Aktuellt från Libris: juni 2024

I juni månads nyhetsbrev kan du bland annat läsa mer om höstens utbildning och Librisdag samt en resumé över de senaste nyheterna. Med detta vill vi på Libris önska er alla en riktigt fin sommar!

Kungliga biblioteket sommartid Foto: KB/Jens Östman

Libris i sommar

Telefonsupport är sommarstängd 1 juli–11 augusti och vi har inte möjlighet att besvara frågor via e-post under perioden 15 juli–4 augusti.

Vid större driftavbrott när kundservice inte har öppet, kan du felanmäla problem till KB:s beredskapstelefon: 010-709 35 55.

Nästa Libris release 28 augusti 2024

Nästa version av Libris katalogiseringsverktyg är planerad att sättas i produktion den 28 augusti. Fokus på Libris-utvecklingen ligger för närvarande på utvecklingen av den nya söktjänsten. Därmed kommer den planerade releasen att innehålla mindre förbättringar på befintlig funktionalitet.

Librisdagen 6 november 2024

Onsdagen den 6 november kommer vi att hålla en Librisdag på Clarion Hotell i Stockholm vid Skanstull, med möjlighet att även delta digitalt. Det kommer att bli en heldag med fokus på inspiration och utbyte av tankar och erfarenheter kring Libris. Under dagen kommer vi att ha föreläsningar, workshops och frågestunder, vilket gäller oavsett om du deltar på plats eller på distans.

Librisdagen riktar sig till dig som arbetar med eller har intresse av Libris. Här hittar du program och anmälan till Librisdagen 2024. Länk till annan webbplats.

Grundkurs i Libris och katalogisering hösten 2024

Under november erbjuder KB en digital grundkurs i Libris och katalogisering. Utbildningen är kostnadsfri. Kursen vänder sig enbart till bibliotekspersonal som har eller kommer att ha katalogisering i Libris i sin tjänst och arbetar på ett anslutet eller anslutande Librisbibliotek. Det är bra att gå kursen så nära inpå anslutning som möjligt eftersom det är viktigt att komma igång med att praktisera så fort som möjligt.

Detta är ingen allmän kurs i katalogisering utan en praktisk kurs för den som är nybörjare eller inom kort kommer att börja katalogisera i Libris. Kursen tar upp grundläggande kunskaper om katalogisering i Libris verktyg för katalogisering.

Utbildningen pågår 11–28 november. Föreläsningar kommer att varvas med övningar på egen hand och lärarledda genomgångar. Anmäl ditt intresse senast 11 oktober!

Läs mer om utbildningen och anmäl ditt intresse via KB:s bokningsverktyg. Länk till annan webbplats.

Metadatabyrån

27 maj lanserades en “ny” Metadatabyrån. Webbplatsen har nu ett nytt utseende och delvis ändrad struktur. Du hittar en guide till Metadatabyrån här: Så här fungerar Metadatabyrån Länk till annan webbplats..

Metadatabyrån är en webbplats för dig som arbetar med metadata och katalogisering. Den innehåller nationell praxis och anvisningar inom metadata och katalogisering. Här hittar du bland annat:

  • anvisningar för katalogisering enligt RDA
  • arbetsflöden för olika materialtyper med Libris-exempel
  • riktlinjer och anvisningar för auktoritetsarbete och agenter
  • praxis för klassifikation
  • riktlinjer och anvisningar för ämnesord och genre/form
  • information om KB:s metadatastandarder
  • länkar till utbildningsmaterial, verktyg och tjänster
  • Librisguiden – ett utbildningsmaterial i katalogisering av enkel monografi.

Gå till Metadatabyrån Länk till annan webbplats..

Libris-Beta

29 maj lanserades den första betaversionen av Libris nya söktjänst. Den nya söktjänsten är i dagsläget inte färdigutvecklad och innehåller endast basfunktioner för sökning. Utvecklingen av tjänsten kommer att ske kontinuerligt och vi kommer att släppa förbättringar och fler funktioner allt eftersom, så som mer avancerad sökfunktionalitet, lånestatus, användarinställningar och referenshantering.

Eftersom den nya söktjänsten fortfarande saknar mycket funktionalitet och endast använder testdata så är den i dagsläget inte någon fullgod ersättning för Libris webbsök Länk till annan webbplats.. Bekanta dig gärna med den nya tjänsten och testa funktionaliteter allteftersom den byggs på.

Testa betaversionen av Libris nya söktjänst här Länk till annan webbplats..

Vi vill inkludera Librisbiblioteken i utvecklingen av den nya söktjänsten för Libris och ger därför tillgång till en första betaversion för att ni tidigt ska kunna testa tjänsten och komma med feedback. Först då vi kommit längre i utvecklingen kommer vi att visa upp tjänsten bredare även för slutanvändare. Vi kommer att hämta in synpunkter under arbetets gång och personal på biblioteken kan redan nu lämna synpunkter på betaversionen genom detta formulär Länk till annan webbplats..

Libris utvecklingsråd

Utvecklingsrådet fungerar som en länk mellan KB och Libriskollektivet. Utvecklingsrådet kan vara vägledande vad gäller deltagande organisationers olika behov samt stötta KB i prioritetsfrågor.

Under årets andra möte med Libris utvecklingsråd Länk till annan webbplats. den 3 juni diskuterades bland annat Libris sök och kompetensförsörjningsplan. Mötesanteckningar från mötet kan du läsa här Pdf, 425.3 kB.. Nästa möte hålls hösten 2024.

Ändringsmeddelande

Den 13 juni gick vi över till den nya funktionen för ändringsmeddelanden i Libris. Då lämnade vi den gamla cxz-tjänsten och den stängdes ner. Funktionen för ändringsmeddelanden och frågor är nu inbyggd i katalogiseringsverktyget. Observera att du aktivt måste välja att prenumerera på ändringsmeddelanden i Libris katalogisering. Om du inte redan har gjort det, gå in och aktivera din prenumeration för den nya tjänsten. Gamla prenumerationer på cxz-meddelanden från den gamla tjänsten följer inte med till den nya. Här hittar du information om ändringsmeddelande Länk till annan webbplats..


Vi önskar alla en fin sommar!

 

Kalender

  • 28 augusti Libris release 1.36 (preliminärt)
  • 6 november Librisdag
  • 11–28 november Grundkurs i Libris och katalogisering

Vill du ha fler nyheter från KB?

Under Prenumerera på Nytt från KB kan du välja de områden som intresserar dig. Du kan också följa oss på Linkedin Länk till annan webbplats..