Nu börjar arbetet med en framtida söktjänst för Libris

KB står nu i startgroparna att ta fram en ny söktjänst för Libris. Utvecklingsinsatsen har föregåtts av en målgrupps- och teknisk nulägesanalys samt en förstudie för att undersöka förutsättningarna för en framtida tjänst.

Bild av karta över Sverige med bokstavsbrickor som stavar Libris.

Foto: Ann-Sofie Persson, KB

Varför ny söktjänst?

Dagens Libris webbsök är byggd på en infrastruktur som befinner sig i slutet av sin livscykel. Den använder sig av programvaror som inte längre uppgraderas och möter inte dagens IT-säkerhetskrav. Den är inte heller anpassad till tillgänglighetskraven enligt Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service (DOS). Infrastrukturen är föråldrad och därmed ansträngande för driften och förvaltningen av tjänsten. Den saktar även ned utvecklingen i Libris XL i och med att utvecklingsinsatserna inom informationsmodelleringen behöver ta höjd för att säkerställa fortsatt funktionalitet i MARC21-baserade system som Libris webbsök. Dagens tjänst möter heller inte moderna användarbehov såsom mobilanpassning.

Förstudie

I förstudien för en ny söktjänst för Libris ingick att undersöka om det fanns tekniska eller informationsmässiga hinder att använda Libris XL som infrastruktur för en ny söktjänst. Arbetshypotesen att använda Libris XL som infrastruktur för en ny söktjänst bekräftades genom att ta fram en prototyp (Proof-of-Concept) direkt mot Libris grunddata. Detta förutsätter dock att Libris sök-API:et förbättras för att stödja sökningen optimalt samt fortsatt normalisering och förädling av metadata.

För att hämta in användarnas syn på vad som fungerar bra och mindre bra i dagens söktjänst, publicerades en enkät på Libris webbsök i maj 2023. Antalet svar var överväldigande 1400 varav cirka 60 procent kom från biblioteksanställda och resten från forskare, studenter och övriga användare.

Biblioteken för Mellansjö, Göteborgs universitet inklusive KvinnSam, Luleå Tekniska Universitet och Stockholms universitet samt projektet Queerlit intervjuades om deras användning av Libris webbsök.

Enligt enkätsvaren och intervjuerna anses Libris webbsök vara omfattande och pålitligt, ett viktigt verktyg i dagligt arbete. Denna behovsinsamling indikerar att effekten av söktjänsten är stor och utgör ett underlag för vidare arbete.

Förstudien resulterade i en rekommendation att bygga en ny söktjänst på infrastrukturen för Libris XL. Det skulle utöka förutsättningarna för en utvecklings- och förvaltningsbar plattform som möter dagens säkerhets-, tillgänglighets- och användarperspektiv samt minska beroendet av att tillgodose MARC21. Det skulle även möjliggöra en direkt koppling till produktionsmiljön för uppdatering av metadata i realtid. En ny söktjänst skulle också utöka möjligheterna att visa effekten av länkade data samt möjliggöra nya integrationer mot andra dataset och tjänster.

Fortsatt arbete

Nu fortsätter arbetet med att definiera och prioritera målgrupper och effekter samt undersöka och analysera användarbehoven för att säkerställa kvalitet och användbarhet i den framtida söktjänsten. I detta arbete kommer personer både på och utanför KB att involveras på sikt, dels beroende på vilken kompetens som efterfrågas, dels beroende på när viss funktionalitet byggs.

KB kommer att börja med att ta fram en första betaversion med den mest grundläggande sökfunktionaliteten. Fortsatt utveckling kommer ske iterativt inom ramen för det dagliga utvecklingsarbetet på KB. Nya betaversioner med kompletterande funktioner kommer att släppas allteftersom utvecklingen fortskrider. Det finns ingen tidslinje framtagen för söktjänstens helhet utan utvecklingen kommer att ske parallellt med övrig utveckling på KB. Först när söktjänsten har tillräcklig funktionalitet för att ersätta Libris webbsök i sin helhet, kommer dagens tjänst att avvecklas. Information och nyheter om utvecklingen kommer publiceras löpande på kb.se och skickas ut via Nytt från KB (prenumerera på intresseområdet Libris).

Kontakt

Har du frågor om arbetet med Libris kan du kontakta Libris kundservice.

Vill du ha fler nyheter från KB?

Under Prenumerera på Nytt från KB kan du välja de områden som intresserar dig. Du kan också följa oss på Linkedin Länk till annan webbplats..