Utgiv­nings­puls 2024

I Utgivningspuls presenteras den totala utgivningen av tryckta böcker, fördelningen mellan skön- och facklitteratur, samt översättningar. I år presenteras även statistik för tryckta tidskrifter. Utgivningspuls 2024 innehåller dessutom en trendspaning på temat familj, med fokus på föräldraskap och hundar.

Ordmoln med boktitlar

Titlar på böcker om föräldraskap.

KB lyfter i Utgivningspuls 2024 fram böcker om föräldraskap, samt tidskrifter som handlar om hundar. Dessa teman representerar två aspekter av en ökande trend av böcker som berör ämnet familjer de senaste tio åren. Statistikmyndigheten SCB rapporterade i november 2023 om en tydligt nedåtgående trend när det gäller barnafödande. Det väcker frågor om varför antalet böcker om föräldraskap har ökat och vilka ämnen dessa tar upp.

Trenden visar att antalet böcker om föräldraskap ökar, samtidigt som barnafödande går nedåt.

Totala tryckta bokutgivningen 2013–2023

I totalsiffran ingår, förutom den förlagsutgivna vuxenlitteraturen, även barn- och ungdomsböcker, egenutgivning och avhandlingar. Sifforna inkluderar dessutom så kallad grå litteratur, det vill säga publikationer från myndigheter, företag, föreningar eller andra organisationer på 16 sidor eller mer.

Siffrorna för de senaste åren är inte slutgiltiga, eftersom alla böcker inte har kommit till KB ännu och för att vissa böcker dessutom väntar på att katalogiseras. Därför redovisar KB med Utgivningspuls varje år serier från de senaste tio åren. Data för årets totalsiffror är hämtade från Libris 30 april 2024.

Diagram 2: Den totala bokutgivningen i Sverige 2013–2023
Diagrammet visar det totala antalet utgivna böcker de senaste tio åren.

Några siffror om den tryckta bokutgivningen

  • Från 2013 till 2023 har den tryckta bokutgivningen minskat med 20 procent.
  • Det är framför allt facklitteraturen som fortsätter att minska.
  • Utgivningen av skönlitteratur totalt har ökat med 28 procent från 2013 till 2023.
  • Skönlitteratur har mellan 2022 och 2023 ökat med 115 böcker.
  • Romaner ökade under 2023, men ligger fortfarande strax under 3000 böcker precis som 2022. Poesiutgivningen ökade från 564 titlar 2022 till 631 titlar.

Skön- och facklitteratur

Diagram 3: Skön- och facklitteratur totalt 2013–2023
I staplarna nedan visas utvecklingen av utgivningen av skön- och facklitteratur de senaste tio åren.

Diagram 4: Skönlitterära genrer 2023
Cirkeldiagrammet nedan visar fördelningen i antal mellan olika genrer inom skönlitteraturen bland böcker som utkom 2023. Utgivningen av romaner har ökat men ligger fortfarande strax under 3000. Även har poesiutgivningen ökat från 564 böcker till 631.

Mellan 2022 och 2023 ökade utgivningen av poesi från 564 titlar till 631 titlar.

Översättningar till svenska

Antal översättningar till svenska har totalt minskat med 18 procent de senaste tio åren. Det är framför allt översättningar från engelska, som också utgör den stora andelen av översatt litteratur, som har minskat från 2022. Enligt Svensk Bokhandel har utgivningen av översatt litteratur från engelska minskat till följd av att försäljningen av litteratur på engelska har ökat. Översättningarna från franska Länk till annan webbplats. och översättningarna från tyska Länk till annan webbplats. har däremot ökat från föregående år.

Finska sticker också ut, där har översättningarna ökat från 56 (2022) till 103 (2023). Bakom denna ökning hittar man läromedel översatta från finska. Sammanfattningsvis går det alltså att spåra ett eventuellt språkskifte för den översatta litteraturen. Men det är fortfarande engelskan som dominerar stort.

Diagram 5: Översättningar till svenska 2013–2023
Antal översättningar till svenska totalt har minskat med 18 procent från 3037 (2013) till 2487 (2023).

Diagram 6: Översättningar till svenska 2023 – fördelning språk
Cirkeldiagrammet visar fördelningen i antal mellan olika språk bland de böcker som översatts till svenska under 2023. Det är framför allt översättningar från engelska som minskar, medan exempelvis översättningarna från franska och tyska har ökat.

Diagram 7: Översättningar från engelska till svenska 2013–2023
Diagrammet visar en nedåtgående trend för engelska översättningar de senaste tio åren. Under 2023 utkom 1521 böcker på svenska som har engelska som originalspråk.

Översatt svensk litteratur

KB samlar, utöver det svenska pliktmaterialet, även in utländskt material med svensk anknytning i Suecana-samlingen. Den största delen av samlingen utgörs av översättningar av svensk litteratur till andra språk. På KB:s sidor om Suecana finns listor från Libris över Suecana 2023. Här är exempel på några titlar från 2023.

Ett myller av olika boktitlar på engelska. Några av de titlar som sticker ut mest är Obscuritas, Stolen och Andromeda.Förstora bilden

Böcker om föräldraskap

De facklitterära titlarna om föräldraskap från 2023 speglar aktuella frågor i tiden, som att skaffa barn som ensamstående och regnbågs- eller hbtqi-familjen. Men här finns även flera böcker om föräldraskap i allmänhet, tonårstiden och hur man blir en bra (gärna perfekt) förälder. Dessutom har det givits ut böcker om att bemöta familjers problem kopplade till svåra frågor som våld, alkoholism och allvarliga sjukdomar.

Bland skönlitteraturen går det att hitta romaner om lesbiska föräldrar, arvsskuld, om att föda barn, samt en hel del romaner som tar upp adoption och föräldralösa barn.

Även bland aktuella avhandlingar behandlas olika aspekter av föräldraskap. Bland annat publicerades en avhandling om föräldraskap och klimatoro 2023.

De facklitterära titlarna om föräldraskap från 2023 speglar aktuella frågor i tiden, som att skaffa barn som ensamstående och regnbågs- eller hbtqi-familjen.

Diagram 1: Böcker om föräldraskap 2013–2023
Diagrammet visar ökningen av böcker för vuxna, skön- och facklitteratur, som behandlar föräldraskap Länk till annan webbplats. under en period av tio år. Håll pekaren över punkterna för respektive år i stapeln för att se siffror. År 2013 var antalet utkomna böcker 83, medan det under 2023 utkom 171 böcker.

(Källa: Libris, 20 maj 2024)

Böcker om hundar (för vuxna)

Hundar går vid människans sida både som sällskapshund och som brukshund. På många sätt är hunden en del av familjen och passar därför in i vårt familjetema Däremot har böcker om hundar minskat de senaste fem åren, med en mindre uppgång under pandemiåren. Det kommer i snitt cirka 50 böcker per år om hundar (om man inte räknar med böcker för barn och ungdom).

I 2023 års bokutgivning på hundtema Länk till annan webbplats. finns böcker om matlagning till hundar och om att baka till hundar, en bok om världens första hundpsykolog, två böcker om hur du lär din hund att söka svamp och en bok om hundar i krig. Bland romaner med hundtema kan nämnas en Harlequinroman om en tax som bär Prada och en nyutgiven Kafkanovell berättad utifrån en hunds perspektiv.

Läs en bok om hundpsykologi eller böcker som lär dig laga mat och baka till din hund.

Tryckta tidskrifter – mycket från föreningar

Från och med i år lyfter KB fram hur den tryckta tidskriftsutgivningen ser ut i Sverige. Lever de tryckta tidskrifterna trots att digitala plattformar nästan helt tagit över det innehåll som historiskt har förmedlats i tryckta tidskrifter?

Svaret är att de tryckta tidskrifter som ges ut idag till största delen ges ut av olika typer av föreningar och intresseorganisationer. I dessa sammanhang finns ett stort engagemang för att sätta ihop en tryckt tidskrift. Vanligtvis finns därför inget kommersiellt intresse bakom dessa titlar.

Några siffror om tryckta tidskrifter

  • Mellan 2013 och 2023 startades över 600 tidskrifter i tryckt format.
  • 2023 startades 44 nya tryckta tidskrifter. De är nästan uteslutande utgivna av föreningar och intresseorganisationer, som exempelvis Kaffevärlden för de som arbetar inom kafébranschen eller Ridsport Island, för de som arbetar med Islandshästar.
  • Utvecklingen de senaste tio åren visar att det startas i snitt 50 nya tidskrifter om året i Sverige.

Tidskrifter om hundar

En kategori av entusiaster som ger ut tryckta tidskrifter är hundägare och föreningar för olika verksamheter kopplade till det. Hunden som en familjemedlem går också för tidskrifter att koppla till familjetemat. Därför har vi valt att lyfta fram just hundtidskrifter i år.

Idag finns närmare 400 tidskrifter om hundar i bibliotekskatalogen Libris Länk till annan webbplats. varav över 100 fortfarande är aktiva. De flesta är medlemstidningar inriktade på specialintresse för speciella raser, till exempel Shi tzu bulletin, Basset hound nytt och Plasket (utgiven av Rasklubben för portugisisk vattenhund).

Förutom hundtidningar förekommer även hundinslag i familjetidningarna, som exempelvis stickmönster för hundkläder.

Sveriges äldsta hundtidning är Svenska Kennelklubbens tidskrift, numera med titeln Hundsport. Svenska Kennelklubben bildades 1889 och tidskriften har funnits sedan 1893. Den brittiska motsvarigheten, The Kennel Club, bildades 1873 och 1912 startades Svenska Hundklubben. Svenska Kennelklubben startades för jakt.

Skyddshunden gavs ut mellan 1920 och 1921 och blev sedan Svensk skyddshundstidskrift utgiven av Föreningen Svenska skydds- och sjukvårdshunden, associerad med Svenska kennelklubben, som gavs ut mellan 1922 och 1935. År 1923 startade Våra hundar : organ för Svenska sällskapshundklubben och den ges ut än idag.

Förutom hundtidningar förekommer även hundinslag i familjetidningarna, som exempelvis stickmönster för hundkläder.

Bilden visar en tidskrift uppslagen på titelsidan. Tidskriften är första numret av Våra hundar från1923.

Första numret av Våra hundar från1923.

Tidskrifter om föräldraskap

Det finns flera exempel på tryckta tidskrifter om föräldraskap som är aktiva. Vi föräldrar, gav dock ut sitt sista tryckta nummer i december 2021 och gick därefter över till digital utgivning på tidskriften Mamas webbplats.

Precis som när det gäller hundtemat, är flera av de tryckta tidskrifterna om föräldraskap medlemstidningar som ges ut av olika intresseorganisationer. Ett exempel är Makalösa föräldrar: medlemstidning för Riksorganisationen Sveriges ensamföräldrar.

Kontakt

Vid frågor om Utgivningspuls, kontakta gärna: ylva.sommerland [at] kb.se

Tyck till

Hjälpte den här sidan dig?