Utgivningspuls
Varje år tar KB fram statistik och trendspaningar om den svenska utgivningen av böcker. För en del år ingår även siffror om tidskrifter. Här hittar du alla tidigare rapporter och sammanställningar.
Utgivningspuls baseras på data från Sveriges nationella katalog Libris. Tack vare lagar om pliktleverans ska allt som trycks, publiceras och distribueras i Sverige skickas till KB. Den svenska bok- och tidskriftsutgivningen registreras i Libris och därför finns här unika möjligheter att studera trender i utgivningen.
Än så länge har KB ingen motsvarande data som underlag för e-böcker, e-ljudböcker eller elektroniska tidskrifter.
Tryckta böcker och seriella resurser
Med tryckta böcker menar vi det som inom biblioteksvärlden kallas monografier, till skillnad från seriella resurser. Monografier är titlar som publiceras som enskilda avslutade dokument. Seriella resurser är i sin tur titlar med pågående eller löpande utgivning, som exempelvis tidskrifter, årsböcker och dagstidningar.
Tidslinjer och trender
I Utgivningspuls presenteras utgivningen utifrån tidslinjer för de senaste tio åren. På så vis är det möjligt att få en uppfattning av förändringar i utgivningen. Varje år lyfts också ett specifikt perspektiv fram, utöver redovisningen av totalstatistiken.
Utgivningspuls i korthet
- Hur många böcker ges det ut i Sverige på ett år?
- Hur ser utvecklingen ut bakåt i tiden?
- Vilka är de tydligaste översättningstrenderna?
- Vilka tidskrifter ges fortfarande ut som tryckta publikationer?
- Hur speglas aktuella samhällsfrågor i utgivningen?
Vid frågor om Utgivningspuls, kontakta gärna: ylva.sommerland@kb.se