Steg framåt i arbetet för digitalisering av det svenska trycket
I slutet av maj meddelade Vetenskapsrådet att två inspel som syftar till digitalisering och åtkomst till det svenska trycket är vidare till nästa steg i behovsinventeringen för forskningsinfrastruktur av nationellt intresse. Samtidigt utreder flera universitetsbibliotek om Google Books kan användas för massdigitalisering.
Det nationella bibliotekssamarbetet för digitalisering av det svenska trycket (DST) har under de senaste åren fokuserat på att hitta gemensamma lösningar på övergripande strategiska frågor inom tillgängliggörande, ökad digitaliseringstakt och finansiering. Nu har arbetet med digitalisering av det svenska trycket möjlighet att ta viktiga steg framåt i arbetet.
Möjlig utlysning för nationellt digitaliseringsprojekt
Vetenskapsrådet har meddelat att inspelet från forskare om digitalisering av svenskt tryck fått högsta betyg, A1, i behovsinventeringen för forskningsinfrastruktur av nationellt intresse. Möjligheten finns då att gå vidare i nästa steg i utlysningen av bidrag. Vetenskapsrådet ser digitalisering och tillgängliggörande av digitaliserat material som en viktig infrastruktur och att det är redo för utlysning. Besked om möjlig fortsättning kommer under hösten 2024.
Vetenskapsrådets beslut Länk till annan webbplats.
Undersöker samarbete med Google Books
För att kunna öka takten på digitaliseringsarbetet undersöker universitetsbiblioteken inom DST-samarbetet möjligheten att inleda ett samarbete med Google Books. Kungliga biblioteket har valt att inte delta i det arbetet. Liknande samarbeten finns hos flertalet europeiska bibliotek, exempelvis universitetsbiblioteken i Schweiz och Nationalbiblioteket i Belgien.
– Ett samarbete med Google Books skulle ge möjlighet till massdigitalisering och vi är nyfikna på att undersöka om det skulle passa även för oss i Sverige. Nu återstår att titta närmare på frågor som handlar om transport och användning av filer, säger Karin Byström, Uppsala universitetsbibliotek, projektledare för DST-samarbetet.
OM DST
Digitalisering av det svenska trycket (DST) är ett nationellt bibliotekssamarbete där Kungliga biblioteket och de fem universitetsbiblioteken i Lund, Göteborg, Stockholm, Uppsala och Umeå har gått samman för att lägga en grund för ett långsiktigt arbete för svensk digitaliseringsverksamhet. Målet är att hela det svenska trycket, från 1400-talet fram till idag, ska vara digitaliserat och tillgängligt till stöd för det demokratiska samhället och till nytta för forskning och utbildning.
Följ DST på Linkedin Länk till annan webbplats.
Kontakt
Karin Byström, projektledare, Uppsala universitetsbibliotek
karin.bystrom@ub.uu.se
En tidigare version av den här artikeln publicerades 2024-07-24. Artikeln är uppdaterad 2024-07-05.
Vill du ha fler nyheter från KB?
Under Prenumerera på Nytt från KB kan du välja de områden som intresserar dig. Du kan också följa oss på Linkedin Länk till annan webbplats..