Säbylund – en återskapad biblioteksmiljö

Bruksdirektören Clas Frietzcky hade många strängar på sin lyra som riksdagsman, disponent, förmyndare – och boksamlare. Nu har hans stora bibliotek från herrgården Säbylund i Närke återskapats i Roggebibliotekets forskarrum i Strängnäs!

Svartvitt foto föreställande en herrgård i vitt trä med grönskande träd runt om.

Herrgården Säbylund utanför Kumla. Signum: KoB Vykort Säbylund

Clas Frietzcky och hans bibliotek

Clas Frietzcky (1727–1803) föddes in en militärfamilj, men den banan stängdes för honom på grund av en knäskada han ådrog sig i ungdomen. Den unge Frietzcky sökte sig i stället till politiken, där han anslöt sig till mössorna eftersom han, som han själv uttryckte det, ”alltid prefererade den engelska nationen såsom ett fritt folk, fullt av industri och näringsbegrepp". Frietzcky deltog i samtliga riksdagar mellan 1760 och 1792, och var framför allt intresserad av finansfrågor. Vidare var han disponent vid Storfors bruk i Värmland och förmyndare för åtskilliga personer. Han var ogift och bodde mot slutet av sitt liv på herrgården Säbylund utanför Kumla hos systern Hedvig Margareta Gyllenspetz. Det var också där han byggde upp sitt stora bibliotek.

Ovalt porträtt av en man i grå peruk

Clas Frietzcky avporträtterad av en okänd konstnär

Bruksdirektörens boksamling

Samlingen består av cirka 4 000 volymer böcker. Härtill kommer ett antal föremål, bland annat en träkista från 1500-talet med bibliska motiv, en långkikare, ljusstakar och en medaljong föreställande Clas Frietzcky, skulpterad av Johan Tobias Sergel.

Böckerna är till största delen på franska. Svenska är det näst vanligaste språket i samlingen, som återspeglar Clas Frietzckys intressen för politik, juridik och historia. I donationen ingår flera kataloger över samlingen, som dokumenterar hur Clas Frietzcky byggt upp biblioteket. Den handskrivna låneliggaren Länk till annan webbplats. visar att samlingen användes som privat lånebibliotek för familj, vänner och grannar, något som tidigare uppmärksammats av forskningen Länk till annan webbplats..

Färgfoto av ett rum där väggarna är täckta av bokhyllor från golv till tak. I mitten står ett bord på en röd, persisk matta.

Biblioteksmiljön på herrgården Säbylund

Donationen

2017 donerade familjen Lagerfelt, som förvaltat samlingen sedan tidigt 1900-tal, Clas Frietzckys bibliotek till KB. Biblioteksmiljön från Säbylund har nu återskapats i Roggebiblioteket, Strängnäs, som är en del av KB sedan 1968 Länk till annan webbplats.. Här kan besökare nu ta del av samlingen i Roggebibliotekets forskarrum. Målet har varit att skapa en trovärdig gestaltning, som trots andra förutsättningar och krav på modern funktionalitet förmedlar en upplevelse av det ursprungliga Säbylunds biblioteksmiljö.

Färgfoto av hörn av rum med gråmålade bokhyllor fyllda av äldre böcker med bruna pärmar. Framför hyllorna står en brun träkista, ovanpå den står en långkikare

Säbylund-samlingen i Roggebiblioteket. I donationen ingick även en långkikare och en träkista med årtalet 1558 och tre bibliska motiv: syndafallet, korsfästelsen och Isaks offer.

Före och efter

Roggebibliotekets forskarrum rymde tidigare den så kallade Eskilstunasamlingen Länk till annan webbplats., som kommer från Eskilstuna högre allmänna läroverk och donerades till biblioteket 1990. I rummet fanns också en del uppslagsverk och lexika. Möblemanget och belysningen var modern. Inför ombyggnationen flyttades böckerna till andra magasin i Roggeborgen, och rummet tömdes på samtliga möbler.

Färgfoto av rum med två skrivbord och tillhörande kontorsstolar som står på ett plastskydd. Längs väggarna står bokhyllor.

Roggebibliotekets forskarrum innan ombyggnationen

Roggeborgen är statligt byggnadsminne sedan 1935 och därmed skyddad enligt kulturmiljölagen. Tillstånd krävs för förändringar, som inte får stå i strid mot skyddsbestämmelser, vara förvanskande eller påverka det kulturhistoriska värdet. För att återskapa känslan av det ursprungliga biblioteksrummet målades väggarna i en ljust pärlgrå kulör. Detta för att ge rummet en mjuk stämning som påminde om atmosfären på herrgården. Golv och snickeri var sedan tidigare djupt grå och fick inte ändras.

Färgfoto av ett gråmålat rum med spröjsat fönster där målarburkar står uppställda på fönsterkarmen. Bredvid fönstret står en stege på golvpapp.

Nymålat inför ombyggnationen.

Omsorg om detaljer

Bokhyllorna har återskapats i traditionellt utförande utifrån förebilden på herrgården. De är målade med linoljefärg bruten med bland annat grön umbra. Hyllorna är förankrade i väggen med handsmidda haspar. Dekorationsmålare har försett varje hyllplan med ett nummer, precis som på originalhyllorna. Clas Frietzckys exlibris, som noggrant klistrats in i böckerna, anger med handskrivna siffror hylla och boknummer.

Böcker med brun rygg mot grå hyllor
Färgfoto av ett äldre, brunt skrivbord framför ett spröjsat fönster med utsikt mot ett hus. På vänster sida i rummet står gråa bokhyllor fyllda av böcker.

Forskarplatsen i den återskapade biblioteksmiljön från Säbylund.

De vackra inventarierna – en antik kista, en stjärnglob, en kikare, tennföremål, stolar och bord, en Sergelmedaljong och ett oljeporträtt som medföljde donationen förstärker rummets identitet. Ytterligare inredning har valts med mycket stor omsorg för att ha så lite påverkan på rum och atmosfär som möjligt. Det är samtidigt viktigt att rummet är funktionellt för besökande forskare och KB-personal. Lyckligtvis är ett hus som Roggeborgen fullt med äldre inventarier. Därför har ett äldre bord, som länge stått uppe på vinden, renoverats och fungerar nu som nytt arbetsbord i rummet.

Vill du besöka Roggebiblioteket och ta del av biblioteksmiljön från Säbylund? Kontakta oss genom mejladressen info@kb.se!

Nu tar Samlingsbloggen sommarlov – vi ses igen i höst!