Globalt fokus på öppen tillgång – detta gör KB under OA Week 2024

Open Access Week är ett årligt internationellt evenemang med syfte att uppmärksamma värdet av öppen tillgång till forskningsresultat. I år pågår veckan 21–27 oktober och temat är ”Community over commercialization", eller ”Gemenskap före kommersialisering”.

Två händer som möts inuti grafik föreställande ett öppet hänglås.

Bild: Austin Kehmeier, Kim Henze och SPARC, CC-BY 4.0 Internationell

Temat syftar till att belysa metoder om öppen vetenskap som tjänar allmänhetens och den akademiska gemenskapens bästa intressen. På KB jobbar vi med öppen tillgång och andra aspekter av öppen vetenskap varje dag, året om. Bland annat har vi i uppdrag att främja och samordna arbetet för öppen tillgång till vetenskapliga publikationer, med slutmålet att forskningsresultat ska vara gratis och tillgängliga för alla att ta del av, återanvända och bygga vidare på.

Detta gör KB under Open Access Week:

Öppen tillgång är en av byggstenarna för öppen vetenskap, ett begrepp som handlar om öppenhet inom forskningens alla områden. KB har flera uppdrag kopplade till både öppen tillgång och öppen vetenskap i stort.

Här följer en kort sammanfattning av något av det KB jobbar med varje dag, året om:

  • Öppen tillgång
    Varje år publicerar KB en rapport Länk till annan webbplats. med en samlad kartläggning, analys och bedömning av det nationella arbetet med öppen tillgång till vetenskapliga publikationer.
    KB tar regelbundet fram statistik som visar utvecklingen för öppet tillgängliga vetenskapliga artiklar i Sverige. Den senaste rapporten som berör år 2023 visar att 77 procent av de svenska sakkunniggranskade vetenskapliga artiklarna publicerades med omedelbar öppen tillgång, en ökning med två procentenheter jämfört med året innan.
    KB har också i uppgift att redovisa de totala utgifterna för vetenskaplig publicering hos svenska lärosäten. För 2023 uppgick utgifterna till 799 miljoner kronor, vilket är en ökning med 8,2 procent jämfört med föregående år.
  • Nationella riktlinjer för öppen vetenskap
    KB fick i regeringsuppdrag att ta fram nationella riktlinjer för öppen vetenskap i Sverige, vilka presenterades i januari 2024. Sex områden har identifierats som särskilt angelägna att utveckla i Sverige: Öppen tillgång till vetenskapliga publikationer, öppen tillgång till forskningsdata, öppna forskningsmetoder, öppna lärresurser, allmänhetens delaktighet i forskningsprocessen och infrastrukturer som stödjer öppen vetenskap.
  • Publicera
    Publicera Länk till annan webbplats. är en nationell plattform för öppet tillgängliga svenska vetenskapliga tidskrifter, som KB förvaltar och utvecklar. Sedan lanseringen för tre år sedan har antalet tidskrifter på Publicera vuxit stadigt, och är nu uppe i 35 anslutna tidskrifter, och ytterligare fem kommer att lanseras inom kort.
  • Swepub
    I Swepub Länk till annan webbplats. återfinns de publikationer som forskare vid svenska lärosäten har publicerat öppet tillgängligt. Swepub i sig är en del av öppen infrastruktur för forskningsinformation genom att tillhandahålla både data och kod fritt tillgängligt. I tjänsten Datastatus Länk till annan webbplats. går det att följa andelen öppet tillgängliga publikationer i Swepub.
  • Bibsamkonsortiet
    Svenska universitet, högskolor, myndigheter och statliga forskningsinstitut tecknar tillsammans, genom Bibsamkonsortiet, administrerat av KB, avtal för tidskrifter och databaser. Bibsams handlingsplan syftar till att skynda på utvecklingen mot ett öppet publiceringssystem, bland annat genom att verka för och stödja nya vägar till öppen publicering, utveckla alternativa affärsmodeller och att inte teckna avtal för så kallade hybridtidskrifter.

Läs gärna mer om allt som KB gör kring öppen tillgång och kontakta oss med frågor, synpunkter eller idéer om öppen tillgång och öppen vetenskap, på openaccess@kb.se.

Vill du ha fler nyheter från KB?

Under Prenumerera på Nytt från KB kan du välja de områden som intresserar dig. Du kan också följa oss på Linkedin Länk till annan webbplats..