Natio­nel­la rikt­lin­jer lyfts som centra­la i budget­pro­po­si­tionen

I går presenterades budgetpropositionen för 2025. De nationella riktlinjerna för öppen vetenskap lyfts fram som centrala för ett öppet vetenskapssystem. Regeringen konstaterar också att den öppet tillgängliga publiceringen fortsätter öka.

KB slutredovisade sitt uppdrag och publicerade de nationella riktlinjerna för öppen vetenskap i januari. När regeringens budgetproposition för 2025 nu presenterats innehåller den skrivningar om riktlinjernas betydelse. Enligt propositionen bör de nationella riktlinjerna ses som vägledande och stödjande för alla berörda aktörer i forskarsamhället:

För att stärka det gemensamma arbetet att nå målbilden för öppen vetenskap är det angeläget att riktlinjerna implementeras på ett effektivt sätt i bred samverkan med ett delat ansvar mellan alla berörda aktörer för att Sverige ska bli mer attraktivt för internationella samarbeten, att svensk forskningskvalitet och genomslag ökar samt att forskningen bidrar till ökad samverkan och samhällspåverkan med högkvalitativ kunskap.

Regeringen betonar även vikten av regelbundet följa upp det praktiska genomförandet av det nationella arbetet med öppen vetenskap.

77 procent öppen tillgänglighet

Årets budgetproposition lyfter också att andelen öppet tillgängliga artiklar fortsätter öka — cirka 77 procent av de vetenskapliga artiklarna i Swepub publicerades omedelbart öppet tillgängliga under 2023. KB:s sammanställning av de totala utgifterna för vetenskaplig publicering refereras i texten. År 2023 uppgick utgifterna till cirka 799 miljoner kronor.

Läs mer om totala utgifter för vetenskaplig publicering

Läs hela propositionen

Budgetpropositionen för nästa år, som presenterades under torsdagsmorgonen, går att ta del av i sin helhet på regeringens webbplats. De delar som rör KB:s anslag finns i första hand under Utgiftsområde 16 (Utbildning och universitetsforskning) men även Utgiftsområde 17 (Kultur, medier, trossamfund och fritid).

Budgetpropositionen för 2025 Länk till annan webbplats.

Vill du ha fler nyheter från KB?

Under Prenumerera på Nytt från KB kan du välja de områden som intresserar dig. Du kan också följa oss på Linkedin Länk till annan webbplats..