fullskärmsbild

Dagstidningar

Vad hände i Vansbro september 1974 och vad skrev Sydsvenskan om din mormors mor? På KB finns nästan alla svenska dagstidningar som getts ut från 1645 fram till idag.

En person rättar till en tidningshög på ett bord med flera tidningshögar.

Våra dagstidningar är tillgängliga för alla och används flitigt av allt från journalister till släktforskare. Det går också bra att skriva ut en förstasida till ett födelsedagsbarn. Det behövs inte ens ett lånekort för att ta del av tidningarna.

Nytt eller nedlagt

På KB finns cirka 160 miljoner tidningssidor från ungefär 3000 titlar. Vi har stora tidningar som Dagens nyheter, Sydsvenskan och Göteborgsposten, men även sedan länge nedlagda tidningar som Cimbrishamnsbladet och Åmåls weckoblad.

Läs på plats i biblioteket

De flesta av tidningarna måste du läsa på plats på KB i Stockholm. Här finns tidningar både på mikrofilm och i digital form. Du kan skriva ut sidor på plats eller skicka dem till din e-post. Du kan också ta del av de digitaliserade tidningarna på flera universitets- och högskolebibliotek i landet.

Tidningar som är äldre än 115 år kan du ladda ner och läsa hemifrån. Det beror på att de inte längre är skyddade av upphovsrätt.

Gamla tidningar på papper

De dagstidningar som ännu inte finns digitalt eller på mikrofilm kan du läsa i sin ursprungliga form på papper. Tidningar tryckta fram till 1850 finns på KB i Humlegården. De som trycktes mellan 1851 och 1978 hittar du i Statens biblioteksdepå utanför Bålsta.

Nyheter för flera hundra år

372 års läsning

Så lång tid kan du ägna åt KB:s cirka 2600 tidningstitlar från 1645 till i dag.

35 000 hyllmeter

Det finns över 35 000 hyllmeter dagstidningar i KB:s magasin.

29 miljoner

KB har en av världens största samlingar av digitaliserade dagstidningar med över 29 miljoner sidor.

Hitta och beställ dagstidningar

Tyck till

Hjälpte den här sidan dig?