Ett starkt biblioteksväsende – hur når vi dit?

Likvärdig biblioteksverksamhet i hela Sverige är en demokratisk grundbult och landets invånare ska stå i fokus när verksamheten utformas. Det är biblioteken överens om. Men når vi dit enbart genom samverkan, eller krävs det andra åtgärder? I arbetet med regeringsuppdraget om stärkt samverkan har Kungliga biblioteket (KB) tittat närmare på det.

Oskar Laurin står inomhus

Oskar Laurin är enhetschef på KB. Foto: Hanna Eriksson Gylje/KB.

– Ett mer likvärdigt biblioteksväsende i hela landet är det vi strävar mot, säger Oskar Laurin, chef för enheten för bibliotekssamverkan på KB. Men hur når vi dit? Det är komplext. Det är inte alltid så att samverkan är lösningen på alla utmaningar, ibland kan samverkan vara en del av lösningen, i andra fall kanske det är mer gynnsamt att en part tar ett större ansvar.

Regeringsuppdraget om stärkt samverkan Länk till annan webbplats. grundar sig i regeringens nationella biblioteksstrategi Länk till annan webbplats.. Där står det att Sverige ska ha ett biblioteksväsende som är tillgängligt för alla och som bidrar till och följer samhällets utveckling. Det ska också finnas en välfungerande nationell infrastruktur för det svenska biblioteksväsendet.

Dialog, involvering och likvärdighet

Förutom att identifiera behoven inom biblioteksområdet innebär en stor del av KB:s arbete dialog och involvering. KB har haft en mängd dialoger och samtal med intressenter och aktörer inom biblioteksväsendet. Samtliga menar att en nyckel till samverkan är att formulera gemensamma mål och syften där slutanvändaren sätts i fokus. Det gäller såväl folkbibliotek som lärosätesbibliotek och specialbibliotek.

– Alla invånare ska ha likvärdiga möjligheter oavsett var du bor i landet. Det är en viktig demokratisk aspekt, säger Oskar Laurin. För att nå dit behöver biblioteken rätt förutsättningar, något som kan skapas med till exempel samverkan. Men ibland försvåras samverkan, till exempel när olika typer av biblioteksverksamheter har olika typer av huvudmän eller när utgångspunkterna är för olika.

– I det större perspektivet tolkar vi uppdraget som att stärkt samverkan ska underlätta för biblioteken att nå sina uppdrag, fortsätter Oskar Laurin. Stärkt samverkan är inget självändamål och kan se olika ut på olika nivåer. I grunden syftar det till att den regionala och statliga nivån kan verka stödjande för att ge alla tillgång till landets samlade biblioteksresurser. Stärkt samverkan fråntar inte huvudmännen vare sig ansvar eller mandat.

Utanför ett bibliotek

"Stärkt samverkan ska underlätta för biblioteken att nå sina uppdrag" säger Oskar Laurin. Foto: Jens Gustavsson/KB.

Många myndigheter jobbar med liknande frågor

I samarbete med Kulturrådet och Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) har KB genomfört en kartläggning för att visa hela bilden av de tre myndigheternas uppdrag och målgrupper inom biblioteksområdet.

– Genom kartläggningen har vi bland annat identifierat ett antal områden inom biblioteksväsendet där flera myndigheter har uppdrag som överlappar varandra, som till exempel inom kompetensutveckling för biblioteksmedarbetare och läsfrämjande, säger Oskar Laurin.

Om samverkan mellan myndigheterna inte är samlad och långsiktig kan det leda till ökad arbetsbörda för biblioteken. Det kan till exempel handla om uppgiftsinlämning och enkäter, eller att kommunikation kommer från flera håll.

– Det skulle också kunna leda till att överblicken över biblioteksområdet blir ofullständig eller skev, vilket inte är bra. Här vill KB därför etablera en form för vårt arbete som i princip innebär att vi fortsätter upprätthålla ett uppdaterat underlag för en nationell biblioteksstrategi. En strategi som är förankrad i hela sektorn och som omfattar alla bibliotek. Det är en viktig förutsättning för ett starkt biblioteksväsende, menar Oskar Laurin.

Slutredovisning i december

Regeringsuppdraget ska slutredovisas den 1 december 2024. Fram till dess kommer KB fortsätta arbetet med att ta fram förslag för ett starkt biblioteksväsende. I arbetet ingår även att titta på långsiktig hållbarhet i ett urval av nuvarande digitala tjänster för prioriterade målgrupper.

Har du frågor som rör KB:s arbete med regeringsuppdraget om stärkt samverkan inom det allmänna biblioteksväsendet? Kontakta arbetsgruppen på enheten för bibliotekssamverkan via e-post.

Vill du ha fler nyheter från KB?

Under Prenumerera på Nytt från KB kan du välja de områden som intresserar dig. Du kan också följa oss på Linkedin Länk till annan webbplats..