Du gamla du fria eller små grodorna?

Midsommar eller nationaldagen. Vilken dag firar vi helst Sverige, egentligen? Vi tar och jämför de båda dagarna med hjälp av film och musik i KB:s samlingar.

Stor samling av människor som dansar kring en stång. Röda hus i bakgrunden.

Friluftsmuseet Disagården i Gamla Uppsala, 2007. Upphovsrätt: Sofia Dahlquist. Utgivare: Upplandsmuseet.

Helgdag och arbetsfri dag

Nationaldagen och svenska flaggans dag firas den 6 juni, dagen Gustav Vasa valdes till kung 1523 och dagen Sverige antog en ny regeringsform 1809. Den fick status som helgdag 2005.

Midsommarafton, med kristet förflutet och med folklig fest som utveckling, blev 1953 veckodagsbestämd till en fredag så att den lättare skulle passa med arbetsveckan. Midsommarafton, julafton och nyårsafton är de tre dagar i Sverige som är jämlika en söndag. Även om de inte är röda dagar, så är de ändå arbetslediga.

Sökträffar i Svensk mediedatabas

När vi söker i Svensk mediedatabas (SMDB) Länk till annan webbplats. på Svenska flaggans dag och Sveriges nationaldag får vi 389 träffar med alla kategorier inräknade. Söker vi på midsommarafton får vi 830 träffar i alla kategorier. Dock syftar alla dessa inte på just firandet av midsommar, men det är ändå en spännande statistik.

Svartvit bild på folkmassa framför en stor byggnad. Flera bär hatt och håller upp flaggor.

Invigningen av Stockholms stadshus på midsommarafton 1923. Bild från en journalfilm i SMDB. Upphovsrätt: SVT.

Svartvitt foto av människor som bär flaggor i en parad genom en port.

Flaggparad vid invigningen av Stockholms stadshus 1923. Bild från en journalfilm i SMDB. Upphovsrätt: SVT.

Hur många och vem firar?

2016 var det cirka var tredje svensk som firade nationaldagen. De som firar flitigast är de som inte är födda i Sverige. När vi kikar i SMDB kan vi se och höra i diverse tv- och radioinslag om hur svenska flaggans dag firas med kunglig närvaro på Stadion med pompa och ståt fram till 1963 (sedan flyttades det till Skansen). Stadion (även Skansen) är fullsatt. Kanske är det där som dagen firas, och inte hemma i trädgården eller i en park?

Midsommarafton å andra sidan är den viktigaste högtiden vid sidan av julen. Här är det svårt att undkomma frågor om hur dagen ska firas. Dessa firanden har snarare hamnat på film i familjekameran. I SMDB finns det en stor samling med dessa katalogiserade och digitaliserade. Firandet visas såklart även på tv, i spelfilm, på radio och i musiken.

Svartvit bild av folksamling och flaggbärare på innergården av en stor byggnad.

Ståtligt firande av svenska flaggans dag år 1937. Stadion i Stockholm. Bild från en journalfilm i SMDB. Upphovsrätt: SVT.

På tal om musik

Så har vi de två tonsättande melodierna, Sveriges nationalsång Du gamla du fria och midsommaraftons dunderhit Små grodorna. De har båda sjungits otaliga gånger, men Små grodorna utan det stigma som kan förknippas med en nationalsång. Fri att bräka ut när tillfälle ges och uppskattad av både stora som små. Det kan ju knappast gå fel.

... vilket är passande då melodin tros härstamma från den franska revolutionen. Under 1800-talet gjorde britterna om den till en nidsång för att kalla fransmännen för grodor.

Remix av nationalsången

Mora Träsk låg på svensktoppen i två veckor med en hiphopversion av Små grodorna. Även Du gamla Du fria har fått en modern tappning med hjälp av Zlatan Ibrahimovic och producenten Max Martin. Deras version tilldelades en guldskiva efter att den streamats tre miljoner gånger av svenska användare på Spotify år 2015. Med andra ord har de båda en plats i populärkulturen.

Du gamla du fria är ju dock självklar i andra sammanhang, framför allt i internationella sportevenemang. Där har Små grodorna haft svårt att kvala in.

Så vad är då slutsatsen?

Det uppenbara svaret är: fira när du vill fira och ta hand om varandra. Kungliga biblioteket ser till att festligheterna finns att studera och analysera för framtida forskning, så gör det precis på det sätt du anser bäst.