Slumrande barockmusik klingar på nytt

Kompositören Philipp Heinrich Erlebach producerade över tusen verk: kantater, operor, kammarmusik och fromma sånger. Majoriteten av hans kompositioner förstördes i en slottsbrand 1735, men ett av hans bevarade verk framförs nu vid Roggebiblioteket i Strängnäs.

Ett uppslag med äldre noter. I bakgrunden hopslagna böcker med blå pärmar.

Philipp Heinrich Erlebach, Gott-geheiligte Sing-Stunde (1704). Roggebibliotekets exemplar.

Noter från det tidigmoderna gymnasiet

Roggebiblioteket har sina rötter i Strängnäs gymnasium, grundat 1626, och blev en del av KB 1968 Länk till annan webbplats.. Till samlingens äldsta delar hör musikalier som använts i skolan för länge sedan. Musik var en viktig del av undervisningen och eleverna – djäknarna – förväntades bland annat delta med sång vid gudstjänsterna i domkyrkan. I en tidig katalog, upptecknad 1667, har man listat de musikalier ("musicaliske libri") som då fanns i gymnasiebiblioteket. Inventariet nämner även några instrument som förvarades vid skolan, till exempel några olika basuner och en "baasfiol utan strängar".

En katalog över böcker, skriven för hand med brunt bläck.

En katalog över gymnasiets "musicaliske libri", daterad 1667. I övre högra hörnet syns en anteckning om ett antal basuner och en "baasfiol utan strängar".

Flera av de musikalier som nämns i den tidiga katalogen finns fortfarande kvar i Roggebiblioteket. Om vi tittar på den femte raden i katalogen ovan kan vi där utläsa orden Orlandi Lassi fasciculi ij Grönt band partes 6. Med detta åsyftas den nederländske kompositören Orlando di Lassos verk Fasciculi aliquot sacrarum cantionum, tryckta i Nürnberg 1589 och bundna i sex gröna pergamentband – ett för varje stämma. Katalogen nämner däremot inte att volymerna i själva verket innehåller fler verk, bland annat en unik samling julsånger på latin och tyska, som numera är digitalt tillgänglig i Libris Länk till annan webbplats..

Sex volymer böcker i grönt pergamentband.

Gröna pergamentband som bland annat innehåller verk av Orlando di Lasso (1532–1594).

Hovkapellmästaren Erlebach

I Roggebibliotekets notsamling återfinns också verk av Philipp Heinrich Erlebach (1657–1714). Erlebach föddes i Esens, Niedersachsen, som son till en musiker vid det ostfrisiska hovet. Han följde i sin fars fotspår och kom sedermera att få en lång karriär som hovkapellmästare vid det furstliga hovet i Rudolstadt, Thüringen.

Hovkulturen i Rudolstadt var starkt präglad av pietism och lutherskt fromhetsliv. Som hovkapellmästare hos fursten Albrecht Anton av Schwarzburg-Rudolstadt under åren 1681–1714 var Erlebach mycket produktiv. Man räknar med att han komponerade omkring tusen verk under sin tid i Rudolstadt: kantater, oratorier och mässor, fromma sånger och musikdramatik. Idag återstår endast omkring en tiondel av dessa verk, efter att huvuddelen förstörts när slottet Heidecksburg brann år 1735.

Vy över staden Rudolstadt, tryckt i svartvitt.

Rudolstadt med slottet Heidecksburg i fonden. Ur Neu-vermehrtes Rudolstädtisches Gesang-Buch (1783). Bild: Staatsbibliothek zu Berlin.

En finstämd sångcykel

Förutom större verk komponerade Erlebach också sånger i mindre format. 1697 utgav han sångsamlingen Harmonische Freude musicalischer Freunde ("Musikälskarnas harmoniglädje"), bestående av 50 arior. 1704 följde så Gott-geheiligte Sing-Stunde ("Gudsheliga sångstunder"), som Erlebach lät trycka vid hovtryckeriet i Rudolstadt. I förordet skriver Erlebach att musiken ska kunna framföras av såväl en ensemble med minimal besättning som av en hel kör, både i kyrkan och i privata kretsar. Texterna är författade av Christoph Helm, kantor vid hovet i Rudolstadt, och kretsar kring teman som livets flyktighet, världens fåfänglighet och vägen till frälsning. Varje sång består av fyra verser, antingen för solostämma eller för duett, som avslutas med en fyrstämmig kör. Allt ackompanjeras av två violiner och generalbas.

Äldre tryckta noter. En lapp med handskrivna noter har klistrats in i boken.

En sida ur generalbas-stämman för Gott-geheiligte Sing-Stunde. Några takter har ändrats för hand av en utövare och klistrats in i boken.

En raritet

Idag finns endast ett fåtal exemplar av Gott-geheiligte Sing-Stunde bevarade i hela världen. Roggebibliotekets exemplar utgörs av en komplett uppsättning stämböcker i gott skick. På bilden nedan ser du arian Kehre wieder, armes Herz för sopran och alt. Den svenska översättningen har skrivits in för hand: "Wänd tilbaka, arma siäl, hwart wil du hän?" Anteckningar av det här slaget visar på ett aktivt användande. Sannolikt har alltså Erlebachs musik framförts av elever eller lärare vid Strängnäs gymnasium under 1700-talets första hälft.

Noter och text i frakturstil med handskrivna översättningar.

Sopranstämman till aria V, "Kehre wieder, armes Herz" i Gott-Geheiligte Sing-Stunde. Den svenska översättningen har skrivits in för hand.

Erlebach idag

Med tiden föll Erlebachs musik allt mer i glömska, och endast en liten del av hans musik finns tillgänglig i moderna utgåvor. Fredagen den 20 september kommer Gustaf Vasa vokalensemble och musiker från Drottningholms Barockensemble, under ledning av Lars Fredén, att gästa Roggeborgen i Strängnäs och framföra sånger ur Gott-geheiligte Sing-Stunde, med utgångspunkt i Roggebibliotekets exemplar. Sannolikt är det första gången verket framförs i Sverige i modern tid. Det finns också möjlighet att ta del av konserten söndagen den 22 september kl. 15, då programmet framförs i Gustaf Vasa kyrka, Stockholm Länk till annan webbplats..

Varmt välkommen att ta del av detta klingande kulturarv!