Var med på Librisdagen, sista chansen!
Funderar du på att delta på Librisdagen den 6 november? Anmäl dig senast den 9 oktober!
Librisdagen är ett gyllene tillfälle att nätverka och träffa bibliotekspersonal från hela landet. Under dagen erbjuds föreläsningar för alla deltagare, och workshops och frågestunder för externa deltagare. Det finns fortfarande möjlighet att anmäla sig, både om du vill delta på plats i Stockholm eller digitalt via länk.
I den här artikeln får du träffa fyra personer som på olika sätt kommer att delta i dagen.
"Librisdagen bra för omvärldsbevakning"
Jessica Malmström arbetar på Biblioteksutveckling Sörmland, bland annat med frågor som rör mediesamverkan och MIK (medie- och informationskunnighet). På årets Librisdag ska Jessica och en biblioteksmedarbetare från Sörmland berätta om de Libris-häng de har tillsammans med biblioteken i regionen.
– För mig är Librisdagen ett bra tillfälle att omvärldsbevaka och få koll på vad som är aktuellt. Jag ser fram emot att höra om det arbete som pågår med länkade data och Libris nya söktjänst, men också hur man med teknikens hjälp på olika sätt kan göra bibliotekens samlingar mer sökbara och tillgängliga.
Vill lära sig mer om verksutbrytning och länkade verk
Sara Lafolie är bibliotekarie på Svenska barnboksinstitutet, med särskilt ansvar för den teoretiska samlingen och äldre barnboksamlingar. Sara deltar på Librisdagen för att bland annat få inblick i arbetet med länkade data samt lära sig mer om verksutbrytning och länkade verk i Libris.
–Jag ser verkligen fram emot att få delta praktiskt i workshopen kring just länkade verk. Eftersom jag letar i handskrivna kortkataloger emellanåt är jag också väldigt nyfiken på programpunkten "Synliggörande av äldre material i Libris med stöd AI och ny teknik"!
"Ser fram emot aha-upplevelser"
Malin Andersson är bibliotekarie på stadsbiblioteket i Eskilstuna. Hon jobbar med system, katalog och ”sedvanliga biblioteksuppgifter”.
– Jag fick frågan från Jessica Malmström på Biblioteksutveckling Sörmland om att vara med och berätta om de Libris-häng som regionbiblioteket bjuder in till varje månad. Jag har haft stor hjälp av Libris-hängen och det mina kollegor runt om i Sörmland har att dela med sig av kring arbetet med Libris, så jag kände att det var dags att ge någonting tillbaka också. Men även om jag inte hade varit med i programmet så hade jag lyssnat på föreläsningarna och deltagit i workshops ändå, eftersom det brukar vara ett bra sätt att lära sig nytt och vidga vyerna kring Libris. Jag har varit med varje år sedan Eskilstuna bibliotek blev en del av Librissamarbetet. Jag ser fram emot de aha-upplevelser som Librisdagen brukar bjuda på!
Vill höra tankar om länkade data
Andreas Andersson är systembibliotekarie och ingår i KB:s formatteam. Formatteamet är ett tvärfunktionellt team som underhåller och utvecklar KBV, den BIBFRAME-variant som används i Libris XL. Vid sidan av detta arbetar Andreas även med bibliografiska standarder som MARC21, MODS, ONIX och DDEX ERN. Andreas deltar i programpunkten ”Länkbara verk i Libris” samt i workshoppen ”Att arbeta med Librisdata”.
– Jag ser fram emot att höra allas tankar och åsikter om länkade data! Såväl teoretiska som praktiska, distinkta som diffusa, logiska som känslomässiga, försynta som burdusa. Trots alla förhoppningar på länkade data upplevs fortfarande Libriskatalogen som ”MARC-ig”. Rör vi oss åt rätt håll, i rätt hastighet, med rätt fokus? Inte minst förra årets (historiska!) utbrytning av verk som fristående entiteter hoppas jag kan markera början till en större distansering från de mest besvärliga delarna av MARC-arvet.
Vill du ha fler nyheter från KB?
Under Prenumerera på Nytt från KB kan du välja de områden som intresserar dig. Du kan också följa oss på Linkedin Länk till annan webbplats..