Aktuellt från Swepub: juni 2024

En sammanställning av de senaste nyheterna kring Swepub.

KB:s uppdrag om öppen tillgång

KB publicerar idag årets redovisning av uppdraget att samordna arbetet med öppen tillgång till vetenskapliga publikationer. I redovisningen  Länk till annan webbplats.ingår utöver beskrivningar av arbetet med att samordna och följa upp detta arbete, även en redovisning av öppen tillgång i siffror.

Samtidigt uppdaterades Öppen tillgång i siffror på KB:s hemsida med uppgifter för 2023.

Utgångspunkten är svenska sakkunniggranskade vetenskapliga artiklar i Swepub för perioden 2019–2023, status för öppen tillgång hämtas från Unpaywall.

Underlaget för sammanställningen finns på KB:s GitHub Länk till annan webbplats..

77 procent av de svenska artiklarna i Swepub från 2023 publicerades med omedelbar öppen tillgång (guld och hybrid), en ökning med två procentenheter jämfört med 2022. Uppgifterna för 2022 har uppdaterats vid årets sammanställning.

Swepub-enkät

En enkät för att hämta in synpunkter på sökmöjligheterna i Swepub fanns tillgänglig via Swepubs söktjänst mellan 16 april och 14 juni. Totalt lämnades 120 svar varav majoriteten kom från bibliotekspersonal vid forskningsbibliotek.

Även en digital Swepub-träff med tema Swepub sök hölls den 25 april. Svaren från enkäten och Swepub-träffen kommer att användas som underlag för framtida sökmöjligheter i Swepub.

KB har påbörjat arbete med att utveckla en ny söktjänst som på sikt ska ersätta dagens söktjänst för Libris. På sikt kan utvecklingen av en ny söktjänst för Libris även gynna utvecklingen av sökmöjligheterna i Swepub. Redan nu har bibliotekspersonal möjlighet att bidra till utvecklingen av den nya söktjänsten för Libris genom att testa en början på en betaversion som byggs på bit för bit och lämna in synpunkter på funktionerna som hittills har utvecklats. Läs mer om utvecklingen av den nya söktjänsten för Libris.

Nästa Swepub-träff

Den 6 september planeras en Swepub-träff med fokus på revideringen av Standard för svensk indelning av forskningsämnen (SSIF) som Universitetskanslersämbetet (UKÄ) publicerade under våren. Amanda Hansson från UKÄ presenterar revideringen. Det kommer också att finnas utrymme för diskussioner om hur det påverkar Swepub och användning av dess metadata.

Swepub utvecklingsråd

Swepub utvecklingsråd möttes den 14 juni 2024. Amanda Hansson från UKÄ presenterade revideringen Standard för svensk indelning av forskningsämnen (SSIF) och hur UKÄ använder Swepub-data. Utvecklingsrådet fortsatte även diskussion om uppdatering av vision för Swepub.

Universitetskanslersämbetets årsrapport

UKÄ publicerade sin årsrapport Länk till annan webbplats. den 19 juni. I avsnittet Forskningspublikationer redovisas trender i publicering inom olika forskningsämnesområden till och med 2022 som baseras på data från Swepub.

Bevakning av Swepubs funktionsmejl

Under perioden 1 juli – 7 augusti kommer swepub@kb.se inte att bevakas och frågor kommer följaktligen inte besvaras förrän i augusti.

Vid större driftavbrott kan du felanmäla problem till KB:s beredskapstelefon: 010-709 35 55.

Kalender

  • Swepub-träff med tema SSIF fredag den 6 september kl. 10-11. Inbjudan kommer via Swepub-sändlistan.

Vill du ha fler nyheter från KB?

Under Prenumerera på Nytt från KB kan du välja de områden som intresserar dig. Du kan också följa oss på Linkedin Länk till annan webbplats..