Så skapar vi ett starkt bibli­o­teks­vä­sen­de

Sverige ska ha ett biblioteksväsende som är tillgängligt för alla och som följer samhällets utveckling. KB redovisar nu sitt regeringsuppdrag att stärka samverkan inom sektorn för att stödja bibliotekens utveckling. Förslagen har tagits fram i dialog med bibliotekssektorn. En ny överenskommelse om Digiteket mellan KB, Kulturrådet och Myndigheten för tillgängliga medier är redan på plats.

Tre personer, Magnus Larsson (MTM), Karin Grönvall (KB) och Kajsa Ravin (Kulturrådet) ler mot kameran med en bokvägg i bakgrunden.

Magnus Larsson, MTM, Karin Grönvall, KB, Kajsa Ravin, Kulturrådet.

Alla ska ha likvärdig tillgång till bibliotek i hela Sverige. Kungliga biblioteket (KB) vill därför skapa en nationell handlingsplan för utveckling av bibliotekssektorn. I sin slutredovisning efterfrågar KB även uppdrag från regeringen att verka för att en nationell folkbiblioteksgemensam lösning för digitala böcker ska tas fram.

Nationell överblick för stärkt samverkan

I KB:s ordinarie uppdrag ingår att ha nationell överblick vilket innebär att KB ska veta vad som händer i bibliotekssektorn i Sverige och kunna använda den kunskapen för att tillsammans med sektorn och regeringen utveckla biblioteksverksamheten i landet. För att kunna genomföra detta på ett bra sätt vill KB än mer systematiskt engagera sig i redan befintliga forum och nätverk.

– Den nationella överblicken är utgångspunkten för gemensam utveckling. Vi behöver samla våra krafter i bibliotekssverige för att stärka tillgången till biblioteksservice och inte minst medier i hela landet. Vi har nu tagit fram en tydlig process för hur vi ska samverka i sektorn och ta fram handlingsplaner och rekommendationer, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.

En lösning för digitala böcker behövs

Under uppdragstiden har KB utvecklat tjänsterna Bläddra och Världens bibliotek Länk till annan webbplats.. I dialog med biblioteksområdet har KB identifierat medieförsörjningen som det område som är i störst behov av utveckling och stärkt samverkan. Digitala böcker för prioriterade målgrupper behöver lösas som en del av denna helhet, till exempel den bredare tillgången till e-böcker och ljudböcker för folkbibliotek.

– Våra nordiska grannländer har tagit fram intressanta lösningar baserat på olika finansierings- och organisationsmodeller, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall, därför föreslår vi att regeringen ger KB i uppdrag att verka för att ta fram en nationell folkbiblioteksgemensam lösning för digitala böcker.

Utveckling av Digiteket och Angelägen forskning

I arbetet med regeringsuppdraget har KB inom vissa områden redan börjat arbeta på nya sätt. Exempel på detta är att KB, Kulturrådet Länk till annan webbplats. och Myndigheten för tillgängliga medier Länk till annan webbplats. (MTM) redan nu ingått en treårig överenskommelse om att tillsammans utveckla och finansiera lärplattformen Digiteket samt forskarforumet Angelägen forskning. De tre myndigheterna ser dessa som viktiga för att nå folkbibliotekspersonal med sina respektive kompetensstärkande uppdrag.

– Det arbete som görs på Digiteket ligger helt i linje med Kulturrådets läsfrämjande uppdrag. Jag ser ett klart mervärde av att samarbeta och bryta stuprören mellan myndigheterna, säger Kajsa Ravin, generaldirektör på Kulturrådet.

Slutanvändaren i fokus

Under arbetets gång har KB pratat med representanter från hela bibliotekssektorn. Samtliga har varit överens om att en nyckel till samverkan är att formulera gemensamma mål och syften där slutanvändaren sätts i fokus. Det gäller även på statlig nivå där KB i samarbete med Kulturrådet och MTM genomfört en kartläggning för att visa hela bilden av de tre myndigheternas uppdrag och målgrupper inom biblioteksområdet.

– Till syvende och sist handlar det vi gör om att nå alla i Sverige oavsett förutsättningar. Genom att arbeta tillsammans och samverka tror vi att detta kommer leda till en bättre vardag för våra slutanvändare, säger Magnus Larsson, generaldirektör på MTM.

Riksbibliotekarie Karin Grönvall håller med:
– Genom fortsatt samverkan skapar vi bättre förutsättningar för att nå upp till bibliotekslagens krav och kommer tillsammans närmare målet att alla i Sverige har likvärdig tillgång till bibliotek av bra kvalitet. Det är det som är slutmålet.

Läs mer:

Nationell överblick för stärkt samverkan
Digiteket Länk till annan webbplats.
Angelägen forskning Länk till annan webbplats.

KB:s slutredovisning

I slutet av november 2024 lämnade Kungliga biblioteket (KB) sin slutredovisning för regeringsuppdraget om stärkt samverkan inom det allmänna biblioteksväsendet till regeringen. Förslagen i rapporten syftar till att utveckla bibliotekssektorn över tid och innebär bland annat:

  • En förtydligad process för nationell överblick och samverkan.
  • Stärkt samverkan mellan KB, Kulturrådet och Myndigheten för tillgängliga medier (MTM).
  • En genomlysning av nationella digitala tjänster för prioriterande målgrupper samt den nationella medieförsörjningen generellt.
  • Arbetet med att ta fram en nationell handlingsplan för utveckling startar 2025.

Ta del av slutredovisningen här (pdf). Länk till annan webbplats.

Vill du ha fler nyheter från KB?

Under Prenumerera på Nytt från KB kan du välja de områden som intresserar dig. Du kan också följa oss på Linkedin Länk till annan webbplats..