Resor till solen
Visst är vårsolen efterlängtad men den är bäst på håll. Att faktiskt besöka solen är nog inget man längtar efter.
Cyrano de Bergerac är kanske mest känd som huvudpersonen i ett romantiskt drama men han var själv dramatiker och skrev dessutom två romaner som skulle kunna kategoriseras som science fiction. Resa till solen kom ut 1662 och Resa till månen 1656, året efter Bergeracs bortgång. Huvudpersonen i Resa till solen bygger en rymdfarkost i vilken han reser till solen där han upplever äventyr som ger författaren möjlighet att kommentera samtida samhällsfrågor.
En sann historia
Det här var under en tid då man utforskade världen och det skrevs en hel del reseberättelser. Några av berättelserna om resor kring jordklotet Länk till annan webbplats. var ganska fantasifulla och trovärdigheten hos dessa var ibland lika stor som trovärdigheten hos en resa till solen. Bergeracs bok var delvis en drift med sådana berättelser och här hade han en förebild hos den antika författaren Lukianios. Lukianios levde cirka år 120–180 och skrev bland annat En sann historia.
En sann historia som skrevs under det andra århundrandet utspelar sig bitvis i rymden. Således en mycket tidig science fiction-historia. Här finns rymdvarelser och interplanetära konflikter. Det utspelar sig ett krig mellan månen och solen som förstås vinns av solen. Boken utgavs på svenska 1983.
Fakta & fantasi
Det tog tid innan Bergerac och Lukianos böcker översattes till svenska, 300 respektive 1800 år. Den som stod för översättningarna var Jonas Norén och de gavs ut på förlaget Fakta & fantasi som drevs av Sam J. Lundwall. Fakta & fantasi ägnade sig under perioden 1982–1998 åt att ge ut klassiska science fictionverk, ofta översatta av Lundwall själv. De var också under en lång period utgivare av Jules Verne-magasinet.