Mötes­plat­ser i svartvitt

Följ med på en resa tillbaka till ett Sverige från förr. Med hjälp av Filmarkivet.se gör vi några nedslag för att se hur livet kunde te sig på skilda platser i det förflutna.

Kafémiljö där en kvinna med bricka är på väg ner för en kort trappa. Två kvinnor sitter vid ett bord

Ur filmen Sundsvallsglimtar från 1942. Rättigheter: SVT. Från Filmarkivet.se

Filmarkivet.se

Filmarkivet.se är en sajt Länk till annan webbplats. som drivs av KB och Svenska Filminstitutet, SFI. Där kan du ta del av kort-, dokumentär-, journal-, reklam- och amatörfilm inom områden som kultur, nöjen, industri, sport och fritid. De tidigaste filmerna är från slutet av 1890-talet, de senaste från 2010-talet. Till de kategorier som är vanligast förekommande hör journalfilmerna. De bestod av olika inslag av nyhetskaraktär och var ett stående inslag på biograferna i Sverige, där de visades före spelfilmerna från 1910-talet fram till 1960-talet. KB har de flesta journalfilmer som gått upp på svenska biografer, dessa finns sökbara i SMDB Länk till annan webbplats. och är tillgängliga för allmänheten i KB:s lokaler.

En karta över länderna kring Östersjön med röda prickar på olika orter där det finns inspelat filmmaterial

Filmkartan. Från Filmarkivet.se

Ett av flera sätt att utforska Filmarkivet.se är att använda sig av den interaktiva Filmkartan, Länk till annan webbplats. som lanserades år 2019. Här kan du söka rörliga bilder från Sverige, men även i övriga världen. Just nu finns det drygt 1 000 taggade filmer där. För att spela upp dem, börja med att zooma in kartan, klicka på någon av de röda ringarna och välj därefter en svart nål. När du zoomar ut kartan, får du en vy som täcker hela världen och kan till exempel se gatuvimlet i Buenos Aires eller bli guidad bland Milanos turistattraktioner i mitten av förra seklet.

Just nu finns det drygt 1 000 taggade filmer i filmkartan

Här klickar vi oss fram och besöker tre orter för att få syn på omgivningarna och människorna som levde där.

Torrsim i Sandviken

Ett klick på Sandviken i Gästrikland och du befinner dig drygt 80 år tillbaka i tiden på Järnverket, ortens stora arbetsgivare. Det är lördag och mitt i verkstadshallen sprider arbetsplatsens egna manskör sköna toner i en lunchkonsert för att avrunda arbetsveckan och markera att helgvilan närmar sig. Inte kroppslig vila dock, Sandviken erbjöd nämligen en mängd populära idrottsaktiviteter.

En av ortens samlingsplatser var Jernvallens idrottshall, som stod klar 1938. Filmens speakerröst berättar att lokal- och banhyror pressats ner så att alla ska ha råd att utnyttja hallen. Här verkar det ha funnits något för alla intressen. På övervåningen pågår tennisturneringen Jernserven och bowling, medan det på nedervåningen tävlas i allt från pistol- och bågskytte, till boxning och pingis. Och kanske det mest iögonenfallande, den konstgjorda sandstranden där speakern lockar med orden: ”Vill ni bli den stora stjärnan vid sommarens badkalas – tag då en kurs hos hoppläraren i torrsim". För Sandvikenbor som valde bort idrottshallen, fanns möjlighet att i stället prova vingarna ute i det fria och koppla av med segelflygning.

Bakom kameran till filmen Förnuftig fritid från 1946 Länk till annan webbplats., stod ingen mindre än Sven Nykvist. Den spelades in några år före hans långa och framgångsrika samarbete med Ingmar Bergman.

En kvinna i baddräkt sitter på en konstgjord sandstrand. I förgrunden syns en kvinna bakifrån i solstol.

Simhopp praktiseras på konstgjord sandstrand. Ur filmen Förnuftig fritid från 1946. Från Filmarkivet.se

Med grisen i säcken i Jönköping

Den lokala marknaden var en plats som förenade nytta med nöje. Här bytte man varor och tjänster, samtidigt som man möttes för att roa sig tillsammans. I stumfilmen Marknad i Jönköping från 1908 Länk till annan webbplats. bjuds på kommers, underhållning och stunder av avkoppling under bar himmel. En äldre kvinna kokar kaffe, medan män sträcker ut sig i gräset och dricker kaffe på fat, något man sällan ser idag. En karusell lockar besökarna med en tur på hästrygg, och i salustånden plockar en försäljare med billiga kålhuvuden medan en flicka spelar dragspel. Vi får också se hur det gick till att kohandla och köpa grisen i säcken i bokstavlig mening.

Det var populärt att filma trängsel och folkliv på marknadsplatser, och det finns många bevarade journalfilmer i Svensk mediedatabas (SMDB) Länk till annan webbplats. från olika orter på samma tema.

Män i olika åldrar tittar mot kameran. I förgrunden står en man med en gris i famnen.

Ur filmen Marknad i Jönköping från 1908. Rättigheter: SVT. Från Filmarkivet.se

Dofter från Sundsvall

Vi rundar av vår nostalgitripp med filmen Sundsvallsglimtar från 1942 Länk till annan webbplats. av Ragnar Johnson. Först ett besök i Ejes välsorterade färghandel med ett utbud för både hemmets och kroppens elegans. Burkar med varierande innehåll står prydligt uppställda på de höga hyllorna. Kunderna får hjälp med allt från att välja ansiktspuder till fernissa och tapeter för ”funkishus med sopnedkast och inbyggd tvålkopp i badrummet”. Speakern beskriver lokalens atmosfär som en blandning av ”fränt doftande bruksartiklar” och ”aromen av de mest subtila toalettsaker”.

En kvinna expedierar en annan kvinna i en färghandel med välfyllda hyllor.

Ur filmen Sundsvallsglimtar från 1942. Rättigheter SVT. Från Filmarkivet.se

Med nypudrade kinder tittar vi sedan in på musikkonditori Prag, där aktiviteten denna dag tycks vara på topp. I lokalen sitter de kaffedrickande gästerna, kvinnorna i hatt, männen utan. Att det är mitt under brinnande krig och ransonering märks inte här, konditorerna tycks vara extra begåvade med att kunna leverera ”fredskvalitet på kristidsvaror”. Och medan bakverken försvinner ner i magarna, finns det tid att ”diskutera Clark Gables nya mustasch” liksom snittet på högtidsblåsan till Lotta-balen.

Att det är mitt under brinnande krig och ransonering märks inte här, konditorerna tycks vara extra begåvade med att kunna leverera ”fredskvalitet på kristidsvaror”.

Med Filmkartan.se Länk till annan webbplats. har du chansen att uppleva flera destinationer framöver utan att lösa vare sig tåg- eller flygbiljett.

Trevlig resa!