Öppen vetenskap i praktiken – se webbinariet i efterhand
Nu finns en ny kurs på lärplattformen Digiteket om öppen vetenskap som ger handfast kunskap i ämnet och konkreta tips på hur folkbibliotek kan guida sina användare i en värld av öppna resurser.
I samband med lanseringen av kursen Öppen vetenskap i praktiken höll KB ett webbinarium där de som står bakom kursen och andra experter medverkade, för att från olika perspektiv prata om öppen vetenskap i relation till folkbibliotek, och svara på frågor från publiken.
De medverkande var Erik Stattin, enhetschef för forskningssamverkan på KB, Ola Nilsson, redaktör och skribent på Digiteket, Johanna Nählinder, docent vid Linköpings universitet och kursförfattare, Marika Alneng, verksamhetsutvecklare bibliotek för region Gävleborg och Daniel Forsman, stadsbibliotekarie Stockholm.
Kursen Öppen vetenskap i praktiken är ett samarbete mellan KB, Digiteket och Linköpings universitet och syftar till att göra paraplybegreppet öppen vetenskap begripligt i en bibliotekskontext. Öppen vetenskap handlar om att forskningsresultat och alla olika delar av den vetenskapliga processen öppnas upp, för att de ska komma fler till gagn, både inom och utanför forskarsamhället. Under kursen redogörs för alla komponenter inom öppen vetenskap, som också knyts till biblioteksvärlden och bibliotekens uppdrag om demokrati och delaktighet.
Bakom kursinnehållet står Johanna Nählinder, docent och forskningsstödskoordinator vid Linköpings universitet med lång erfarenhet av frågor relaterade till öppen vetenskap.
– Under kursen presenteras en vision om hur en helt öppen vetenskapsvärld skulle kunna se ut, där all information man behöver för att se forskningen och forskningsfronten är lätt tillgänglig. I visionen är gränsen mellan forskningsvärlden och det övriga samhället utsuddad, vilket ökar intresset och tilltron till forskning. Vetenskaplig kunskap når ut snabbare och steget från forskning till innovation blir mindre, berättar Johanna Nählinder.
Vill du ha fler nyheter från KB?
Under Prenumerera på Nytt från KB kan du välja de områden som intresserar dig. Du kan också följa oss på Linkedin Länk till annan webbplats..