Nelly Sachs – ett eget rum

Den 12 maj 1970 gick Nelly Sachs bort efter ett liv som inleddes i ett välbärgat medelklasshem i Berlin och slutade i en mytomspunnen etta på Södermalm. Hur hamnade den Nobelprisbelönade författaren i Sverige och varför finns hennes möbler under Humlegården?

Färgfoto där två fingar håller upp en diabild som föreställer en bokhylla och en blå fåtölj.

Diabild av Nelly Sachs lägenhet fotograferad av Harry Järv. Signum: HS L90:8:11

En underjordisk etta

Djupt under jorden i Humlegården döljer sig någonting märkligt. Ett litet rum med syfte att försöka återskapa miljön i en 41 kvadratmeter stor etta, som beboddes av en författare på Södermalm. I rummet finns bland annat en säng, bokhyllor fulla med böcker, en blå soffa med två tillhörande fåtöljer, ett soffbord, en nätt ljus skänk med spegel, en skrivmaskin (självklart!) av märket Mercedes Prima och diverse olika prydnadsföremål.

Färgfoto av äldre, svart skrivmaskin. Ovanför valsen står märket Mercedes Prima i guldbokstäver.

Nelly Sachs skrivmaskin

Rummet är det berömda Nelly Sachs-rummet, ett utrymme mellan två av KB:s underjordiska magasin som har omvandlats till ett författarhem med hjälp av donationer från Bengt och Margaretha Holmqvist, två goda vänner till författaren Nelly Sachs. Bengt var verksam som litteraturkritiker och Margaretha översättare av tysk och finskspråkig litteratur. Efter Nelly Sachs död ärvde paret Holmqvist hennes böcker, brev och manuskript, som idag finns på KB och utgör handskriftssamlingen L90 Länk till annan webbplats..

Makarna Holmqvist ärvde också författarens möbler och annat lösöre, som liksom breven och manuskripten bevaras i KB:s underjordiska magasin. Det första Nelly Sachs-rummet i KB:s då nybyggda annex invigdes av ingen mindre än Olof Palme på vad som skulle ha varit Sachs 80-årsdag den 10 december 1971, lite mer än ett år efter hennes död den 12 maj 1970. Rummet som idag finns i Humlegårdens magasin är alltså egentligen det ”andra” Nelly Sachs-rummet och återinvigdes 1998 när de underjordiska magasinen i Humlegården var färdigbyggda.

Lagerlöf som litterär ledsagare

Men vem var Nelly Sachs? Författaren och poeten Leonie Sachs föddes den 10 december 1891 i Berlin. Hon växte upp som ensambarn i ett välbärgat högborgerligt och sekulariserat judiskt hem tillsammans med fadern William och modern Margarete.

Som barn beskrivs hon ha varit känslig, drömmande och lite melankolisk. Föräldrarna uppmuntrade konstnärliga intressen och som ung flicka skrev Sachs allt ifrån sagor och andra berättelser till kärleksdikter.

Nelly Sachs debuterade som författare 1921 med Legenden und Erzählungen Länk till annan webbplats., en text som inspirerades av hennes kärlek till Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga.

Framförallt i sin tidiga lyrik är Sachs i sitt skapande uppfylld av den tyska romantiken och en mystik som Anders Olsson i Svenskt kvinnobiografiskt lexikon beskriver får en annan ton efter flykten till Sverige Länk till annan webbplats..

Svartvitt fotografi med sittande ung kvinna. Hon har mörkt, långt hår och bred, ljus hatt och är klädd i en ljus spetsblus med långa puffärmar och veckad kjol med skärp i midjan. I handen håller hon en blomma.

Nelly Sachs i övre tonåren. Signum: HS L90 8:1:1.1

Färgfoto med uppslagen bok med titelsida till tyska versionen av Gösta Berling.

Födelsedagspresenten som fick följa med i flykten

Nelly Sachs koppling till Sverige och svenska författarskap uppstod i de tidiga tonåren. När hon fyllde 14 eller 15 år fick hon Lagerlöfs Gösta Berlings saga på tyska i present.

Boken läste hon flitigt och födelsedagspresenten finns fortfarande bevarad i Nelly Sachs-rummet med signum NS 1618.

 

Gösta Berlings saga blev också början på en lång vänskap med författaren Selma Lagerlöf. De unga tyska författaren och den äldre svenska nationalikonen skulle komma att brevväxla med varandra i över tjugo år, och Lagerlöf spelade så småningom även en viktig roll i Nelly Sachs flykt från Nazityskland.

Innan dess hann mycket hända i Sachs privata liv liksom i hennes omvärld. I november 1930 gick fadern William bort, vilket försämrade levnadsvillkoren för hans fru och dotter. Läget försvårades ytterligare efter Hitlers maktövertagande. Nelly Sachs och hennes mor trakasserades av hyresgäster i huset på Lessingstrasse 33, som de flyttat till efter faderns död, och otryggheten tilltog ytterligare när lägenheten plundrades. Till slut tvingades de lämna sitt hem.

Flykt och författarskap

Eftersom Nelly Sachs och hennes mor, liksom så många andra med judiskt ursprung, blivit utfrusna ur den tyska livsgemenskapen sökte de sig till konstnärliga och intellektuella sammanhang inom det Judiska kulturförbundet och Sachs hann publiceras i flera judiska kulturtidskrifter före flykten till Sverige. Sista gången i april 1939 med tilläggsnamnet ”Sara”, vilket alla judiska kvinnor påtvingades under den här tiden.

Nelly Sachs kom till Sverige med det sista reguljära passagerarflyget från Berlin i början av maj 1940, efter långa och omständliga flyktförberedelser. För att kunna fly från Tyskland behövde Sachs och hennes mor visa att de kunde klara sitt uppehälle i Sverige. Det hjälpte Selma Lagerlöf till med och Sachs fick även stöd av prins Eugen, vilket så småningom ledde till att mor och dotter kunde lämna Tyskland. En gestapoman avrådde dem från att ta tåget, eftersom många som försökte lämna landet med tåg stoppades vid gränsen.

Nelly Sachs hann dock aldrig träffa sin förebild, brevvän och välgörare Selma Lagerlöf. Hon gick bort den 16 mars 1940, det vill säga ett par månader innan "Leonie Sachs", som Lagerlöf kallar henne i brevet här nedan, anlände till Sverige.

Maskinskrivet brev från Selma Lagerlöf daterat "Mårbacka 1939"

Brev från Selma Lagerlöf till Enar Sahlin. Signum: HS NS 1982/23:1 [L90]

Väl i Sverige flyttade Nelly Sachs och hennes mor runt innan de till slut hamnade på Bergsunds strand på Södermalm i Stockholm. Där levde de under knappa förhållanden, men lyckades också bygga upp en social gemenskap. Förutom Bengt och Margaretha Holmqvist lärde Sachs känna många svenska författare, till exempel Erik Lindegren och Gunnar Ekelöf.

Första diktsamlingen som Nelly Sachs gav ut efter sin flykt, In den Wohnungen des Todes Länk till annan webbplats., publicerades 1946. Diktsamlingen finns i översättning av Margaretha Holmqvist och har den svenska titeln I dödens boningar Länk till annan webbplats.. Det är en samling dikter som djupt präglats av kriget och förintelsen. Anders Olsson beskriver hur Sachs i diktsamlingen och hennes framtida författarskap kommer att bli till ”ett anonymt språkrör för offren” i sitt skrivande. Därmed får författarskapet efter flykten från Tyskland en riktning och ett syfte som Olsson menar är starkt förknippat med upplevelsen av kriget, konsekvenserna av att leva under landsflykt och ständigt följas av den stora skugga som de offer kriget lämnat efter sig kastar över efterkrigstidens Europa.

Förutom sitt eget skrivande ägnade sig Nelly Sachs också åt att översätta andra författare och poeter, till exempel Edith Södergran, Karin Boye, Dan Andersson, Karl Vennberg, Harry Martinson, Gunnar Ekelöf och Johannes Edfelt. Flera av manuskripten till dessa översättningar finns bevarade i L90:5:1-4. Nelly Sachs fick också en särskild relation till Gunnar Ekelöf, och deras vänskap ska ha varit särskilt viktig för henne under den svåra tid då hon på grund av psykiska problem periodvis var inlagd på Beckomberga under 1960-talet.

Nobelpriset och eftermälet

På sin födelsedag den 10 december 1966 tilldelades Nelly Sachs Nobelpriset i litteratur. Motiveringen på engelska lyder:

for her outstanding lyrical and dramatic writing, which interprets Israel's destiny with touching strength.

I sitt tal till pristagaren skrev Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Österling också att:

Nelly Sachs’s writing is today the most intense artistic expression of the reaction of the Jewish spirit to suffering, and thus it can indeed be said to fulfill the humane purpose underlying Alfred Nobel’s will.

Nobelprismedaljen skänktes av Margaretha Holmqvist 2004 till Jüdisches Museum i Berlin. Det finns dock en kopia av medaljen i L90.

Guldfärgad medalj föreställande en stående kvinna och en sittande man i relief. Kvinnan håller upp en lyra, mannen håller i skrivdon. Runt medaljen löper en text i latin och i nedre delen syns namnet N. Sachs.

Kopia av Nobelmedaljen. Signum: HS L90:6:3

Nelly Sachs avled i cancer på S:t Görans sjukhus i Stockholm den 12 maj 1970 och ligger begravd på Norra judiska begravningsplatsen i Solna. Innan Nelly Sachs lägenhet plockades ihop 1970 hann KB:s dåvarande ställföreträdande riksbibliotekarie Harry Järv dokumentera hur det såg ut i lägenheten. Bilderna Järv tog inspirerade till hur man senare kom att inreda Nelly Sachs-rummet.

Färgfoto där två fingar håller upp en diabild som föreställer en bord med en skrivmaskin och en lampa med ljus skärm, samt en bokhylla i bakgrunden.

Diabild av "Kajutan" fotograferad av Harry Järv. Signum: HS L90:8:11

Även om rummet inte alls är lika stort som den ursprungliga lägenheten, vilket många tror, har replikan i Humlegårdens underjord en stark litterär utstrålning. I en liten ask ligger det fina månstenshalsbandet som Sachs bar vid Nobelfestligheterna 1966.

Färgfoto med ett upplagt halsband prytt av genomskinliga stenar runtom. Bredvid syns framsidan på en tidskrift med ansiktet på en äldre dam som bär halsbandet.

Halsbandet, som syns på ett av många porträtt av Nelly Sachs

Mot en av bokhyllorna vilar ikonen Den vägvisande Gudsmodern som Sachs fått i gåva av Gunnar Ekelöf. Sängen är bäddad och böckerna står prydligt uppställda i bokhyllorna.

Färgfoto som visar del av en bokhylla med böcker och en ikon med Maria och Jesusbarnet.

Gåvan från Gunnar Ekelöf

Det är få förunnat att besöka Nelly Sachs-rummet idag. Rummets placering i underjorden gör det svårtillgängligt för alla utom de som har särskilda skäl att besöka det, och det fåtal som får besöka rummet måste kunna ta sig upp för ett stort antal branta trappor om magasinen måste utrymmas vid ett eventuellt brandlarm.

Färgfoto med en dörr som står uppställd mot magasinskorridor med två stängda dörrar längst bort. Bakom den vänstra dörrens glas skymtar bokhyllor.

Utsikt från magasinskorridoren, Nelly Sachs-rummet skymtar genom glasdörren till vänster.

Oftast ligger rummet därför i mörker och man måste kisa för att se konturerna av möblerna genom glasdörren som skiljer rummet från magasinskorridoren.

Men när ljuset tänds skapas lätt en illusion av att någon faktiskt ganska snart ska komma in där, sätta sig på sängen i den lilla ”kajutan” intill skrivmaskinen och låta det knattrande ljudet från tangenterna fylla rummet.

Otillgängligt men tillgängligt

Nelly Sachs-rummet är som sagt otillgängligt för den absoluta majoriteten av KB:s besökare och personal, men den som vill kan när som helst göra ett virtuellt besök i rummet på kb.se Länk till annan webbplats.. Och sommaren 2025 kommer den som befinner sig i Stockholm ha möjlighet att se flera föremål från rummet jämte rörliga bilder och material ur Nelly Sachs samling i KB:s publika och betydligt mer lättåtkomliga annex – håll utkik i kalendariet på kb.se, där en tillfällig utställning kommer att aviseras inom en snar framtid!

KB är en av flera myndigheter som har fått i uppdrag av regeringen att bidra till att uppmärksamma jubileumsåret 2025, som markerar 250 år av judiskt liv i Sverige.

Information om utställningen kommer därför så småningom även att finnas i kalendariet på jubileumssajten judisktliv.se Länk till annan webbplats..

Grafisk bild som föreställer en stiliserad judisk menoraljusstake mot en blå bakgrund.