Nationella riktlinjer för öppen vetenskap
Här kan du ta del av Sveriges nationella riktlinjer för öppen vetenskap. Riktlinjerna utgör ett stöd och en vägledning för de aktörer som har ett övergripande ansvar i omställningen till öppen vetenskap.
På de här sidorna hittar du de mest centrala delarna av riktlinjerna. För riktlinjerna i sin helhet och en fördjupande rapport, ladda ner pdf:er:
Riktlinjerna är indelade i tre delar:
Riktlinjerna pekar ut gemensamma mål för den fortsatta utvecklingen mot öppen vetenskap. De syftar till att ge ett samlat grepp om öppen vetenskap och att skapa gemensam förståelse, vilket möjliggör större steg framåt.
Sex områden har identifierats som särskilt angelägna att utveckla i Sverige. För respektive område finns formulerade mål och prioriteringar som ska bidra till en helhetssyn och samordnad utveckling.
Riktlinjerna kartlägger på en övergripande nivå de viktigaste aktörerna och deras ansvarsområden. De identifierar bland annat behovet av stöd och vägledning såsom policyer och strategier, utbildning samt resurser och riktade satsningar.
Riktlinjerna fördjupas i en rapport Länk till annan webbplats. som ger en utförlig beskrivning av nuläge, avgränsningar och utgångspunkter för riktlinjerna. Rapporten innehåller också hänvisningar till utredningar, rekommendationer och policyer som berör öppen vetenskap, både nationellt och internationellt.
Vilka vänder sig riktlinjerna till?
Riktlinjerna vänder sig till i huvudsak till universitet och högskolor, forskningsfinansiärer, samt andra offentliga myndigheter och organisationer som bedriver eller finansierar forskning.
Varför behövs det riktlinjer?
Syftet med riktlinjerna är att ange riktningen för den fortsatta utvecklingen mot öppen vetenskap i Sverige, vilka nyckelaktörer som ansvarar för vad samt hur riktlinjerna följs upp och uppdateras över tid.
Riktlinjerna ska bidra till en bättre samordning mellan de aktörer som har ett övergripande ansvar för omställningen till öppen vetenskap. I det ingår exempelvis kunskaps- och erfarenhetsutbyte, men också samarbete kring uppföljning och uppdatering av riktlinjerna.
Riktlinjerna har tagits fram genom ett regeringsuppdrag till KB.