Publi­ce­ra expan­de­rar – nu 35 tidskrif­ter på den öppna platt­for­men

Den nationella plattformen för öppet tillgängliga svenska vetenskapliga tidskrifter fortsätter att växa. Sedan lanseringen för tre år sedan har antalet tidskrifter på Publicera vuxit stadigt, och i september 2024 nådde plattformen en milstolpe med 35 anslutna tidskrifter.

Alla tidskrifter på plattformen publicerar sitt innehåll med omedelbar öppen tillgång och Creative Commons-licens, vilket innebär fri distribution av tidskriftens artiklar. Den senaste lanseringen på Publicera är Journal of Digital Social Research (JDSR), en tvärvetenskaplig tidskrift som fokuserar på relationen mellan digital teknik och samhälle.

– Vi har valt att ansluta JDSR till Publicera eftersom plattformen stödjer vår starka vision om helt öppen och tillgänglig akademisk publicering som är utan kostnader för både läsare och författare. Publicera och KB säkerställer också beständigheten för våra artiklar i framtiden, säger Simon Lindgren, huvudredaktören för JDSR.

– Vi ser fram emot att samarbeta med både KB och andra tidskrifter inom Publicera för att värna om och vidareutveckla öppen vetenskap i framtiden.

Både nya och etablerade tidskrifter på plattformen

En annan tidskrift som nyligen anslutit till Publicera, men som funnits långt före dess är Socialmedicinsk tidskrift (SMT), som i år firar 100-årsjubileum. SMT har en flervetenskaplig inriktning och lyfter fram vetenskapliga resultat inom och diskussioner kring sociala, hälso- och sjukvårdsinriktade och folkhälsoinriktade frågor. Innan tidskriften anslöt sig till Publicera var organisationen PKP Länk till annan webbplats. i Kanada värd för den digitala upplagan av SMT.

– Att få stöd för den digitala delen av Socialmedicinsk tidskrift på svenska och i Stockholm känns väldigt bra och det förenklar vårt redaktionella arbete. KB bidrog med oumbärlig vägledning vid bytet av plattform och vi är glada och tacksamma över snabb och vänlig support i vårt dagliga arbete, säger redaktörerna för tidskriften Bo J A Haglund och Helen Hedlund.

Bland de andra nytillkomna tidskrifterna under det senaste året finns också flera helt nystartade tidskrifter, bland dem European Journal of Empirical Legal Studies (EJELS), som publicerar empirisk forskning om rätt och rättssystem.

– Vi är oerhört glada för att Publicera finns, den lämnar ett bidrag till forskningen som är närmast unikt i en internationell jämförelse. Utan Publicera hade vi inte kunnat starta en ny tidskrift som är helt öppen och gratis för forskare och för alla som är intresserade av att ta del av ny forskning, säger Johan Lindholm, huvudredaktör för EJELS.

Publicera kom till efter att KB i slutet av 2019 fick i uppdrag från regeringen att upprätta en nationell plattform för öppet tillgängliga svenska vetenskapliga tidskrifter. Efter grundlig planering och utredning i samråd med berörda aktörer lanserades så Publicera 2021. Läs mer om hur plattformen byggdes upp.

Läs mer om de nytillkomna tidskrifterna:

Journal of Digital Social Research, JDSR, publicerar originalforskning inom alla samhällsvetenskapliga fält som samspelar med digitala frågor. Samhällsvetenskap definieras brett och inkluderar bland annat sociologi, informatik, pedagogik, utbildningsvetenskap, genusstudier, juridik, ekonomi, socialt arbete och geografi. Tidskriften välkomnar och uppmuntrar tvärvetenskapliga bidrag.

Socialmedicinsk tidskrift, SMT, har funnits i 100 år och har en flervetenskaplig inriktning samt ett brett ämnesområde i korsningen mellan socialtjänst, socialförsäkringar, socialpolitik, folkhälsa och hälso­ och sjukvård.

European Journal of Empirical Legal Studies, EJELS, är ägnad åt empirisk forskning om rätt och rättssystem. Syftet är att överbrygga den materiella rätten och de empiriska metoderna i bred bemärkelse, från kvantitativa till kvalitativa metoder. EJELS är inte begränsad till något specifikt rättsområde eller något särskilt rättssystem, men välkomnar särskilt inskickade bidrag som är relevanta för en europeisk publik.

Vill du ha fler nyheter från KB?

Under Prenumerera på Nytt från KB kan du välja de områden som intresserar dig. Du kan också följa oss på Linkedin Länk till annan webbplats..