Bilder på resande fot
Stiftelsen Föremålsvården har under 25 år hjälpt KB att montera om, katalogisera och digitalisera tusentals bilder. Följ med ett par av våra samlingar på en resa från Humlegården till Kiruna, tur och retur!
Bakgrundshistoria
1986 beslutade den svenska staten att bilda Stiftelsen Föremålsvården Kiruna (SFMV), vilket var en arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Stiftelsens ändamål är att vårda, konservera, restaurera och iordningställa arkiv- och bibliotekssamlingar i samarbete med kulturhistoriska institutioner runt om i Sverige.
Sedan starten 1987 har en avdelning arbetat med papperskonservering och en annan med konservering av metallföremål. Sedan 1999 har SFMV även i uppdrag att medverka till digitaliseringen av vårt kulturarv.
Material ur KB:s bildsamling började skickas till SFMV 1995. Sedan dess har Föremålsvården monterat om och ordnat fem stora porträttsamlingar, ordnat och förtecknat en fotografisamling, katalogiserat och digitaliserat vykort och fotografier samt konserverat äldre historiska planscher.
Pågående arbete
Idag arbetar SFMV med att ta hand om två stora fotografisamlingar från KB:s bildsamling: samlingen med visitkortsporträtt och Aftonbladets arkiv.
Fyra gånger om året skickar KB upp två stora transportlådor till SFMV fyllda med material. Materialet i Aftonbladets arkiv växer så pass mycket vid omläggningen att även två tomma transportlådor samtidigt måste skickas.
Visitkortsporträtt
Huvudsamlingen av visitkortsporträtt består av ca 30 000 kartonnerade porträttfotografier från omkring år 1860–1920 i format 6 x 9 cm.
Visitkortsfotografierna har skickats upp till SFMV för att läggas om i nya skyddsomslag och kapslar sedan 2011. Från och med 2014 beslutades det att fotografierna även skulle katalogiseras och digitaliseras av Föremålsvården.
Det ligger mellan 130 och 150 fotografier i en kapsel med visitkortsporträtt. Det finns ofta information på fotografiet, till exempel fotografens namn och handskriven text om den avbildade personen, som syns i exemplet ovan.
Denna information skrivs ut på ett för fotografier särskilt anpassat papper och skärs sedan till i rätt format. Fotografiet placeras därefter i skyddsomslaget, som placeras i nya kapslar.
Därefter påbörjas katalogiseringen, som görs av två medarbetare på SFMV och sker i den nationella databasen Libris.
Samtidigt som bilden katalogiseras kopieras delar av informationen in i ett Excelark, som sedan används som underlag vid digitaliseringen. Utifrån denna lista skapas streckkoder som under digitaliseringen läses in så att rätt metadata kopplas till rätt bild.
Med utgångspunkt i dessa metadata skapas också filnamn för de digitala filerna så att man vid publicering i Libris kan koppla samman rätt katalogpost med rätt digital fil.
SFMV digitaliserar både fram- och baksidan av visitkortsporträtten i färg och vid varje bild placeras också en så kallad färgreferens, så att den digitala filen kan kalibreras och därmed överensstämmer med originalet i så hög grad som möjligt.
Fyra till sex gånger per år skickas de digitala filerna till KB via en överföringsserver. KB:s fotografer kontrollerar och bearbetar filerna innan de lagras i KB:s digitala bildarkiv.
Av de mer än 20 000 fotografier som digitaliserats ur samlingen har ännu endast drygt 3 200 publicerats i Libris Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Förhoppningsvis kommer vi snart att kunna publicera större delen av samlingen så att den blir fritt tillgänglig via katalogen.
Aftonbladets arkiv
Aftonbladets arkiv donerades till KB 2012 och består av runt en miljon fotografier, som använts och publicerats i Aftonbladet från 1960-talet till början av 2000-talet. Arkivet innehåller svenska och utländska porträtt och sorteras antingen efter den avbildades namn eller på ämne.
När samlingen inkom låg fotografierna i kuvert, antingen i arkivskåp eller i flyttkartonger. Varje kuvert kan innehålla mellan ett och 70 fotografier.
Porträtten är uppdelade i två delar där sportpersonligheter utgör den ena och kulturpersonligheter, politiker med mera utgör den andra.
Dessa två delar av samlingen skickas sedan 2015 till SFMV för sortering och omläggning i nya, syrafria skyddsomslag och kapslar. Sammanlagt skickas ungefär 60 000 fotografier ur samlingen till SFMV under ett år.
Inför frakten packas kuverten ner i 16 plastlådor med lock. Här gäller det att se till att de två delarna i samlingen alfabetiskt överensstämmer, eftersom KB beslutat att de två porträttdelarna ska föras samman till en.
Plastlådorna packas sedan av KB:s konservatorer i två stora transportlådor, vilka skickas med lastbil från Stockholm till Kiruna.
När transportlådorna anländer till Kiruna måste de stå ett par dagar så att materialet acklimatiseras till de nya lokalerna. Sedan packas de upp och förs ner till Föremålsvårdens magasin där de förvaras tills det är dags för omläggningen.
Föremålsvårdens första uppgift är att sortera samman de två delarna av samlingen till en svit. När det är gjort stämplas fotografierna på baksidan med en KB-stämpel. Om fotopapperet är glatt så får fotografierna vila med baksidan upp tills färgen torkat, så att inte stämpelfärgen förs över och skadar fotografierna.
Informationen om fotografierna förs över från de äldre kuverten till de nya omslagen och varje fotografi placeras därefter in i ett eget skyddsomslag. På skyddsomslaget står den avbildades namn, eventuellt yrke samt signum. Fotografierna placeras sedan i kapslar med pålimmade etiketter.
När arbetet är slutfört placeras de fyllda kapslarna i SFMV:s magasin i väntan på att fraktas tillbaka till Stockholm. När det är dags fylls fyra transportlådor med färdigt material som återsänds till KB. När de anländer packas materialet upp och placeras in på respektive hyllor i KB:s underjordiska magasin. Där ligger det sedan och väntar på att en forskare vill använda sig av det.