Från schlagervinnare till "abbatarer" – 50 år med ABBA

2022 firar ABBA 50-årsjubileum. Här lyfts några ABBA-guldkorn i samlingarna fram av en KB-medarbetare som dessutom är ett hängivet ABBA-fan.

Bild på första gemensamma singeln med ABBA, People Need Love från 1972

Första skivan med Agnethas och Fridas namn på konvolutet.

People Need Love – första singeln

1972 är året man får räkna som ABBA:s tillkomstår, även om de ännu inte hette ABBA då. Två kärlekspar bildade en konstellation som musicerade tillsammans.

Björn & Benny var redan ett begrepp i artistsverige och hade spelat in egna låtar under Stikkan Andersons beskydd. Fridas och Agnethas roller var inledningsvis att köra på Björn & Bennys skivor och även bidra med stämsång. På låten "Tänk om jorden vore ung" från LP:n Lycka från 1970 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan man höra Agnethas och Anni-Frids esoteriska stämmor. 1991 och 2006 släpptes nyutgåvor av skivan på CD, då även flera bonusspår lades till.

Första gemensamma skivan då Agnetha och Frida fick ha sina namn med på konvolutet var singeln "People Need Love" från 1972. Singeln finns i KB:s samlingar, liksom väldigt mycket annat ABBA-relaterat material: skivor, DVD:er, TV-program, radioprogram, böcker, tidskrifter, noter, affischer. Ett exempel på ett tidigt inslag i KB:s audiovisuella samlingar är ett framträdande med nämnda låt i ungdomsprogrammet Vi i femman på SVT från 1972.

Agnetha, Benny, Björn och Anni-Frid blir ABBA

Det är intressant att notera att alla fyra höll på med olika musikgenrer på var sitt håll, innan de blev ABBA. Frida sjöng mycket jazz och visor och det som var populärt vid den tiden. Agnetha komponerade och sjöng sina egna låtar inom schlager och pop. Björn spelade och sjöng visor och folksånger i Hootenanny Singers medan Benny spelade rock i Hep Stars. Benny har dock alltid haft rötterna i svensk folkmusik sedan barnsben. De folkmusikaliska inslagen hörs tydligt i låtar som "Arrival", "Dum Dum Diddle" och "The Piper".

ABBA:s fiskkonserver gav till slut sitt medgivande till att gruppen kunde kalla sig ABBA även offentligt.

Namnet ABBA låg Stikkan Anderson bakom. Tanken var få till ett internationellt gångbart gruppnamn lagom till den svenska melodifestivalen och Eurovision Song Contest 1974, ifall gruppen skulle vinna. Stikkan började laborera med de fyra medlemmarnas förnamn. Han vände och vred på initialerna och till slut föll det på plats. Först användes ABBA som ett internt arbetsnamn, ABBA var ju registrerat varumärke för fiskkonserver i Sverige. Till slut gav ABBA:s fiskkonserver sitt medgivande till att gruppen kunde kalla sig ABBA även offentligt ”med reservation för att ungdomarna skötte sig och inte skadade Abbas goda rykte”.

Med ABBA:s vinst med "Waterloo" i Eurovision Song Contest i Brighton 1974 tog musikhistorien en ny vändning. Popmusik från Sverige blev plötsligt känd över hela världen i och med ABBA.

Världens populäraste popgrupp

1976 stod ABBA på topp som den mest populära popgruppen i världen. Det året släpptes "Dancing Queen", en av ABBA:s odödliga klassiker. Själv minns jag ögonblicket då jag hörde den första gången. Det var i programmet ABBA i Australien som sändes i svensk TV våren 1976. Jag var nio år och något mer fantastiskt hade jag aldrig hört. Ett klassiskt framförande av "Dancing Queen" var på Kungliga Operan, dagen innan kung Carl Gustaf och Silvia skulle gifta sig.

På nyårsafton samma år sändes radioprogrammet ABBA i kvadrat där alla fyra intervjuas av Ulf Elfving. Programmet finns förstås i Svensk mediedatabas (SMDB) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Under intervjun uttrycker Benny Andersson en önskan om att något av det ABBA har gjort, eller kommer att göra, ska bestå in i framtiden. När Ulf Elfving undrar vad det skulle kunna vara, svarar Benny Andersson skämtsamt ”en liten flasköppnare till exempel”. Men sedan förklarar Benny närmare att hans verkliga önskan är att ABBA:s musik ska leva vidare och ha ett bestående värde i framtiden.

Nu har vi facit. Det blev ingen flasköppnare, utan ABBA:s musik som uppskattas av nya generationer. Den stora mängd skivor och olika utgåvor som finns i KB:s arkiv visar vidden av ABBA:s popularitet och att de aldrig blir omoderna. Nya utgåvor av skivorna kommer regelbundet. Benny fick som han ville, ABBA:s musik spelas och älskas fortfarande och finns sparad på KB för eftervärlden.

På 1970-talet uppskattade dock inte alla ABBA:s musik och framtoning. Proggmusiken var stor i Sverige samtidigt som ABBA slog igenom. Många tyckte att musik skulle ha ett politiskt budskap och inte bara finnas till för sin egen skull. Ett exempel på detta var att det 1975 anordnades en alternativ schlagerfestival som protest mot ”kulturens kommersialisering” på Gärdet i Stockholm. Press och kulturelit föraktade ABBA, men fansen hemma och utomlands älskade dem desto mer.

Från schlagervinnare till "abbatarer" - återföreningen

LP:n Super Trouper släpptes den 3 november 1980 och för första gången fick ABBA bra kritik i svensk press. Musikrecensenterna fick medge att ABBA gjorde bra popmusik. På Super Trouper finns välkända favoriter: "The Winner Takes it All" och "Lay All Your Love on Me" med Agnetha på solosång.

Efter albumet The Visitors 1981 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. släpptes singlarna "The Day Before You Came" hösten 1982 och  "Under Attack" våren 1983. ABBA tog sedan en paus som varade allt längre, och det var nog få som trodde att ABBA skulle göra något tillsammans igen.

Samlingsbild på ABBA:s studioalbum plus den spanskspråkiga Gracias por la musica från 1980

ABBA:s alla studioalbum.

Det har varit känt i flera år att ABBA troligtvis skulle släppa två nya låtar, men släppet har hela tiden skjutits upp. Men så kom den 2 september 2021, då ABBA lanserade ett par nya låtar genom ett event i London. Det direktsändes på YouTube till ABBA-fansens stora glädje. Det avslöjades också att en hel skiva med namnet Voyage skulle släppas den 5 november. KB har 20 utgåvor av skivan Voyage i samlingarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Den finns i olika utgåvor på LP, CD och kassett.

På bilden ses några av utgåvorna av skivan Voyage som levererats till KB. På bilden ses CD-skivan och  kassetten i olika utföranden och därmed olika utgåvor.

Här ses några av utgåvorna av skivan Voyage som levererats till KB.

Lagom till 50-årsfirandet ska digitala konserter genomföras på den nybyggda ABBA Arena i London. Medlemmarna är dock inte fysiskt på plats, utan i stället är det deras ”abbatarer” som uppträder.

Något jag uppskattar med ABBA är att de för varje skiva förnyade sitt sound och sitt låtskrivande, men ändå hörde man direkt att det var ABBA. Ingen annan har låtit som eller kunnat härma ABBA. Andra grupper kan man tillskriva en viss genre, medan ABBA är just ABBA – ett slags egen genre. De är och förblir unika i sitt slag och är en stor del av vårt kulturarv och har satt spår i musikhistorien.

Hitta objekten i våra samlingar