• Startsida
  • Nytt från KB
  • Steg fram­åt i sam­ar­be­tet för digi­ta­li­se­ring av det svens­ka tryc­ket (DST)

Steg fram­åt i sam­ar­be­tet för digi­ta­li­se­ring av det svens­ka tryc­ket (DST)

I slutet av maj meddelade Vetenskapsrådet att det nationella bibliotekssamarbetet för digitalisering av det svenska trycket (DST) är vidare till nästa steg i behovsinventeringen för nationell forskningsinfrastruktur. Projektet utreder också om Google Books kan användas för massdigitalisering.

DST har under de senaste åren fokuserat på att hitta gemensamma lösningar på övergripande strategiska frågor inom tillgängliggörande, ökad digitaliseringstakt och finansiering. Nu tar projektet två viktiga steg framåt i arbetet.

Möjlig utlysning för nationellt digitaliseringsprojekt

Vetenskapsrådet har meddelat att inspelet om digitalisering av svenskt tryck fått högsta betyg, A1, i behovsinventeringen för nationell forskningsinfrastruktur. Möjligheten finns då att gå vidare i nästa steg i utlysningen av bidrag. Inspelet har gjorts i samarbete mellan DST-representanter och forskare från universiteten inom projektet. Vetenskapsrådet ser digitalisering och tillgängliggörande av digitaliserat material som en viktig infrastruktur och att det är redo för utlysning. Besked om möjlig fortsättning kommer under hösten 2024.

Undersöker samarbete med Google Books

För att kunna öka takten på digitaliseringsarbetet håller DST-projektet på med att undersöka möjligheten att inleda ett samarbete med Google Books. Ett samarbete skulle innebära att Google bekostar och genomför skanning av böcker vid sitt skanningscenter i Tyskland. Ungefär 60 000 titlar skulle kunna skannas på ett år. Liknande samarbeten finns hos flertalet europeiska bibliotek, exempelvis universitetsbiblioteken i Schweiz och Nationalbiblioteket i Belgien.

– Ett samarbete med Google Books skulle ge möjlighet till massdigitalisering och vi är nyfikna på att undersöka om det skulle passa även för oss i Sverige. Nu återstår att titta närmare på frågor som handlar om transport och användning av filer, säger Karin Byström, Uppsala universitetsbibliotek, projektledare för DST-samarbetet.

OM DST

Digitalisering av det svenska trycket (DST) är ett nationellt bibliotekssamarbete där Kungliga biblioteket och de fem universitetsbiblioteken i Lund, Göteborg, Stockholm, Uppsala och Umeå har gått samman för att lägga en grund för ett långsiktigt arbete för svensk digitaliseringsverksamhet. Målet är att hela det svenska trycket, från 1400-talet fram till idag, ska vara digitaliserat och tillgängligt till stöd för det demokratiska samhället och till nytta för forskning och utbildning.

Följ DST på Linkedin Länk till annan webbplats.

Kontakt

Karin Byström, projektledare, Uppsala universitetsbibliotek
karin.bystrom@ub.uu.se

Vill du ha fler nyheter från KB?

Under Prenumerera på Nytt från KB kan du välja de områden som intresserar dig. Du kan också följa oss på Linkedin Länk till annan webbplats..