Mordet på Gustav III
Den 29 mars 1792 avled Gustav III i sviterna av skottet på maskeradbalen nästan två veckor tidigare. I KB:s bildsamling kan du följa hela händelseförloppet, från den ödesdigra kvällen på Operan till kungamördarens bestraffning.
Kungar, krig och olyckor
Bildsamlingens ”historiska planscher” är en kronologiskt ordnad samling med bilder av historiska händelser. Tyngdpunkten i samlingen ligger på 16-, 17- och 1800-talen med mycket krig och kungliga ceremonier, men här finns även bilder av händelser som demonstrationer och järnvägsolyckor. Ett flertal bilder ur samlingen är katalogiserade i Libris Länk till annan webbplats., där du även kan se flera digitaliseringar Länk till annan webbplats..
Mordet på Gustav III är en av de historiska händelser som har gjort ett stort avtryck i samlingen. Som du kan se här gav den dessutom ett stort eko i utlandet.
Före maskeradbalen
Innan maskeradbalen intog kungen en lättare supé tillsammans med hovstallmästaren von Essen, vakthavande kaptenen Löwenhielm, kammarjunkarna de Besche och Borgenstierna samt löjtnant Stiernblad.
Då supén närmade sig sitt slut och herrarna gjorde sig redo att ansluta till balen på Operan kom kammarpagen Tigerstedt med ett brev till kungen. Det anonyma brevet var skrivet av Carl Pontus Lilliehorn, en av konspiratörerna som fått kalla fötter och varnade kungen för att hans liv var i fara. Kungen ignorerade varningen och svarade enligt uppgift "Skola de få tro, att jag är rädd?".
Skottet på operan
Lite senare på kvällen omringades kungen på Operan av en grupp män i svarta kappor och vita masker. En av dem, Jacob Johan Anckarström, avlossade på nära håll ett skott mot kungens rygg. Dörrarna stängdes omedelbart och ganska omgående kom polismästare Liljensparre till brottsplatsen. Anckarström bands snabbt till mordet och arresterades nästa morgon.
Här nedan ser du en tysk och en fransk skildring av händelsen, längre upp ser du även en gravyr utgiven i Danmark. I samlingen finns även en engelsk gravyr, som är digitaliserad och fritt tillgänglig via Libris Länk till annan webbplats..
Dödsbädden
Den sårade kungen låg i tretton dagar i slottets paradsängkammare innan han till slut avled i sviterna av blodförgiftning och lunginflammation. På bilden här nedan ser du hur han tar farväl av greve Brahe medan den gråtande kronprinsen (sedermera Gustav IV Adolf) leds ut ur rummet.
En relativt vanlig syn i bildsamlingen är allegoriska bilder som skildrar sorgen efter avlidna kungligheter. Här ser du en sörjande kvinna som gråter vid en urna.
På pelarfoten står en text som i svensk översättning lyder "Heta tårar flödar vid askan från den allra värdigaste".
Kungamördarens bestraffning
Mordutredningen visade att Anckarström inte hade handlat på eget bevåg men han fick stå som syndabock inför folket som det statuerande exemplet. Hans kumpaner kom lindrigare undan med fängelsestraff eller landsförvisning. Anckarström dömdes däremot till skamstraff och dödsstraff.
Efter att ha piskats i tre dagar på tre av Stockholms torg avrättades Anckarström den 27 april på Galgbacken utanför Skanstull genom halshuggning och stegling. Hans straff skulle avskräcka befolkningen, kanske var det därför det publicerades ett flertal bilder av detta slag i Sverige? På den vänstra bilden beklagar sig kungamördaren:
Jag med stor sveda nu utstår,
Det straff Ni ser jag lider.
Aj! aj! bevars. aj. hur' han slår!
Nåd, nåd, Aj, aj, det swider.
Den utdragna bestraffningen finns även skildrad på bilder i KB:s porträttsamling. Dessa två bilder är uttryckligen framställda i avskräckande syfte. I texten under den vänstra bilden frågar man vem som "ej wid åsyn af den, ryser, som lagt uppå sin konung hand" och den högra har "Til skräck och fasa från Illgärningar blifvit därföre graverad."
Men det är givetvis inte bara i KB:s bildsamling mordet har gjort avtryck. I boksamlingen finns bland annat förundersökningen, som är digitaliserad och fritt tillgänglig via Libris Länk till annan webbplats.. Där kan du även ladda ner och läsa domen mot Anckarström Länk till annan webbplats..