218 år med ätten Bernadotte i KB:s bildsamling
Det har väl knappast undgått någon att ätten Bernadotte i år firat 200 år på den svenska tronen, där Carl XVI Gustaf slagit nytt svenskt rekord med 44 år. Ingen av hans anfäder blev lika långvarig på tronen, men de har alla gjort bestående avtryck i KB:s bildsamlingar.
Från marskalk till kronprins
Den 5 november 1810 avlade Jean Baptiste Bernadotte trohetsed åt Karl XIII, som adopterade honom under det svenska namnet Carl Johan. Genom den högtidliga ceremonin i Rikssalen verkställdes riksdagens beslut tidigare samma år, då den franske marskalken valdes till kronprins åt den barnlöse kungen. Bilder av den blivande kronprinsen började spridas i Sverige redan innan han satte sin fot i landet. En av dem fick större betydelse än andra, det sägs att det så kallade ”Örebroporträttet” Länk till annan webbplats. bidrog till riksdagens beslut.
Inför tronföljarvalet vid riksdagen i Örebro 1810 sändes detta porträtt av den franske marskalken till ledamöterna. De gillade uppenbarligen vad de såg för resten är historia…
Från kronprins till kung
Nu började bilder av den nye kronprinsen och hans familj spridas i större skala till det svenska folket. De som inte hade tillgång till gravyrer och litografier kunde ta del av kungligheternas porträtt genom dåtidens massmedium kistebreven, som du kan läsa mer om här.
Flera Bernadotter
Efter Karl XIII:s död den 5 februari 1818 efterträddes han av Carl Johan, som kröntes till kung av Sverige och Norge inte mindre än två gånger. Här kan du se bilder av kröningen som ägde rum i Trondheim den 7 september, men vi har givetvis även bilder av den som ägde rum i Stockholm den 11 maj.
Efter 34 år i Sverige avled Carl XIV Johan 81 år gammal den 8 mars 1844. Nu var det bilder av hans dödsbädd Länk till annan webbplats. som spreds till folket, men det var faktiskt inte första gången han avbildades till sängs Länk till annan webbplats..
Sonen Oscar (den förste) tog över, och sedan dess har Bernadotterna inte bara fortsatt att dominera den svenska tronen. De har också gjort stora avtryck i KB:s bildsamling. Här finns till exempel en samling karikatyrer från franska revolutionen som marskalk Bernadotte tog med sig från Frankrike, men framför allt hittar man kungligheterna på mängder av porträtt.
Trender kommer och går…
Genom bilderna av kungafamiljerna och deras medlemmar kan man inte bara följa ätten Bernadotte genom århundradena. Bilderna av dem speglar både trender, tekniker och mode, företeelser som kan vara av intresse även för en inbiten republikan. Gravyrerna, litografierna och oljetrycken kom med tiden att konkurreras ut av fotografier och offsettryck som postrar och vykort.
I bildsamlingarna blandas officiella bilder med mer privata. Utöver formella porträtt förekommer kungligheterna på mängder av bilder från kröningar, bröllop, jubileer och invigningar. Men här hittar man även Oscar II på kungajakten Drott och Kronprinsessan Margareta på skidor.
I Martin Carlssons Bernadottesamling hittar man dessutom mer obskyra Bernadotte-relaterade objekt, såsom etiketter från matindustrin eller musiktryck prydda med kungaporträtt.
…men Bernadotterna består
Dagens kungahus finns givetvis också representerat i KB:s bildsamlingar, än så länge mest på trycksaker som inkommit genom pliktleveranserna. Vi kan till exempel se att det gavs ut en hel del bilder i samband med Carl XVI Gustafs och Silvias bröllop 1976 och kungafamiljerna har alltid varit ett populärt motiv på vykort. Sådana fortsätter att komma in genom pliktleveranserna och vi är redo för nästa generation: Estelle och Oscar – vi väntar på er och era kusiner!
Smakprov på andra kungliga ätter i bildsamlingen