Julka­len­dern på KB

Det lackar mot jul. Nedräkningen till dopparedagen kan se olika ut för oss alla. Men något som är satt i sten är kalendern som tar oss från första december till den 24:e.

Julkalendrar genom tiderna.

Tv-jul genom tiderna: Pelle Svanslös, Trolltider, Teskedsgumman, Mysteriet på Greveholm och Sunes Jul.

Det kan vara med choklad, teer, tvålar, roliga historier, leksaker, doftljus… ja listan över så kallade julkalendrar, eller adventskalendrar, är lång. Det vi har att bjuda på här på Kungliga biblioteket är kalendrar som har sänts i tv och på radio.

Sveriges Radio var först ut med sin kalender Barnens adventskalender 1957. När Sveriges Television sände sin första kalender 1960 var det en samsändning med radion. Kalendern hette Titteliture och var ett pyssel- och knåpprogram.

Traditioner, trix och teknik

Sedan de första kalendrarna har vi varje år kunnat följa diverse galna upptåg, traditioner, tips och trix. De är inte bara underhållande, utan innehåller även en stor dos av samtida kulturella och sociala situationer och normer. Även teknikens under går att noggrant studera i detta unika format: Ett år mellan kalendrarna och med samma antal avsnitt.

Söker man på Julkalendern i KB:s söktjänst Svensk mediedatabas får man upp en träfflista med 9950 poster i samtliga medietyper.

De tv- och radiosända julkalendrarna verkar även vara en nordisk företeelse. Sverige, Danmark, Finland och Norge är de länder som har en årlig kalender att se fram emot och vi i Sverige var först ut. Vi gillar våra julkalendrar så mycket att vi har haft omröstningar om vilken av dem som varit bäst genom tiderna, de får uppföljare och vi släpper vhs:er och dvd:er. Vi spelar dem även som datorspel.

Vi som arbetar med KB:s audiovisuella samlingar vill önska våra besökare en god nedräkning till jul med ett löfte om att vi bevarar våra älskade kalendrar för framtida forskning och julstämning (Det har vi gjort sedan 1979).