Globalt fokus på öppen tillgång – detta gör KB under OA Week 2024
Open Access Week är ett årligt internationellt evenemang med syfte att uppmärksamma värdet av öppen tillgång till forskningsresultat. I år pågår veckan 21–27 oktober och temat är ”Community over commercialization", eller ”Gemenskap före kommersialisering”.
Temat syftar till att belysa metoder om öppen vetenskap som tjänar allmänhetens och den akademiska gemenskapens bästa intressen. På KB jobbar vi med öppen tillgång och andra aspekter av öppen vetenskap varje dag, året om. Bland annat har vi i uppdrag att främja och samordna arbetet för öppen tillgång till vetenskapliga publikationer, med slutmålet att forskningsresultat ska vara gratis och tillgängliga för alla att ta del av, återanvända och bygga vidare på.
Detta gör KB under Open Access Week:
- Måndag den 21 oktober släpper vi en nyhetsartikel där flera tidskriftsredaktörer berättar om hur det är att ha en vetenskaplig tidskrift på den öppna publiceringsplattformen Publicera. Du kan läsa mer om Publicera längre ner i denna artikel.
Läs nyheten på ”Nytt från KB” (publiceras 21 oktober) - Tisdag den 22 oktober medverkar Erik Stattin, enhetschef för Forskningssamverkan på KB, på konferensen Lund Online för att prata om de nationella riktlinjerna för öppen vetenskap som KB tagit fram. Du kan läsa mer om de nationella riktlinjerna längre ner i denna artikel och i en färsk intervju som Erik Stattin medverkar i på Mälardalens universitetsbiblioteks webbplats. Länk till annan webbplats.
Till programmet för Lund Online Länk till annan webbplats. - Torsdag den 24 oktober blir det digitalt lanseringskalas för Öppen vetenskap i praktiken – en kurs på lärplattformen Digiteket som tagits fram tillsammans med KB. I samband med att kursen släpps håller KB och Digiteket ett webbinarium om öppen vetenskap i relation till folkbibliotek, där det även finns möjlighet att ställa frågor direkt till de som står bakom kursen och andra medverkande.
Läs allt om kursen och lanseringskalaset här - Torsdag den 24 oktober sänds också webbinariet ”Lärosätenas omställning till öppen vetenskap – hur går det?” där Anna Lundén, avdelningschef för Samverkansavdelningen på KB, medverkar tillsammans med representanter för Vetenskapsrådet och Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) för att bland annat diskutera hur utvecklingen mot öppen tillgång till publikationer bäst kan drivas framåt.
Läs mer om webbinariet och anmäl dig här Länk till annan webbplats.
Här följer en kort sammanfattning av något av det KB jobbar med varje dag, året om:
- Öppen tillgång
Varje år publicerar KB en rapport Länk till annan webbplats. med en samlad kartläggning, analys och bedömning av det nationella arbetet med öppen tillgång till vetenskapliga publikationer.
KB tar regelbundet fram statistik som visar utvecklingen för öppet tillgängliga vetenskapliga artiklar i Sverige. Den senaste rapporten som berör år 2023 visar att 77 procent av de svenska sakkunniggranskade vetenskapliga artiklarna publicerades med omedelbar öppen tillgång, en ökning med två procentenheter jämfört med året innan.
KB har också i uppgift att redovisa de totala utgifterna för vetenskaplig publicering hos svenska lärosäten. För 2023 uppgick utgifterna till 799 miljoner kronor, vilket är en ökning med 8,2 procent jämfört med föregående år. - Nationella riktlinjer för öppen vetenskap
KB fick i regeringsuppdrag att ta fram nationella riktlinjer för öppen vetenskap i Sverige, vilka presenterades i januari 2024. Sex områden har identifierats som särskilt angelägna att utveckla i Sverige: Öppen tillgång till vetenskapliga publikationer, öppen tillgång till forskningsdata, öppna forskningsmetoder, öppna lärresurser, allmänhetens delaktighet i forskningsprocessen och infrastrukturer som stödjer öppen vetenskap. - Publicera
Publicera Länk till annan webbplats. är en nationell plattform för öppet tillgängliga svenska vetenskapliga tidskrifter, som KB förvaltar och utvecklar. Sedan lanseringen för tre år sedan har antalet tidskrifter på Publicera vuxit stadigt, och är nu uppe i 35 anslutna tidskrifter, och ytterligare fem kommer att lanseras inom kort. - Swepub
I Swepub Länk till annan webbplats. återfinns de publikationer som forskare vid svenska lärosäten har publicerat öppet tillgängligt. Swepub i sig är en del av öppen infrastruktur för forskningsinformation genom att tillhandahålla både data och kod fritt tillgängligt. I tjänsten Datastatus Länk till annan webbplats. går det att följa andelen öppet tillgängliga publikationer i Swepub. - Bibsamkonsortiet
Svenska universitet, högskolor, myndigheter och statliga forskningsinstitut tecknar tillsammans, genom Bibsamkonsortiet, administrerat av KB, avtal för tidskrifter och databaser. Bibsams handlingsplan syftar till att skynda på utvecklingen mot ett öppet publiceringssystem, bland annat genom att verka för och stödja nya vägar till öppen publicering, utveckla alternativa affärsmodeller och att inte teckna avtal för så kallade hybridtidskrifter.
Läs gärna mer om allt som KB gör kring öppen tillgång och kontakta oss med frågor, synpunkter eller idéer om öppen tillgång och öppen vetenskap, på openaccess@kb.se.
Vill du ha fler nyheter från KB?
Under Prenumerera på Nytt från KB kan du välja de områden som intresserar dig. Du kan också följa oss på Linkedin Länk till annan webbplats..