Aktu­ellt från Libris: janu­a­ri 2024


Grundkurs i Libris, nya utbildningsmoduler och kommande webbinarium. Här är en sammanställning av de senaste nyheterna kring Libris.

Foto: Anna Guldager/KB

Foto: Anna Guldager KB

Grundkurs i Libris och Katalogisering

9-24 april erbjuder KB en digital grundkurs i Libris och katalogisering. Föreläsningar kommer att varvas med övningar på egen hand och genomgångar i mindre grupper. Eftersom efterfrågan på utbildning är stor går vi först ut med en intresseanmälan.

Nya utbildningsmoduler om Libris

Genom bildspel, texter, frågor och filmer får du veta mer om Libris. Du får också lära dig hur Libris katalogiseringsverktyg fungerar. Utbildningsmodulerna nedan vänder sig till nybörjaren men kan vara av intresse för alla som vill veta mer om katalogisering i Libris.

Webbinarium om E-pliktsflöden i Libris

Är du intresserad av e-pliktsflöden och hur resurserna visas i Libris?

Den 6 februari klockan 11-12 bjuder KB in till ett webbinarium med fokus på detta. Syftet med webbinariet är att ge en fördjupad förståelse för e-pliktsflödets olika kanaler och hanteringen av metadata för detta material.

Vi kommer att gå genom de olika postflödena och visa vad som händer med posterna från början till slut med praktiska exempel. Webbinariet kommer att spelas in och tillgängliggöras i efterhand för deltagarna som inte kan närvara vid det live.

Frågestund om mångspråkskatalogisering

I maj kommer KB att hålla en digital frågestund om mångspråkskatalogisering. Detta tillfälle riktar sig till dig som katalogiserar i Libris på andra språk än svenska, engelska, tyska och franska. Du kommer att kunna skicka in frågor i förväg som besvaras under frågestunden.

Mer information med datum och anmälningslänk kommer framöver, men börja redan nu fundera på vilka frågor du vill ställa.

En ny söktjänst för Libris

KB har påbörjat arbete med att utveckla en ny söktjänst för Libris. Initialt har arbetet bestått av vägval gällande den tekniska infrastrukturen, genomgång av tidigare underlag, arbete med design och grafisk profil samt framtagning av användarresor och personas. Intervjuer med intressenter, bibliotekarier och slutanvändare har gjorts och fler kommer att intervjuvas framöver.

Status på utvecklingen kommer att kommuniceras löpande via Aktuellt från Libris.

Release Libris1.34

Nästa release för Libris är preliminärt planerad till den 21 februari. Releasen är tänkt att innehålla nya funktioner för både automatiserade och manuellt skapade meddelanden om ändringar i beskrivningar, samt för frågor kring beskrivningar i Libris. I samband med releasen kommer det att publiceras nya anvisningar och kriterier för vilka ändringar som genererar automatiska meddelanden. Den nya funktionaliteten är tänkt att på sikt ersätta den separata CXZ-tjänsten.

Libris Roadmap

Formen för Libris roadmap är tillsammans med innehållet uppdaterat. I stället för specifika releaser visar roadmapen vilken utveckling som pågår samt vad som är planerat att komma efter den och vad som planeras längre framåt.

Ny version av Metadatabyrån

Nu finns en betaversion av en ny Metadatabyrå-sajt.

Metadatabyrån Beta (kb.se) Länk till annan webbplats. är fortfarande under arbete, men gå gärna in och se dig omkring och lämna gärna synpunkter och förslag Länk till annan webbplats. på innehållet.

Katalogisering med länkade verk

Den 12 december 2023 gjordes en maskinell körning i Libris som bröt ut cirka 53 000 skönlitterära verk på svenska.

Att vi bryter ut verk innebär att vi får verk som är identifierbara och länkbara istället för anonyma och lokala. Tanken är att ett verk bara ska beskrivas en gång och att informationen i verket sedan ska återanvändas. Att länka och inte kopiera verk innebär att vi undviker dubbelarbete vid ändringar och rättningar och att våra beskrivningar blir mer enhetliga.

Arbetet med att introducera länkade verk i Libris sker stegvis. Alla katalogisatörer kan länka till utbrutna verk och göra vissa ändringar i dem, men till att börja med är det endast katalogisatörer på KB och en mindre referensgrupp som bryter ut och skapar nya verk.

Kalender

  • 6 februari – Webbinarium, E-pliktsflöden i Libris
  • 21 februari – Planerad release av Libris version 1.34
  • 18 mars – Möte med Libris utvecklingsråd
  • 9-24 april – Utbildning i Libris och katalogisering
  • Maj – Frågestund mångspråk

Vill du ha fler nyheter från KB?

Under Prenumerera på Nytt från KB kan du välja de områden som intresserar dig. Du kan också följa oss på Linkedin Länk till annan webbplats..