Höstens nyhe­ter i Bläd­dra

Bläddra bjuder på en spännande höst fylld med nyheter! Appen har nyligen diskuterats på biblioteksscenen under Bokmässan, och fler titlar på samiska är på väg in – dessutom är det goda chanser att ljudböcker snart kommer att vara tillgängliga.

Foto från Bokmässan 2024.

Nicola Robinson, Tictac Moore, Zoe Cassim (ILF) och Tobias Willstedt (KB).

Bläddra var med på årets Bokmässa i Göteborg och fanns i montern för de nationella bibliotekstjänsterna. Där var också Barnens bibliotek, Bibblix, Digiteket, Legimus, Libris, Polarbibblo och Världens bibliotek.

På biblioteksscenen pratade Tobias Willstedt från KB med journalisten Anna Sunna och Nicola Robinson, Tictac Moore och Zoe Cassim från den australiska organisationen Indigenous Literacy Foundation (ILF). De diskuterade hur man kan öka läsningen och tillgången till litteratur på urfolks- och minoritetsspråk.

– Det var inspirerande och motiverande att dela scen med ALMA-pristagarna från ILF och utbyta erfarenheter kring arbetet med litteratur på urfolks- och minoritetsspråk, ett arbete där vi har mycket gemensamt, säger Tobias Willstedt.

KB har ett uppdrag att stärka biblioteken för de nationella minoriteterna och som en del av detta har appen Bläddra utvecklats. Appen tillhandahåller e-böcker på minoritetsspråk. Målet är att samtliga nationella minoritetsspråk ska finnas representerade i appen.

Nya samiska böcker, klickbara ämnesord och ljudböcker

Under hösten fortsätter arbetet med att utöka Bläddras utbud. Snart gör bland barnböckerna Gullievoepte jïh dah Golme Beerh, Mijjieh sïjhtebe bïenjem utnedh och Dinosaurh på sydsamiska entré i appen.

Nya böcker på sydsamiska i Bläddra oktober 2024.

Nya böcker på sydsamiska i Bläddra.

Redan nu är det enklare att hitta böcker i appen med hjälp av klickbara ämnesord. Ämnesorden kommer från bokens innehåll och beskrivning. Du kan klicka på ett ämnesord för att hitta fler böcker som har samma ämnesord.

Innan årets slut hoppas KB även att kunna introducera ljudböcker i Bläddra. För att hålla dig uppdaterad om de senaste nyheterna, prenumerera på nyheter om appen (välj ”Nationella minoriteter”)!

Använd Bläddra på ditt bibliotek

Är du verksam på ett folk- eller skolbibliotek eller arbetar som modersmålslärare? Se filmen nedan för tips om hur du kan arbeta med Bläddra i din verksamhet.

Vill du ha fler nyheter från KB?

Under Prenumerera på Nytt från KB kan du välja de områden som intresserar dig. Du kan också följa oss på Linkedin Länk till annan webbplats..