Bilder

Från stormaktstidens krigspropaganda till 1900-talets idolpostrar. Här möter det storslagna och praktfulla det massproducerade och vardagliga.

Någon tittar på handmålade bilder i en gammal bok genom ett förstoringsglas.

KB:s bildsamling ger en inblick i hur människor genom historien sett på och upplevt sin omvärld. Vad har de valt att föreviga? Vårt uppdrag är att bevara och förmedla bilderna – tolkningarna överlåter vi åt dig.

Verklighet, satir och propaganda

Här finns bilder som dokumenterar hur personer och företeelser faktiskt såg ut. Porträtt, vyer och bilder som skildrar historiska händelser. Men också bilder som förfular och förskönar: karikatyrer, satirer, stereotyper och propaganda.

Av upphovsrättsliga skäl visar vi framför allt bilder som är fria, men i samlingen finns mycket mer. 

Bilder finns även i andra samlingar som fotografier, affischer, handskrifter och personarkiv. De kan också förekomma som illustrationer i böcker och tidningar.

Bildsamlingen i siffror

17,7 promille

Av samlingens uppskattningsvis 3 miljoner bilder är cirka 53 300 sökbara i databaser. Resten kan KB:s personal hjälpa dig att upptäcka.

700 000 vykort

KB har sannolikt Sveriges största samling av vykort. Den innehåller 700 000 vy- och julkort och växer lite för varje år.

50 porträttsamlingar

KB har cirka 50 olika porträttsamlingar. De innehåller bilder av tusentals svenska och utländska personer från fem sekler.

Hitta och beställ bilder

Tyck till

Hjälpte den här sidan dig?