KB:s nya bibliotekssystem baseras på öppen källkod

KB har beslutat att införa två fria och öppna bibliotekslösningar: biblioteksplattformen FOLIO och slutanvändargränssnittet VuFind, bägge baserade på öppen källkod.

Förra året startade KB ett arbete med att hitta ersättare för de nuvarande bibliotekssystem Regina och Aleph. Inriktningen har varit att hitta system baserade på öppen källkod som kan driftas lokalt, samt har potentialen att hantera länkade data.

Efter att noggrant ha övervägt olika alternativ är den sammantagna bedömningen att FOLIO tillsammans med VuFind är den lösning som bäst överensstämmer med KB:s nuvarande och framtida behov. Inom kort påbörjas upphandling av tjänster för införande. Systemet kommer att tas i bruk 2025.

Om systemen

FOLIO är en öppen plattform med en modulär uppbyggnad och modern arkitektur som ger goda möjligheter till integration och anpassning utifrån KB:s verksamhetsflöden. VuFind är en etablerad produkt med god funktionalitet som även den ger goda möjligheter till anpassning och integration.

Det nya bibliotekssystemet förväntas stödja KB:s nuvarande och framtida mål, och möta de snabbt ökande förväntningarna från såväl personal som låntagare.

Fördelarna med öppen källkod

Öppen källkod är ett gemensamt namn på en programvara släppt under en licens som ger användarna rätt att fritt använda, anpassa, vidareutveckla, sprida och dela med sig av programvaran.

En stor fördel är att programvaran hela tiden kan utvecklas och förbättras tack vara att många kan vara med och bidra.

Vill du ha fler nyheter från KB?

Under Prenumerera på Nytt från KB kan du välja de områden som intresserar dig. Du kan också följa oss på Linkedin Länk till annan webbplats..