Nyheter

Här hittar du nyheter från Kungliga biblioteket.

3 oktober 2018
Sverige behöver en nationell samordning för digitalisering av audiovisuella medier. Annars kommer en stor mängd kulturarvsmaterial gå förlorad. Det skriver KB och Svenska Filminstitutet i en ny utredning.
7 september 2018
Snart kommer samtliga svenska dagstidningar från åren 1734–1906 att finnas tillgängliga på nätet, fria för alla att läsa och ladda ner. Tack vare en donation på 30 miljoner kronor från forskningsstiftelsen Arcadia, en välgörenhetsstiftelse grundad av Lisbet Rausing och Peter Baldwin, kan KB och Riksarkivet digitalisera hela återstoden av det upphovsrättsligt fria svenska pressarvet.
29 juni 2018
Kungliga biblioteket (KB) har driftsatt nya Libris. Det innebär att innehållet i den nationella bibliotekskatalogen nu blir användbart för webbtjänster utanför biblioteksvärlden.
27 juni 2018
Blinkande text, gäll musik och dansande bilder – hade du en egen hemsida på 1990-talet? I så fall kanske den finns i Kungliga bibliotekets (KB) samlingar. KB har nyligen samlat in alla webbsidor från företaget Swipnet, som Internetmuseum tidigare har bevarat.
15 juni 2018
Dag Hammarskjölds samling på Kungliga biblioteket (KB) i Stockholm utsågs för ett halvår sedan av Unesco till ett Världsminne. Under fredagen firades utnämningen vid en ceremoni där Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, monterade upp världsminnesskylten från Unesco i KB:s entré.
3 maj 2018
Nu finns de 25 första åren av Stockholmstidningen i KB:s onlinetjänst Svenska dagstidningar.
10 april 2018
Nu får Dag Hammarskjöld, Astrid Lindgren, Birgit Nilsson, Tomas Tranströmer, Selma Lagerlöf och andra kulturgiganter ett nytt hem på nätet. Med Kungliga bibliotekets (KB) nya katalogtjänst Arken blir det lättare att forska i bibliotekets personarkiv och enskilda arkiv.
22 mars 2018
Kyrkomannen Olaus Magnus var bland de första att berätta om Stockholms blodbad. Hans handskrivna skildring finns i ett unikt och tidigare okänt exemplar av den danska krönikan Gesta Danorum . Nu köper Kungliga biblioteket (KB) in boken och kan därmed bevara och tillgängliggöra en värdefull pusselbit i svensk historieskrivning.