studier.
22 oktober 2021
Mellan 1995 och 2004 stals 62 äldre och mycket värdefulla böcker från KB av den dåvarande handskriftschefen. I dag kan tio av dem återbördas till KB, tack vare en generös donation. Det handlar om böcker från tre århundranden, som tillhört kungligheter och stora boksamlare innan de införlivades i bibliotekets samlingar.
21 oktober 2021
I dag tillkännagavs årets 25 utvalda böcker i tävlingen Svensk Bokkonst. Utmärkelsen lyfter fram föredömligt producerade böcker från 2020, som ska inspirera till ökad kvalitet i bokproduktionen.
14 oktober 2021
Kb.se är en av få offentliga webbplatser som klarar kraven på tillgänglighet. Det framgår av 2021 års Inkluderingsbarometer, som utförs av företaget Funka.
1 oktober 2021
Utredningen Från kris till kraft – återstart för kulturen föreslår 800 miljoner kronor för digitalisering av det svenska kulturarvet. Förslaget är att Riksantikvarie­ämbetet ska ta fram formerna för arbetet, i samverkan med KB och Riksarkivet.
30 september 2021
KB ställer sig positivt till utredarens förslag till ny pliktlagstiftning. Det framgår av KB:s remissvar på regeringens utredning Papper, poddar och... En revidering är helt nödvändig för att nationalbibliotekets insamling av kulturarvet ska vara i takt med medie­utvecklingen.
8 september 2021
The National Library is now open without the need to pre-book your visit.
6 september 2021
Forskare kan fortsätta studera film, musik, radio och tv i KB:s samlingar på distans. Det är möjligt tack vare ett avtal med upphovsrätts­organisationen Copyswede, som ersätter det tillfälliga avtal som tecknades i början av corona­pandemin.