Tv

Vad gick på tv på lördagskvällar i mitten av 1980-talet? Hur har tv-bevakningen av stora världshändelser varierat genom åren? Svaren på det och oändligt mycket annat kan du hitta i KB:s samling av svenska tv-sändningar.

En person sitter och tittar på en datorskärm med ett tv-program.

På KB kan du ta del av svenska tv-sändningar, huvudsakligen från 1978 och framåt. Studera bevakningen av en särskild nyhetshändelse, eller gör jämförelser mellan underhållningsprogram från olika tider.

Från nyheter till dokusåpa

Aktuellt, Mandelmanns gård, Sportspegeln och Naked attraction – hos oss finner du svenska sändningar ur alla genrer. Vi har både program som sänts från de rikstäckande tv-bolagen och från mindre lokala kanaler runt om i Sverige. Allt sparas för framtida forskning.

Public service, kommersiellt och privata lokalsändningar: KB har nästan alla svenska tv-sändningar från 1978 och framåt.

Speglar medielandskapet

Tv-sändningarna speglar inte bara hur samhället har förändrats, utan även hur medielandskapet har utvecklats. Från endast två kanaler i slutet av 1970-talet till ett stadigt växande utbud under 1990-talet.

I dag står webbpublicering och streamingtjänster för en allt större del av tv-tittandet. Men än så länge fortsätter KB:s samling av traditionella sändningar att växa så det knakar.

Begränsad åtkomst

KB:s inspelningar av tv-sändningar kan studeras på plats hos oss, som fjärrlån på utvalda bibliotek eller med fjärraccess. För att ta del av materialet behöver du dessutom ha en forskningsuppgift eller bedriva research.

Av upphovsrättsliga skäl har vi inte möjlighet att sälja eller låna ut kopior av tv-sändningar.

Fakta om KB:s tv-samling

40 000 objekt

Under år 2007 fick vi inspelningar av rikstäckande tv-sändningar på cirka 40 000 kassetter, band och skivor. Numera kommer allt in digitalt.

35 år

Så lång tid skulle det ta att i en följd spela upp de 300 000 timmar tv-sändningar som KB samlade in under 2016.

150 000 kassetter

Så många kassetter från SVT med inspelningar från 1978-2009 har digitaliserats på KB.

Hitta och beställ tv

Tyck till

Hjälpte den här sidan dig?