Från betongen till Humlegården
Tidskriften Underground Productions dokumenterade den svenska och internationella graffitirörelsen under hela 25 år. Resultatet blev ett subkulturarv som nu finns bevarat för all framtid i KB:s magasin – från underjord till underjord!

Ett tidigt omslag publicerat med tillstånd från UP-redaktionen. Bilden är beskuren. Signum: iP 690
Det fjärde elementet
Hiphop består av fyra element: rap, dj-ing, breakdance och graffiti. 40 år efter hiphopens intåg i Sverige uppmärksammade vi ett av dess fyra element, breakdance, här på samlingsbloggen. En kulturyttring som, liksom två andra element – rap och dj-ing – kanske framför allt gjort avtryck i KB:s audiovisuella samlingar. Men i de fysiska samlingarna i våra underjordiska magasin är det nog det fjärde elementet, graffiti, som tagit mest plats.
I KB:s tidskriftssamling återfinner vi 45 nummer av UP (Underground Productions) Länk till annan webbplats., en svensk graffititidskrift skriven på engelska som distribuerades globalt under åren 1992–2012. UP skildrade både svensk och internationell graffiti, samt andra konst- och kulturyttringar i graffitins närhet. Tidskriften gav inte bara utrymme åt röster inifrån en rörelse som i övriga medier ofta skildrades med stor okunnighet, den dokumenterade även en viktig kulturyttring för eftervärlden. Graffiti är sedan årtionden en väsentlig del av staden och vardagen. Underground Productions innehåller därmed mycket av intresse för den som vill utforska hur den svenska och internationella stadsbilden utvecklats från 1980-talet och framåt.
%20Underground%20Productions_iP%20690_forort%20med%20t-bana.jpg)
En välbekant syn, även om tunnelbanevagnarna numera ser annorlunda ut. Tidskriftsomslag publicerat med tillstånd från UP-redaktionen. Signum: iP 690
När Arkiv UP kom till KB
Det allra första numret av Underground Productions kom ut i en upplaga på 320 exemplar i mars 1992. 25 år senare, och fyra år efter att det sista numret utkom i 4 000 exemplar, beslutade KB att ta emot en donation som omfattade tidskriftens arkiv. I slutet av december 2016 träffades tre av UP:s grundare och redaktionsmedlemmar, Jacob Kimvall, Malcolm Jacobson och Tobias Barenthin Lindblad, för att arkivera det de själva kallat en "epok av subkulturell media". Nu skulle hela UP:s arkiv packas och skickas. Så här har redaktionsmedlemmarna beskrivit vad som hände den där kvällen:
Eftermiddagsmörkret svepte in över Stockholm, men det febrila packandet fortgick. Först sent på kvällen kunde tidningsredaktionen stolt skåda ett kulturarv i materialiserad form.
[- - -]
Efter ett kvarts sekel arkiverade redaktionen en epok – i decembermörkret var våren redan på väg. En ny epok tog vid och med den det kommande arbetet att katalogisera och tillgängliggöra materialet för framtida läsare och forskare.

UP-arkivet i KB:s underjordiska magasin. Signum: KoB UP
Graffiti från hela världen
Arkiv UP, som samlingen numera kallas på KB, innehåller ett varierat material i flera olika tekniker. Utöver sådant som redaktionsmedlemmarna själva framställt eller samlat in omfattar det en stor mängd referensmaterial, som ger värdefulla inblickar i graffiti från hela världen. Samlingen är i övergripande drag beskriven i Arken Länk till annan webbplats.. Som komplement finns interna förteckningar av delar av samlingen, men stora delar är fortfarande ouppordnade och delvis otillgängliga.
Samlingen är indelad i fyra kategorier (ej att förväxla med de fyra elementen!):
1) Fotografier
Omkring 24 600 fotografier på både papper och cd-skivor som visar graffiti från hela världen, främst målad på olika typer av väggar och tågvagnar. Fotografierna, som skickades in till redaktionen från graffitikonstnärerna, är sorterade på länder och orter och har endast undantagsvis synliga uppgifter om avbildade platser eller upphovspersoner. De inkom till KB i ett sextiotal pärmar fyllda med plastfickor som överförts till arkivkapslar.

Fotografier från Malmö och Göteborg, Signum: KoB UP 1
2) Filmer
173 filmer gjorda av graffitikonstnärer mellan 1985 och 2007. Filmerna är mellan 20 och 120 minuter långa och visar konstnärerna "in action" i till exempel Sverige, Spanien, USA, Tyskland och Danmark. Filmerna är lagrade antingen på vhs eller dvd och längden på filmerna varierar mellan 30 och 120 minuter.

Vhs-filmer från A till C. Signum: KoB UP 2
3) Tidskrifter
Drygt 700 graffitimagasin från hela världen, insamlade under åren 1992–2012. Tidskrifterna innehåller reportage och bilder från graffitivärlden och är sorterade på land, därefter på titel. Här hittar man titlar som spanska Aerosol Kingdom, tyska Stylefile, nederländska Bomber Megazine, polska Brain Damage, australiska Dirty Deeds, norska Fatcap, franska Xplicit Grafix, brittiska Graphotism, grekiska Pressure Expansion Valve, amerikanska Life Sucks Die, kroatiska ZGB Kaos, italienska Arcano Revue och schweiziska Aerosoul.

Australiska graffitimagasin. Signum: KoB UP 3
4) Övrigt
Samlingen innehåller även, som sig bör i ett arkiv, en del material från UP:s verksamhet. Till exempel brev, skisser, affischer, flygblad och tryckoriginal från tidiga tidningsnummer, men även handlingar som rör ekonomi och myndighetskontakter samt uppsatser och andra texter om graffiti.

Skisser med mera som ingår i kategorin "övrigt". Signum: KoB UP 4
De olika delarna av samlingen är tillgängliga i varierande grad. I princip allt i samlingen är upphovsrättsskyddat, vilket påverkar hur materialet kan reproduceras och spridas. Därtill är delar av samlingen endast bitvis uppordnade och därmed inte omedelbart tillgängliga.
Filmerna är för närvarande inte tillgängliga för utlåning eller uppspelning, men det övriga materialet kan man som låntagare få tillgång till i KB:s specialläsesal, enligt överenskommelse med personalen på KB:s bildsamling.
När hiphop kom till Sverige
UP-arkivet är ett exempel på hur hiphopen blivit en del av kulturarvet – och av nationalbibliotekets samlingar. Om du vill höra mer om hur det gick till när hiphopen kom till Sverige är du varmt välkommen till KB den 9 april. Då besöker journalisten och DJ:n Kenneth Agibou KB:s föreläsningsserie Berättelser från KB – missa inte det!
Skribenter: Greger Bergvall och Ulrika Strömquist