Nationell överblick för stärkt samverkan

KB arbetar med att ha överblick över biblioteken i landet och att stärka samarbetet mellan dem. Här kan du läsa hur arbetet med den nationella överblicken går till och om det särskilda regeringsuppdrag som KB haft om stärkt samverkan.

I slutet av november 2024 lämnade Kungliga biblioteket (KB) sin slutredovisning för regeringsuppdraget om stärkt samverkan inom det allmänna biblioteksväsendet till regeringen. Förslagen i redovisningen syftar till att utveckla bibliotekssektorn över tid och innebär bland annat:

  • En förtydligad process för nationell överblick och samverkan.
  • Stärkt samverkan mellan KB, Kulturrådet och Myndigheten för tillgängliga medier (MTM).
  • En genomlysning av nationella digitala tjänster för prioriterande målgrupper samt den nationella medieförsörjningen generellt.
  • Arbetet med att ta fram en nationell handlingsplan för utveckling startar 2025.

KB har påbörjat arbetet med en systematisk process där den nationella överblicken utgör en viktig grundsten.

Process för nationell överblick

Nationell överblick innebär att KB ska veta vad som händer i bibliotekssektorn i Sverige och kunna använda den kunskapen för att tillsammans med sektorn och regeringen utveckla biblioteksverksamheten i landet. KB har därför tagit fram en process att arbeta efter tillsammans med bibliotekssektorn.

Förstora bilden

Klicka på bilden för att få en förstoring. En mer detaljerad förklaring hittar du under rubriken: Så här fungerar processen.

Processen visar hur KB tillsammans med andra myndigheter, som Kulturrådet och MTM, samt aktörer inom bibliotekssektorn skapar den nationella överblicken, genom dialog och samverkan. Processen används för att identifiera viktiga områden för bibliotekssektorn, kartlägga nuläget, beskriva behovet av samverkan och tydliggöra myndigheternas roller. Målet är att ta fram en nationell handlingsplan för utveckling baserad på den nationella överblicken.

Så här fungerar processen

En viktig del av arbetet med processen för nationell överblick är att KB kommer till biblioteksväsendet för att delta i redan existerande forum och nätverk för informationsinhämtning, erfarenhetsutbyte och behovsinventering. KB stärker engagemanget i sektorns egna dialogforum. Enligt processen (illustrerad i bild) bidrar biblioteksväsendet gemensamt till den nationella överblicken.

Här är en närmare beskrivning av de olika delarna i processen.

  • Den nationella överblicken skapas i dialog med biblioteksområdets aktörer.

  • Den nationella överblicken utgör underlag för en nationell handlingsplan för utveckling. Handlingsplanen inkluderar nationell medieförsörjningsplan, mål- och referensarkitektur. Handlingsplanen innehåller åtgärder som bibliotekssektorn gemensamt kan ta hand om inom befintliga uppdrag, ekonomiska ramar, och lagar.

  • Om det finns aspekter som identifierats via den nationella överblicken som inte enbart kan tas hand om inom bibliotekssektorn (det kan till exempel handla om
    nya utredningar, omfördelning av eller nya uppdrag, ökad eller ny finansiering, lagändringar och liknande), kan:

    • KB, Kulturrådet och MTM göra inspel till regeringen via årliga budgetunderlag, årsredovisningar och myndighetsdialoger och liknande.
    • KB ge specifika rekommendationer inklusive eventuella äskanden till regeringen.
  • Regeringen prioriterar och ger uppdrag och finansiering utifrån rådande politik. KB, Kulturrådet och MTM:s inspel och rekommendationer är stöd för detta.

    Regeringens nationella biblioteksstrategi kan uppdateras kontinuerligt.

  • Aktiviteter och samverkan initieras vanligtvis inom sektorn, med hjälp av den nationella handlingsplanen. Samverkan sker i olika omfattning.

  • KB, Kulturrådet och MTM producerar tillsammans med sektorn kunskap om läge, utmaningar och behov. Det sker genom dialoger i befintliga forum, till exempel kultursamverkansmodellen, Sveriges kommuner och regioner, Sveriges universitets- och högskoleförbund, genom kunskapsinhämtning från biblioteks- och informationsvetenskap, kommersiella biblioteksaktörer, med mera.

  • Uppföljning och analys av redovisningar av uppdrag och verksamheter inom biblioteksområdet (statistik, biblioteksplaner, verksamhetsberättelser, projekt, tjänster, med mera).


Fler initiativ för ett stärkt biblioteksväsende

KB, Kulturrådet och MTM arbetar tillsammans

KB, Kulturrådet och MTM stärker sin samverkan genom att arbeta efter ett gemensamt årshjul som KB samordnar.

Årshjulet syftar till att kontinuerligt informera varandra om uppdrag, för att möjliggöra samnyttjande av kompetenser, koordinering av kommunikation samt uppföljningsaktiviteter. KB, Kulturrådet och MTM delar genom årshjulets planerade möten omvärldsbevakning och -analys som blir inspel till den nationella överblicken över bibliotekssektorn. Tillsammans bidrar myndigheterna till en gemensam behovsanalys och underlag till bibliotekens nationella handlingsplan för utveckling. KB ansvarar för samordning av det gemensamma årshjulet utifrån uppdraget om nationell överblick.

Nationell handlingsplan för utveckling

KB anser att den nationella medieförsörjningen är det mest prioriterade området att arbeta med just nu. Det handlar om att uppdatera uppdrag, tydliggöra ansvarsfördelning och stärka samverkan. Arbetet med en nationell handlingsplan startar under 2025.

Den nationella medieförsörjningen präglas av föråldrade strukturer och inkluderar frågor som är viktiga för biblioteken. Framför allt lyfter kommunala och regionala bibliotek fram e-boksfrågan, som idag saknar en tillfredsställande lösning.

Som en del i den nationella handlingsplanen tar KB fram en nationell plan för medieförsörjning. Den ska hjälpa både staten och kommunerna att planera och prioritera sitt arbete. Planen ska tas fram i samarbete med kommuner, regioner och myndigheter.

Utöver medieförsörjningen har KB under arbetets gång identifierat fler områden som behöver uppmärksammas. Det gäller bland annat:

  • Uppföljning och analys av bibliotekssektorn.
  • Gemensamma initiativ för att utveckla bibliotekens grunduppdrag.
  • Flera verksamhetsområden, till exempel inom beredskap och hållbar utveckling, där biblioteken kan behöva mer stöd.

Nationella digitala tjänster

KB arbetar med att utveckla digitala tjänster för biblioteken, till exempel Bläddra, som erbjuder litteratur på minoritetsspråk, och Världens bibliotek Länk till annan webbplats., som har e-böcker för personer med andra modersmål än svenska. KB har under arbetet med stärkt samverkan analyserat fler digitala tjänster, som Barnens bibliotek Länk till annan webbplats., Bibblix Länk till annan webbplats., Digiteket Länk till annan webbplats., Legimus Länk till annan webbplats. och Polarbibblo Länk till annan webbplats..

Analysen har visat att bättre samordning och samverkan behövs för att tjänsterna ska göra större nytta för biblioteken och deras användare. Därför har KB påbörjat en bredare översyn av hur bibliotekens medieförsörjning fungerar.

Nationell biblioteksstrategi

Regeringens nationella biblioteksstrategi ska stärka Sveriges bibliotek och göra litteratur och information tillgänglig för alla, i linje med bibliotekslagen. Strategin fokuserar på tre områden: att biblioteken ska vara tillgängliga och relevanta för alla, bidra till och anpassa sig efter samhällets utveckling samt ha en effektiv nationell infrastruktur.

Tyck till

Hjälpte den här sidan dig?