• Startsida
  • Om oss
  • Nyheter
  • 11 miljo­ner till digi­ti­se­ring av svenskameri­kan­s­ka dags­tid­ning­ar

11 miljo­ner till digi­ti­se­ring av svenskameri­kan­s­ka dags­tid­ning­ar

Fler än 300 svenskamerikanska dagstidningar blir inom några år tillgängliga digitalt. Tack vare 11 miljoner från Riksbankens jubileumsfond kan KB digitisera hela sin samling.

Tre bilder från tidningar: En med ett julfirande, en med en kvinna i folkdräkt som håller en lutfisk och en med en jultomte tillsammans med många barn.

Stridsropet, Oregon Posten och Iowa Posten – snart i digital form.

KB:s samling av svenskamerikanska dagstidningar innehåller över 300 titlar, utgivna i USA och Kanada under perioden 1851–1977. Nu kommer samtliga att digitiseras och göras tillgängliga i tjänsten Swedish American Newspapers. Insatsen är ett samarbete mellan KB, Minnesota Historical Society i S:t Paul och American Swedish Institute i Minneapolis, med stöd av Swenson Swedish Immigration Research Center, Augustana College, i Rock Island.

– Dagstidningarna kommer att vara till stor nytta för såväl akademisk forskning som för släktforskare. Det är tillfredsställande att nu kunna slutföra något som vi påbörjade tillsammans redan 2012, säger Jonas Ahlberg, som är en av KB:s representanter i projektet.

Digitiseringen utförs av Riksarkivets enhet för digitisering i Fränsta. Projektet pågår fram till 2026 och löpande information kommer att publiceras i Svenska dagstidningars feedbackforum Länk till annan webbplats..

Utforska 40 titlar redan nu

Redan nu kan du ta del av närmare 40 svenskamerikanska dagstidningar i digital form. De gjordes tillgängliga i ett tidigare digitiseringsprojekt i samarbete med Minnesota Historical Society (MNHS), Swenson Swedish Immigration Research Center, Augustana College, och American Swedish Institute, som avslutades 2016.

Läs mer om projektet i det här dokumentet (pdf) Länk till annan webbplats..