Forskningsministern firade KB:s nya Världsminne

Dag Hammarskjölds samling på Kungliga biblioteket (KB) i Stockholm utsågs för ett halvår sedan av Unesco till ett Världsminne. Under fredagen firades utnämningen vid en ceremoni där Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, monterade upp världsminnesskylten från Unesco i KB:s entré.

Två kvinnor ler och håller sina händer på en skylt som spikats upp på en pelare. I bakgrunden syns träd i en park.

Helene Hellmark Knutsson och Gunilla Herdenberg vid uppmonteringen av Dag Hammarskjölds Världsminnesskylt. Foto: KB

Vid firandet medverkade Jan Eliasson, tidigare vice generalsekreterare för FN, och Gunilla Herdenberg, riksbibliotekarie. Representanter från familjen Hammarskjöld, Svenska Unescorådet och Världsminneskommittén var några av gästerna.

– Att minnas historien genom tillgängliggjorda arkiv och dokument blir allt viktigare i en värld av snabb förändring, där allt mer information flödar allt snabbare. Unescos Världsminnesprogram är ett unikt program som syftar just till detta. Utnämningen av Dag Hammarskjölds samling till ett av Unescos världsminnen, Sveriges sjunde, är ett exempel på hur vår historia även är omvärldens historia, säger Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning.

Genom digitalisering ska nu delar av samlingen göras mer tillgänglig.

– Vi har efter utnämningen sett ett ökat intresse för Dag Hammarskjöld och de olika dokumenten i hans samling här på KB. Det är fantastiskt roligt och vi samarbetar nu med Fredsarkivet vid Folke Bernadotteakademin för att digitalisera FN-delen av samlingen, säger riksbibliotekarie Gunilla Herdenberg.

Hammarskjölds samling – från FN-dokument till personliga brev

Dag Hammarskjöld (1905–1961) var FN:s generalsekreterare från 10 april 1953 fram till sin död 18 september 1961. Hammarskjölds samling donerades då till KB, där den fortfarande förvaras. Samlingen, som bland annat innehåller dokument kring FN, manuskript, brev och personliga dokument om världspolitik, omfattar cirka 45 hyllmeter och är i huvudsak på engelska.

Dag Hammarskjölds handlingar från FN-tiden förvarades i hans bostad och kontor i New York. Samlingarna speglar Hammarskjölds arbete och inflytande som både tjänsteman och privatperson. Den täcker en betydande period av FN:s historia och är av stor betydelse för förståelsen av tiden efter andra världskriget och kalla kriget.

Samlingens arkivförteckning finns i KB:s söktjänst för personarkiv, Arken Länk till annan webbplats.. Där finns även förteckningen för KB:s andra världsminne, Astrid Lindgrens arkiv.

Om Unescos Världsminnesprogram

Unescos världsminnesprogram ska främja bevarandet av det skrivna kulturarvet såsom samlingar, foton och filmer och se till att dessa görs tillgängliga. Till skillnad från världsarven så innehåller förteckningen inte byggnader eller kulturföremål. Programmet leds av en grupp med globala experter som utses av Unescos generaldirektör.

Sverige har sedan tidigare sex minnen på Unescos förteckning: Alfred Nobels familjearkiv, Ingmar Bergmans arkiv, Astrid Lindgrens arkiv, Stockholms stads byggnadsritningar, Emanuel Swedenborgs arkiv och Silverbibeln.