Stöd och vägledning

Forskningsutförande och forskningsfinansierande organisationer ansvarar för att ta fram eller uppdatera policyer och riktlinjer för öppen vetenskap inom sitt verksamhetsområde.

För att uppnå syftet med riktlinjerna behöver de identifierade aktörerna utveckla, eller uppdatera, befintliga policyer inom de olika områdena. Utöver det behöver strategier, handlingsplaner med konkreta mål och åtgärder för implementering tas fram.

  • Policyer och strategier

    Forskningsutförande och forskningsfinansierande organisationer bör ta fram eller uppdatera styrdokument om strategisk inriktning för öppen vetenskap som är relevanta för sitt verksamhetsområde. Sådana översiktliga och allmänna dokument blir normerande för organisationen men bör också formuleras så att de harmonierar med andra organisationers styrdokument. De kan med fördel tas fram i samverkan mellan organisationer i samma sektor och förankras.

    För att policyer och riktlinjer ska både förankras och implementeras är det viktigt att skapa organisatoriska förutsättningar för samordning av insatser för öppen vetenskap inom organisationen. De nationella riktlinjerna bör vara utgångspunkten för lokala styrdokument om öppen vetenskap, i synnerhet vad gäller de övergripande målsättningarna för de olika områdena inom öppen vetenskap.

    Strategier och handlingsplaner som är aktiverande med konkreta mål att uppnå liksom åtgärder för implementering kan behöva tas fram. SUHF:s färdplan för öppen vetenskap är ett exempel på en strategi framtagen och beslutad om i bred samverkan. Färdplanen och tillhörande vägledning tydliggör svenska lärosätens ansvar och de åtgärder som behövs för att påskynda arbetet med öppen tillgång till forskningsdata och forskningsresultat.

  • Utbildning och vägledning

    Det finns behov av utbildning om öppen vetenskap för forskare på alla nivåer, studenter och för relevant professionell stödpersonal. Utbildningen kan vara både en formell del av till exempel doktorandutbildningar eller en informell del av till exempel lärosätenas arbete med kompetensutveckling för personal.

    I takt med att allt fler forskare och organisationer anammar öppen vetenskap ökar behovet av konkret vägledning för hur enskilda forskare och sammanslutningar bör tillägna sig etablerade öppna vetenskapspraktiker under hela forskningsprocessen. Forskningsutförande organisationer bör säkerställa att det finns vägledning i form av dokument, stödfunktioner och möjligheter att upprätta och sprida kunskap om konkret handlande, exempelvis datahanteringsplaner. Behov av lokala, ämnesmässiga eller nationella vägledningar bör kartläggas.

    Forskningsutförande organisationer bör erbjuda koordinerat stöd och vägledning till forskare i juridiska frågor och bedömningar som kan uppstå i skärningspunkten mellan öppen vetenskap och juridik, detta för att forskare och andra ska få ett likvärdigt stöd. Det rör i synnerhet upphovsrättsliga frågor och frågor om personlig integritet och informationssäkerhet.

  • Resurser och riktade satsningar

    Etableringen av öppen vetenskap innebär att investeringar och omfördelning av resurser behöver göras av forskningsutförande och forskningsfinansierande organisationer. En riktning mot öppen vetenskap som den stakas ut i dessa riktlinjer för med sig långsiktiga investeringar i etablering och underhåll av infrastruktur, av stödfunktioner, i kompetensförsörjning och för specifika arbetsinsatser.

    Riktade satsningar inom samtliga områden för öppen vetenskap är önskvärda. Detta för att etablera och understödja existerande nationella lösningar och infrastrukturer, men också ämnesspecifika och tvärvetenskapliga lösningar som främjar öppen vetenskap. Särskilda satsningar bör göras för att infrastrukturer som stödjer öppen vetenskap ska kunna underhållas och utvecklas för att möta forskningens behov.

Tyck till

Hjälpte den här sidan dig?