Save the date: Hur styrs egentligen biblioteken?

Fredag 24 mars tittar vi närmare på bibliotekens demokratiska roll i ett webbinarium i serien Angelägen forskning. Hanna Carlsson, lektor vid Linnéuniversitetet, samtalar med Nick Jones, verksamhetschef för Konst och bibliotek i Huddinge.

Två tjejer syns i profil. I förgrunden står en bokvagn med några böcker på.

Hur jobbar bibliotek med att både vara till för alla och jobba med prioriterade målgrupper? Foto: Per & Per Fotograf AB

Biblioteken ska vara till för alla, men har också utpekade prioriterade målgrupper. Vad innebär det för den praktiska biblioteksverksamheten när budgeten blir mindre och personalen behöver prioritera? Hur viktiga är bibliotekslagen och biblioteksplanen i arbetet med att bevara det professionella handlingsutrymmet?

Bibliotek – ideologi och praktik

Hanna Carlsson, lektor vid Linnéuniversitetet, samtalar med Nick Jones, verksamhetschef för Konst och bibliotek i Huddinge, om bibliotekens demokratiska roll i en komplex samtid.

Hanna har forskat om ledning och styrning av bibliotek och ser i sin forskning exempel på hur biblioteket blir en ideologisk spelplan där olika perspektiv på demokrati projiceras, och där tjänstemannarollen och dess roll till politiken utmanas.

Nick har lång erfarenhet av att leda kommunal biblioteksverksamhet i den terräng av lagar, regler och styr- och målkonflikter som är en del av tjänstepersonens vardag.

Angelägen forskning: Hur styrs egentligen biblioteken?

När? Fredag 24 mars 2023, kl. 9.00–10.00.

Var? Webbinariet direktsänds på digiteket.se/angelagenforskning Länk till annan webbplats. (men spelas också in, så möjlighet till eftertittande finns).

Det krävs ingen föranmälan.

Om Angelägen forskning

Webbinarieserien Angelägen forskning handlar om aktuell, biblioteksrelaterad forskning och är ett samarrangemang mellan KB, MTM och Kulturrådet – tre myndigheter med ett nationellt ansvar på biblioteksområdet. Webbinarierna fungerar som fortbildning för biblioteksmedarbetare och sänds på digiteket.se/angelagenforskning Länk till annan webbplats..

Vill du ha fler nyheter från KB?

Under Prenumerera på Nytt från KB kan du välja de områden som intresserar dig!