En lördagskväll på KB - eller hemma i soffan

Lördagen den 23 april är du välkommen att besöka KB i samband med Kulturnatt Stockholm. Men det finns delar av KB du alltid kan se och upptäcka hemifrån eller om du befinner dig på annan ort. KB är ju hela Sveriges nationalbibliotek – alla timmar på dygnet!

Montage med ett svartvitt fotografi av KB framför animerade strålkastare som lyser upp natthimlen

KB by night - utan flyglarna som tillkom på 1920-talet

Kulturnatt Stockholm

Efter två helt digitala år i pandemins skugga är det äntligen dags att återigen uppleva Kulturnatt Stockholm även i fysisk form. Kl. 18–24 lördagen den 23 april öppnas portarna till 180 olika kulturverksamheter runt om i huvudstaden, hela programmet kan du ta del av här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Även KB deltar i evenemanget och du som tar dig till Humlegården har mycket att välja på, vare sig du vill lära dig mer om KB:s verksamhet och historia eller frossa i guldkorn ur samlingarna.

Du som inte nöjer dig med att ta del av alla föreläsningar, visningar och rundvandringar har möjlighet att se kortfilmsklassiker, träffa riksbibliotekarien Öppnas i nytt fönster., prata digitalisering med företrädare för projektet EODOPEN Öppnas i nytt fönster. eller lära dig mer om öppen vetenskap Öppnas i nytt fönster.. Och du som vill utnyttja kvällen till egna efterforskningar har flera timmar på dig att söka bland våra digitaliserade och mikrofilmade dagstidningar Öppnas i nytt fönster. i Tidningsläsesalen, som är öppen och bemannad hela kvällen.

Här kan du ta del av KB:s program för Kulturnatten!

I år sammanfaller Kulturnatten med Världsbokdagen. En dag KB som vanligt firar genom att släppa statistik och ta pulsen på den svenska bokutgivningen Öppnas i nytt fönster. utifrån aktuella ämnen. Årets kulturnatt ger därför ett första tillfälle att ta del av årets rapport, broschyren Utgivningspuls 2022 finns att hämta vid vårt bokbord från och med lördag kväll. Här kan du läsa mer om årets utgivningstrender Öppnas i nytt fönster..

Kollage med bilder av material ur KB:s olika samlingar

En ungefär lika blandad kompott som den KB erbjuder under Kulturnatten. Foto: Jens Gustavsson/KB (bilden är beskuren)

Upptäck KB hemifrån

Årets upplaga av Kulturnatten på KB är helt fysisk, programmet går därför endast att ta del av på plats i Humlegården. Är det så att du inte möjlighet att ta dig till KB, eller ens till Stockholm, på lördag? Misströsta inte, det finns mycket du kan ta del av i våra digitala kanaler, var och när som helst! Det finns till och med sådant du kan se hemifrån som du inte kan ta del av som besökare på KB. Våra underjordiska magasin är stängda för allmänheten, men alltid öppna för virtuella besök.

Om du vill se guldkorn ur samlingarna visas flera sådana upp i bildspel på de olika samlingssidorna på kb.se Öppnas i nytt fönster.. Du kan också fördjupa dig i kurerade digitala kollektioner, Öppnas i nytt fönster. som erbjuder nedslag i enskilda samlingar eller på olika teman. Digitaliserat fritt tillgängligt material ur samlingarna finns annars på flera olika plattformar, på kb.se finns en särskild guide som förklarar var du kan hitta det du söker Öppnas i nytt fönster..

Svartvit tryckt bild av människor i 1800-talskläder som åker skridskor i månljus

En annan kväll i Humlegården skildrad på ett träsnitt av A. G. Hafström. Signum: KoB Sv. Uts. Sthlm. Östermalm A. 206

Använd KB på distans

Material som ingår i KB:s svenska samling kan bara studeras i läsesalarna i Humlegården, men du kan fjärrlåna många av våra utländska böcker Öppnas i nytt fönster. genom ditt lokala bibliotek. Vissa bibliotek kan dessutom låna in audiovisuellt material som fjärrlån. Om du är forskare eller forskarstudent har du dessutom möjlighet att få tillgång till upphovsrättskyddade audiovisuella medier genom fjärraccess Öppnas i nytt fönster..

Du som vill söka bland KB:s digitaliserade dagstidningar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan göra det hemifrån, men för att ta del av tidningar som är yngre än 115 år i fulltext måste du befinna dig på ett bibliotek som abonnerar på tjänsten. Här kan du se en lista på bibliotek Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., från Luleå i norr till Malmö i söder, där du kan utforska den svenska presshistorien ända fram till idag!